Last news in Fakti

22 Май, 2024 16:23 1 700 13

Драгомир Стойнев: Сглобката разбива енергетиката. Стабилността в сектора е под риск

  • драгомир стойнев-
  • сглобка-
  • енергетика-
  • сектор-
  • риск-
  • стабилност

Ако тази нестабилност и некомпетентност в енергетиката продължи чрез ново управление на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, рисковете за комплекса „Марица Изток” са високи, коментира водачът на листата на „БСП за България“ в 27-и МИР Стара Загора

Драгомир Стойнев: Сглобката разбива енергетиката. Стабилността в сектора е под риск - 1
Снимка: БСП

„Стабилността в енергийния сектор е под риск не само от неадекватната политика и поведение на управляващите към начина, по който България трябва да участва в Зелената сделка. Стабилността е под въпрос и заради неадекватни решения и пълна непрозрачност на решенията в енергетиката и вътре в страната. Рискът от увеличаването на цената на електроенергията от 1 юли е поредното доказателство.“ Това коментира Драгомир Стойнев, водач на листата на „БСП за България“ в 27-и МИР Стара Загора, на среща със заети в енергетиката в гр. Гълъбово, съобщават от пресцентъра на партията.

Вчера Парламентарната група на „БСП за България“ поиска в дневния ред на извънредното заседание на Народното събрание да бъде включено изслушване на министъра на енергетиката и председателя на КЕВР във връзка с официално обявена информация за увеличение на цената на тока от 1 юли с 30%. Искането бе отхвърлено и от БСП заявиха, че има „потулване на въпроса и не се дава информация заради предизборната кампания и хората на 1 юли ще бъдат много неприятно изненадани с новите сметки“.

Според социалистите „Сглобката наистина разбива енергетиката. Факт е, че има подадено заявление за 30% увеличение. Факт е, че то е оттеглено. Факт е, че се мисли за някакво друго увеличение, но вече неясно какво. Но е ясно е, че от 1 юли ще има увеличение на цената. Българските граждани заслужават да чуят от първо лице с колко ще им се увеличи токът.“

Драгомир Стойнев изрази силно притеснение, че ако тази нестабилност и некомпетентност в енергетиката продължи чрез ново управление на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, рисковете за комплекса „Марица Изток” са високи. „Социалната цена ще бъде платена от хората в региона, а икономическите последици ще тежат в национален мащаб“, каза още Стойнев. Следващото управление на България трябва да поиска предоговаряне на Зелената сделка и в основа на това искане да е фактът, че намаляването на емисиите трябва да е на база на приноса на всяка страна-членка, а не налагано административно. България вече е постигнала 43% намаляване на емисиите на парникови газове към 2022 спрямо 1990 г.

БСП предлага и цялостна преработка на Териториалните планове за справедлив преход, като тяхното изготвяне да бъде поверено изцяло на държавата, а не на частни НПО организации.

„Един от най-силните акценти в нашата програма е изготвяне на Социален договор между държавата и заетите в минната индустрия, който да гарантира компенсаторен финансов механизъм при преминаване на алтернативно работно място, въвеждане на специален предпенсионен отпуск, по време на който миньорите ще получават 80 процента от заплатата си, в случай на липса на алтернативно работно място“, каза той.

Стойнев подчерта, че предстоят много срещи в региона, в които заетите в мините и ТЕЦ-овете ще получат пълна информация за предложенията на БСП, които в голямата си част са близки до исканията на синдикатите в сектора.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    7 7 Отговор
    Територийката е готова за Война срещу Русия де. Ква енергетика и ала бала, когато матряла леко измре или се Евакуира. ХАХАХХА Приключили сме Вчера брееее!
  • 2 Софийски

    8 7 Отговор
    На студено ли ще сме тази зима шумкарю
  • 3 Не знам..

    5 5 Отговор
    Кой е виновен за нестабилната енергетика,но до сега началниците в НЕК не са били по-прости и некадърни.Тия са дъното.
  • 4 Госあ

    13 7 Отговор
    Тоя сглобка всичко ще приключи. Енергетика, армия, земеделие. Пак дълго издържа държавата от 1989 до сега ! Колко години само плячка, разруха и подаръци !

    Коментиран от #5

  • 5 Сталин

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    Ами сега ще изядем тези угоени прасета които лапаха 30 години държавната пара
  • 6 Майора

    6 4 Отговор
    Драго газта пак се изказа неподготвен! Да не припомням кои ваши членове на партията се обогатиха от тока и газта! Пределно ясно беше че рано или късно идва края на ТЕЦ , но какво направихте вие за това нещо?Стига сте парадирали с неща за които има предварително оповестено нещо и кпй ще предоговаря сделките и така лесни ли се развалят? Видяхме какво направи Деница Златева с “Боташ”!
  • 7 Ана

    7 5 Отговор
    Гласувайте хора за разумните ,не за сглобката продажна ,не за богатите леви предателите ,гласувайте за БСП !!

    Коментиран от #8, #10

  • 8 ИЗБИРАТЕЛ

    5 6 Отговор

    До коментар #7 от "Ана":

    За комунистически отпадъци не гласувам!
  • 9 факуса

    4 4 Отговор
    споко стойнев,всичко е съгласувано с посолството
  • 10 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ана":

    Това е единствената алтернатива на козяк. Смятам на тези избори да гласувам, независимо от мнението ми за шефката от крушовица.
  • 11 Продължаваме Порнографията

    6 0 Отговор
    А добро утро. Сглобката по същество си беше ликвидационна комисия, тя не дойде да управлява, а да руши и краде. Тия са за трибунал.
  • 12 име

    8 0 Отговор
    Евроатлантиците нахранилка, пискащи срещу ТЕЦовете и мините, ще мълчат когато ги продадат на офшорки и продължат да си работят. По същия начин пискаха преди години срещу нови ядрени мощности и ни обясняваха, че няма нужда от тях, бил губещ проект, цената на тока щяла само да пада, даже щял да е безплатен, щото ВЕИта бол, а сега мълчат за американските ядрени реактори на двойни и тройни цени, че даже и с отворен бюджет, отработеното гориво става наша грижа, а и не дават гаранция за изграденото. Но за тях няма проблем, щом е американско, или продадено на стратегическа офшорка, те са си взели комисионните.
  • 13 Иван

    2 2 Отговор
    Аз съм мазохист и искам още от същото, ще гласувам за ПП и съдружие.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол