Last news in Fakti

17 Февруари, 2014 07:56 9 855 11

Службите още по-активно следят трафика в интернет и телефоните

  • преглед на печата

Преглед на печата

Службите още по-активно следят трафика в интернет и телефоните, обобщава в. „Сега”

Все повече хора стават обект на интерес от МВР, ДАНС и другите служби, които следят телефонния и интернет трафика. Това показват данните от Софийския районен съд (СРС) за исканията на МВР и службите за достъп до телефонни разпечатки и данни за интернет трафика, поискани от "Сега".

За 2013 г. исканията до съда са 8345, което прави по 22-23 дневно. Едно искане не засяга само един човек, тъй като в повечето от тях не се сочи един IP адрес или един телефонен номер, а десетки. Така реалният брой на хората, които са обект на проследяване, лавинообразно нараства. Данните за 2012 г. сочат, че исканията са били по-малко - 8257. Сравнено с 2011 г. увеличението е чувствително - тогава исканията са 6918. Трафичните данни позволяват проследяване и идентифициране на източника и направлението на връзката, както и датата, часа и продължителността й, идентифицира се крайното устройство на потребителя и ползваните клетки.

Оръжейникът на МВР крадял пистолети и ги продавал на мафията, разказва в. „24 часа”

Дългогодишният шеф на оръжейния склад на столичната полиция Красимир Нешев призна, че е бил тартор на банда за търговия с оръжие, сключи споразумение със спецпрокуратурата и получи 3-годишна условна присъда, научи “24 часа”.

42-годишният Нешев продавал "Макаров" за около 500 лв. като доставял оръжия и за 24 часа. По време на разследването полицай под прикритие купил на три пъти пистолети от бандата.

Смята се, че групата е действала поне година, и са продадени над 20 пистолети и автомати.

Според събраните данни от разследващите оръжейникът изнасял от склада на столичната полиция пистолети, заличавал е номерата и ги е продавал по поръчка. Четирима от участниците в бандата му също признаха вина и сключиха споразумения в спецсъда.

МВР масово пенсионира възрастни полицаи, разкрива в. „Труд”

Точно 50 полицаи от областната дирекция в Пловдив, които имат необходимия стаж в МВР, ще бъдат пенсионирани през февруари.

Сред тях нямало началници на районни управления или други отговорни служители на ключови постове. Вероятно през лятото ще има още една вълна на пенсиониране. В момента в дирекцията работят около 260 души със стаж и необходима възраст за излизане в пенсия.

Миналия ноември министър Цветлин Йовчев пенсионира зам.-директора на ОДМВР Валентин Колев и началника на “Човешки ресурси” Петър Илиев. До края на 2013 г. русенската полиция се сбогува с 20 пенсионери, предимно дежурни на пропуска по районни уравления. До края на януари тази година от административно-обслужващия персонал на дирекцията са съкратени 39 служители.

Пак багери в дюните, тревожи се в. „Стандарт”

Сагата с дюните край Несебър приключи в полза на багерите. На терена в местността Кокала, станал известен като "Дюнигейт", започва да се строи отново. Вчера сутринта работници са влезли в скандалния терен. Те са започнали да разчистват храстите и да подготвят парцела за строителство, алармираха местни хора. Бригадата поставила и фургони. Строителството е в ход след решението на Бургаския административен съд от 14 февруари тази година.  През 2013 г. собственикът на имота “СЛЕ Груп” заведе дело срещу заповедта на ДНСК за отмяна на разрешението за строеж. “Дюнигейт” гръмна в края на 2012 г. Тогава екологични организации сезираха държавните институции, че багери заравняват дюните на юг от Несебър.

Мътна вода в Търновско носи рак, разкрива в. „Монитор”

Мътна вода в над 20 търновски села разболява от рак. Това разказват местните хора в района на Горна Оряховица, Павликени и Свищов. От години по тръбите им тече вода с кафеникав цвят, която според проверките е с завишено ниво на нитрат и манган.

„През месец някой в селото се разболява от рак или от друга страшна болест”, оплакват се възрастните хора. Според тях мръсната вода причинява сериозни болести в района.

Няма да махат историята от 11 и 12 клас, успокоява в. „Дума”

Просветното министерство било подготвяло премахване на предмета история от 11 и 12 клас - тази невярна медийна информация взриви в последните два дни социалната мрежа, в която възмутени хора се организираха за протест утре. Причината е, че в сайта на МОН висят проекти за нови учебни програми, включително по история, които обаче бяха качени там още миналата година и са изработени по времето на ГЕРБ и служебното правителство. Новият министър Анелия Клисарова поиска становища от всички учители в страната, срокът за които изтича в края на февруари.  

 В проекта на ГЕРБ за нов просветен закон бе записано, че всички задължителни предмети ще се вместят до 10 клас, а след това остават само профилираните. Този закон обаче не бе приет. Създава се излишно напрежение, първо ще предложим нов закон, а проектите за учебни програми изобщо няма да са в този вид, реагираха вчера от МОН.

Заработи най-голямата слънчева електроцентрала в света, разказва в. „Капитал дейли”

Най-голямата в света слънчева електроцентрала беше открита на границата между американските щати Калифорния и Невада. Ivanpah се простира на 13 кв.км в пустинята Мохаве, до град Прим, щата Невада. Комплексът е на стойност 2.2 млрд. долара. Собственост е на компаниите BrightSource, която е разработила проекта, NRG Energy (специализирана в управлението на централи) и Google. Може да произвежда близо 400 мегавата, достатъчно, за да захрани 140 000 домове. В комплекса има 300 000 огледала с размерите на гаражна врата. Той е около четири пъти по-голям от Central Park в Ню Йорк, дори може да се види от Международната космическа станция, съобщи Reuters.

Природозажитници обаче са обезпокоени от това, че десетки птици са намерени мъртви на територията на енергийния комплекс след сблъсък с огледалата.

Мюфтийството води дела само за 8 джамии, обобщава в. „Преса”

Главното мюфтийство е поискало среща с премиера Пламен Орешарски, на която да бъде намерен изход от напрегнатата ситуация в страната, предизвикана след протестите срещу амбицията на вероизповеданието да си върне джамии. „Свидетели сме на акция, организирана от дискредитирани политици, които искат да се легитимират отново заради наближаващите избори“, обясниха вчера за „Преса“ от мюфтийството. „Готови сме да се откажем от становището си по последните промени в Закона за вероизповеданията поради незрелостта на българското общество. Но няма решение на мюфтийството за оттегляне на съдебните искове, които сме завели“, коментира говорителят на вероизповеданието Ахмед Ахмедов. „Преса“ научи, че вероизповедението е платило около 200 000 лв. държавни такси за делата, които води в момента. Парите са събрани чрез дарения.

Времето влезе в режим "зацикляне", пише в. „Новинар”

Сериозното затопляне в Арктика е предизвикало "зацикляне" на времето. Това съобщиха сензационно учени от Чикаго, цитирани от Би Би Си. Според изследванията се е получила метеорологична аномалия, заради която климатът в света се е объркал.

Жегите в Арктика са спрели движението на въздушни маси и по този начин времето спира да се променя в продължение на месеци наред. Така ако се развилнеят бури, се очаква това да продължи поне 120 дни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Споок Армин

    0 1 Отговор
    За да се защитите от проследяване ,ползвайте реално IP oт доставчика ви и си купете VPN (Virtual Private Network).Oт там нататък службите само могат да гадаят какво правите в НЕТА.Има и безплатни VPN услуги но имат някои ограничение за трафика на данни.Ползвайте също фреее прокси сървъри.
  • 2 Споок Армин

    0 1 Отговор
    Забравих да спомена че VPN трябва да НЕ Е от българска фирма , защото все едно да си хвърлите парите на вятъра.
  • 3 Монго

    0 1 Отговор
    При ползване на Viber не могат да ви подслушват или четат съобщенията , проследява се само "интернет потока" от една точка до друга
  • 4 dhcp

    2 0 Отговор
    Да потвърдя, че VPN услугите вършат работа в Германия(изпробвано). Значи на 100% ще вършат работа и тук и господата само могат да ми го издухат с тия следенета
  • 5 Михаил Зарев

    3 0 Отговор
    Да ми следят от трите най-дългото.
  • 6 Михаил Зарев

    2 0 Отговор
    За нормалните хора вече няма свобода в тази държава.
  • 7 ivaylo mihaylov

    2 0 Отговор
    Ами заглавието за оръжейника, хем криминална група за кржба директно от МВР, хем споразумение с условна присъда. Това е отвратително престъпление основно срещу морала на МВР и съда трябва да ги накаже по-сурово от най-тежкото предписание. За назидание. Така съда казва: кради си и продавай оръжие на мафията, ние само ще те смъмрим.
    Отврат
  • 8 stormtrooper

    0 0 Отговор
    В „1984“ има следната мисъл: „Който владее миналото, той владее и бъдещето“. Там променят съдържанието на старите вестници, за да съответства на текущата идеология. Там за пръв път е описана и концепцията за „Големия брат“(Big Brother).
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 знам, че ме четете

    0 0 Отговор
    Моите ай-пита са ги побъркали...Горките...
  • 11 знам, че знаете ай-пито ми

    0 0 Отговор
    Няколко сайта са ми блокирали ай-пито, защото явно не харесват коментарите ми и съм наясно, че ме следят...Виждат откъде идва този адрес...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове