Last news in Fakti

12 Февруари, 2014 12:55 879 0

ВМРО с 5 предложения за регионална справедливост

  • вмро-
  • бареков-
  • партии-
  • сметки

Каракачанов: С Бареков объркахме нечии сметки

С пет предложения за преодоляване на регионалната несправедливост излиза ВМРО. Позицията на партията е по повод скандалите с разпределението на средства за общините от новия фонд на правителството „Орешарски”.

ВМРО осъжда подхода на правителството като продължение на политиката на предходната власт. Партията предлага да започне дискусия за механизми, които ще гарантират равномерното развитие на територията на страната и справедливото разпределение на публичните инвестиции, независимо от това коя политическа сила управлява България.

Предложенията на ВМРО са следните:

1. Децентрализация и създаване второ ниво на самоуправление на базата на шестте планови региона;

2. Максимална независимост на регионите от Центъра, директна връзка на региона с Брюксел, без участието на София;

3. Делегиране на регионите на достатъчно широки правомощия, които да са за сметка на компетенциите на централната изпълнителна власт. Реалната деконцентрация да се приложи в следните сектори на вътрешната политика: поддържане на вътрешен ред и сигурност, здравеопазване, образование, опазване на околната среда и рационалното използване на природните ресурси, социална политика, земеделие, регионално устройство, култура, организиране на спорт, отдих и туризъм, реализация на публични и европейски проекти;

4. Въвеждане на принципа на субсидиарност. По-долната териториална инстанция да е независима от по-горната, ако е в състояние самостоятелно да изпълнява успешно своите задачи;  

5. Разпределението на инвестициите от бюджета или от европейските фондове по региони да бъде осъществявано по напълно справедлива от социална гледна точка схема под обществен контрол.
„Видно е, че най-облагодетелствани са общините, управлявани от ДПС и БСП. Същевременно наблюдаваме опит недоволството на милионите жители на ощетените общини да бъде „яхнато" от ПП ГЕРБ, опит, който може да определим само като политически цинизъм, разчитащ на късата памет на българите”, пише в позицията на ВМРО.

В нея се припомня, че именно управлението на ГЕРБ беше свързано с най-крещящите прояви на регионална несправедливост: любимци на властта се оказаха едва няколко региона, а над 2/3 от територията на страната бе оставена без публични инвестиции

Канонадата срещу обединението между ВМРО и "България без цензура" показва, че сме объркали нечии сметки, объркваме играта, коментира по TV7 лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Той отбеляза, че в центъра на обединението им е каузата "България" и обясни, че това, за което ВМРО говорят от 15-16 години, Николай Бареков е започнал да организира под формата на кръгли маси и дебати още преди да учреди партията си. В политиката е логично да срещнат хората с подобно мислене, подчерта Каракачанов.

По думите му няма противоречие с това, че "България без цензура" е центристка партия, защото на хората им е писнало 25 години да слушат "измислени герои, които се наричат леви и десни, а са едни и същи крадци и разграбваха държавата".

Николай Бареков добави, че има няколко точки, по които трябва да се споразумеят. Това предстои да се случи на втория кръг преговори между ВМРО и "България без цензура" на 13 февруари. Двете партии вече си стиснаха ръцете за операция "Чисти ръце", борбата с монополите, намиране на изход от демографската криза, рязко увеличение на пенсиите, реиндустриализацията на българската икономика.

Като основни свои противници са посочили ГЕРБ, БСП, ДПС, партията на Касим Дал.

Ние сме третата по големина партия, в коалиция с ВМРО спокойно можем да се борим с БСП за първото място, заяви Николай Бареков.

По повод скандала с Росен Петров и двамата отбелязаха, че е скандално поведението на колегите му и на bTV. Красимир Каракачанов отбеляза, че Петров е "онзи хубав мост", по който ще вървят отношенията в новата коалиция и добави, че обществото трябва да приветства, когато патриот и интелигентен човек реши да влезе в политиката, защото сега в Народното събрание е пълно с "безлични физиономии"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове