Last news in Fakti

11 Февруари, 2014 14:43 931 1

МО има възможност за стимулиране на икономическия растеж

  • мо-
  • възможност-
  • стимулиране-
  • икономическия растеж-
  • пламен орешарски

Найденов: Предстоят процедури по закона за обществените поръчки на стойност около 30 милиона лева

МО има възможност за стимулиране на икономическия растеж - 1
Снимка: БТА

Министърът на отбраната Ангел Найденов: Министерството на отбраната притежава възможности за стимулиране на икономическия растеж

При бюджет от 1 млрд. 45 млн. лв. за тази година, 44 000 военнослужещи и цивилни служители, заети в отбранителната система, 12 търговски дружества с 2 200 работещи в тях и с годишен оборот от близо 50 млн. лв., възможностите на Министерството на отбраната за стимулиране на икономиката заслужават внимание. Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов на националния форум „Бизнес – Правителство“, който се провежда по инициатива на министър-председателя на Република България.

Министър Найденов подчерта, че основен приоритет за Министерството на отбраната е осигуряването на условия за изпълнение на конституционно възложените отговорности и задачи на Въоръжените сили, които да гарантират необходимата среда на сигурност и стабилност за постигането на икономически растеж и привличане на инвестиции в икономиката.

„Процедурите, по които Министерството на отбраната работи, са в съответствие с правилата на Закона за обществените поръчки и вътрешните норми относно реда за планиране и организация при възлагането на обществени поръчки и за контрол върху изпълнението на сключените договори“, каза Найденов и подчерта, че това е и механизмът, по който министерството стимулира пряко бизнеса, а оттам и икономическия растеж.

В изказването си пред гостите на форума Найденов акцентира на предстоящото прилагане на приетия пакет от 55 Цели за способности, утвърдени за периода до 2028 г., на стойност  2,3 млрд. лв., който представлява един огромен по същество ресурс за инвестиране в българската икономика. По линия на инвестициите – осигурени от НАТО са близо 60 млн. лв. за проект на модернизация на авиобазата Безмер. След споразумението със САЩ от 2006 г. досега в съвместните българо-американски съоръжения на полигона Ново село са инвестирани над 60 млн. лв., а ефективното им използване с участието на трети страни ще стартира през 2014 г. 

Министърът на отбраната каза, че през 2014 г. за капиталови разходи и за основен ремонт на въоръжение и техника са предвидени близо 31 млн. лв. Финансовите средства за ангажименти по вече сключени договори са близо 130 млн. лв. Средствата за нови процедури по Закона за обществените поръчки са около 30 млн. лв., затова през 2014 г. поставяме акцент върху т.нар. „малка модернизация“. „При реализирането на по-малки по стойности иновационни проекти ще се вземат под внимание възможностите на българските производители на въоръжение, технически и други средства“, подчерта министър Найденов.

Като част от приноса на Министерството на отбраната за растежа и инвестициите в икономиката министър Найденов посочи решителното ускоряване на процедурите по освобождаване от излишно имущество и освобождаване от имоти с отпаднала необходимост. „За 2013 г. са реализирани продажби на стойност 12 млн. лв., от които половината са от продажби на имоти, а другата половина – от продажби на въоръжение и на техника“, каза още Найденов.

Той определи като „очевидна необходимост“  усъвършенстването на законовата уредба,  за да се реализират намеренията на ръководството на Министерството на отбраната в подкрепа на българския бизнес. „На отбраната не трябва да се гледа като на сектор, който само генерира бюджетни разходи или консумира реални средства“, подчерта още Найденов. Той обясни, че средствата от годишния бюджет на ведомството практически се връщат в българската икономика под формата на разходи за текуща издръжка, представляващи инвестиция в социалната сигурност на значителен брой хора, заети в сектора „отбрана“, в потреблението на стоки и услуги и в стимулирането на вътрешния пазар.

В заключение Найденов заяви, че предстоящото международно изложение на отбранителна техника „Хемус - 2014“ е в интерес на българския бизнес и съответно в подкрепа на икономическия растеж, защото популяризира българските изделия от сектора отбрана и сигурност.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    Хахаха...МО и икономически растеж, този виц ми хареса. Министъра на отбраната, вместо да приказва вицове, да вземе една карабина Манлихер и да присъедни "македонско", северна Добруджа и беломорска Тракия..., пък и този Одрин /Едрине/, за какво им е на турците...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове