Last news in Fakti

27 Февруари, 2014 16:36 2 275 0

Господа управляващи, вие унижихте българите в Македония!

  • вмро-
  • македония-
  • западните покрайнини-
  • протест-
  • българско гражданство-
  • красимир каракачанов-
  • ангел джамбазки-
  • зинаида златанова-
  • правителството-
  • държавна агенция за българите в чужбина-
  • проверка

ВМРО поведе протест срещу политиката на правителството при даването на гражданство

Господа управляващи, вие унижихте българите в Македония! - 1
Красимир Каракачанов

Правителство да си ходи начело с правосъдната министърка Зинаида Златанова, поискаха на протест българи от Македония и Западните покрайнини, подкрепени от членовете на ВМРО. Над стотина недоволни се събраха в ранния следобед пред Министерството на правосъдието, за да изразят несъгласието си с политиката при даването на българско гражданство.

Преди 7 месеца чиновниците в Министерство на правосъдието си измислиха аргумент, с който силно да ограничат даването на гражданство на етническите българи от други страни. Подопечните на Зинаида Златанова бюрократи започнаха да искат документ за българския произход на родител на всеки кандидат. Така ощетени са най-вече българите в Македония и тези в Западните покрайнини – в тези области документи за български произход няма как да са налични, казва се в официалното становище на ВМРО по този повод.

Според Закона за българите в чужбина, ако такъв документ не е налице, Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) издава удостоверение за български произход. В момента обаче Министерството на правосъдието на практика не признава дейността на ДАБЧ и така нарушава българското законодателство. Това обяви председателят на ВМРО Красимир Каракачанов пред събралото се множество до сградата на Министерството.

Не познавате историята, не познавате законите, не познавате правата си по отношение на българите в чужбина. Вие сте срам и позор за Майка България. Кой е този заместник-министър Илия Ангелов, героят Рамбо, че да казва, че баща ми и майка ми не са българи, въпреки че точно те възпитаха мен и брат ми като българи, избухна Петър Колев, родом от Щип.

Всички ние, българите от Македония, сме потресени, че след повече от 70 години българските управници са на една и съща позиция със сърбоманите в Скопие и в Белград. Хората в Македония, чиито деди са умирали в затворите на Югославия заради произхода си, явно не са българи според днешните български институции, допълни Колев.

Днес скопските медии са с водещо заглавие „България се отказа от българите в Македония“. Днес Скопие ликува, сигурно са закачили и портрети на Зинаида Златанова и Рамбо. Господа управляващи, вие предадохте националния интерес, вие унижихте българите в Македония, заяви Красимир Каракачанов.

Ние не искаме всеки желаещ да получава българско гражданство. Проблемът е свързан с десетките хиляди българи, които искат да го възстановят. Аз се опитвах културно и внимателно да обясня на министър-председателя, на министъра на правосъдието и на председателя на ДАБЧ, че това е национално предателство. Те излъгаха, че ще предприемат мерки. Затова протестът ни е само началото на борбата на българите от Македония, категоричен бе Каракачанов.

Сиви чиновници с манталитет на безродници искат от етнически българи да предоставят документ за произход все едно е касова бележка. Искам да попитам тези национални предатели от Министерство на правосъдието дали имат такъв документ за своите родители, възмути се заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

Петър Колев и организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов внесоха в деловодството на Министерство на правосъдието декларация, подписана от стотици българи от Македония, и апел от сънародниците ни от Западните покрайнини с искане за прекратяване на тази порочна практика.

ххх

Прокурори от отдел "Надзор за законност" от Върховна административна прокуратура вчера извършиха проверка, при която са се открили редица нарушения в работата на Държавната агенция за българите в чужбина, съобщиха от пресцентъра на институцията. Поводът е сигнал на заместник-министър на правосъдието Илия Ангелов до главния прокурор за незаконосъобразно издаване на удостоверения за български произход.

Прокуратурата е установила, че агенцията издава удостоверения за български произход без да е налице основанието по параграф 2 точка 1 от Закона за българското гражданство. Според нея лице от български произход е лице, на което поне единият от родителите е българин.

"В продължение на години Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е издавала незаконно удостоверения за български произход на всякакви чужденци“, констатират от прокуратура.

Удостоверението обаче е само един от документите, които са необходими за получаване на българско гражданство.

На изпълняващия длъжността председател на ДАБЧ Йордан Янев е разпоредено да предприеме необходимите действия, за да не се допускат подобни нарушения.

Според прокурорите засега е рано да се говори за търсене на наказателна отговорност, съобщи Би Ти Ви. От Агенцията пък обясняват резкия спад в издадените български документи с промяна в закона, датираща от 2010 г.
С нея трябвало да бъдат изчистени всички преписки по стария ред. „Те бяха няколко десетки хиляди. В рамките на 2 години бяха изчистени, затова се получава тази амплитуда", обясни Йордан Янев.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове