Last news in Fakti

4 Март, 2014 09:59 15 422 10

Медици застанаха срещу изявлението на Криско

  • медици-
  • изявлението-
  • рапъра-
  • криско-
  • лекари

Лекар се става, както се става световен шампион - с много победи, но и с много загуби, заявиха лекари от Александровска болница

Медици застанаха срещу изявлението на Криско - 1
Снимка: bTV

Лекарите не могат да бъдат поставяни под общ знаменател – такова мнение заявиха в сутрешния блок на bTV директорът на Александровска болница д-р Костадин Ангелов и хирургът д-р Петър Грибнев, по повод мнение на рапъра Криско, изразено на страницата му във Фейсбук.

Преди два дни той се обърна към своите последователи в социалната мрежа на Сирни Заговезни с молба да му бъде простено. В същото време изпълнителят обаче заяви, че цяло професионално съсловие няма да получи прошка от него.

„Днес е ден за прошка! Извинявам се ако съм накарал някой да не се чувства добре. И аз прощавам на всички с изключение на селските ни лекари, които са объркали диагнозите и рецептите на много хора, и заради тях си патят!", написа той.

Публикацията беше харесана за по-малко от час от 190 души, но коментарите под нея бяха предимно негативни. Това беше и причината Криско да я изтрие.

Екипът на Александровска болница реагира на следващия ден с отворено писмо, в което заявиха:

„Ние не се олицетворяваме с лекарите, които „грешат рецепти“, нито пък с лекарите, които са „объркали диагнозите“. Ние сме ЛЕКАРИ и осъзнаваме важността и отговорността на нашата професия. Затова призоваваме българските медии да не превръщат в „новина“ подобни изявления като това на Криско.”

Всяка година страната ни напускат около 600 лекари и също толкова медицински сестри, а около 80% от новозавършилите медици имат желание да работят в чужбина. Според последния доклад на Българския лекарски съюз по кадровите проблеми в системата на здравеопазване, именно негативната нагласа на обществото към хората с бели престилки е една от основните причини за масовото заминаване на българските здравни специалисти зад граница.

„Никъде извън пределите на България няма такова неуважително отношение към лекарската гилдия. Опростачаването и поругаването на лекарския труд чрез подобни изявление през медиите, води към истинската криза в здравеопазването. Неглижирането на нашия труд и обяснението, че липсват пари за здравеопазване, доведе до това все по-малко хора да искат да учат 12 години за да станат лекари, да носят тежката отговорност за човешкия живот и в крайна сметка, да бъдат хулени. Именно поради тези причини много от младите лекари напускат родината ни и никога няма да се върнат”, се казва още в позицията.

„Колеги ми казаха, че това не трябва да остава незабелязано, много медии решиха да го отразят”, коментира директорът на Александровска болница.

Хирургът Петър Грибнев подчерта, че изразявайки подобно мнение от позицията си на обществено разпознаваеми личности, хора като Криско могат да формират мнение на други хора.

„Ние като лекари и учители на бъдещите медици, не можем да допуснем такова обобщаващо отношение, да бъдем вкарани в норма”, заяви той.

Директорът на Александровска болница отново подчерта, че отношението към лекарите като цяло не може да бъде такова.

„За да станеш лекар, трябва да усетиш необходимост да помагаш на хората, след което започва къртовският труд – 5 години учене, 6 години специализация. Ние на практика посвещаваме най-хубавите си години на професията в помощ на хората”, категоричен бе д-р Ангелов.

Двамата подчертаха, че грешките са характерни за всяка професия и не бива заради допуснати такива да се налага обобщен негативен образ на цялата гилдия. „Добър лекар се става както световен шампион – с много загуби и с много победи. Ние не помним хората, на които сме помогнали. Помним само хората, които сме загубили”, обясни д-р Костадин Ангелов.

Според него лекарите са „героите на нашето време”, защото продължават да работят в изключително лоши условия и да търпят такива обиди.

„Лекарят не е Бог и не е магьосник и понякога смъртта побеждава”, подчерта д-р Ангелов.

Двамата медици обясниха, че с позицията на Александровска болница по повод изявлението на Криско в социалната мрежа не цели да изрази обида от единичния случай.

„Днес е Криско, утре ще е някой друг”, посочиха те и призоваха рапъра да поднесе извинения към лекарската гилдия.

В ефира на Нова телевизия пък, Криско се извини на лекарите с думите:

"Извинявам се, не всички лекари са селски".

Той разказа за случката със счупената си ръка и още куп други причини, заради които е писал скандалния пост в социалната мрежа. След това се извини на тези медици, които си вършат съвестно работата.

„За мен това е може би най-важната професия в света, да пази животите на хората. Има голяма част от лекари, които не стават, както във всяка професия има такива, които не стават. По никакъв начин не искам обидя всички лекари в България. Аз много ги уважавам", заяви Криско и уточни, че извинението му не е адресирано към тези лекари, които не си вършат добре работата.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Симеон Тасев

    5 4 Отговор
    щом се зясягат значи са гузни
  • 3 Атанас Димитров

    8 2 Отговор
    dobre ne vsi4ki no 70% gledat na horata kato bankomati.
  • 4 Иван Господинов

    4 6 Отговор
    Кой е тоя Криско ... звучи ми като някакво цигане. Как не ви писна да плюете постоянно по лекарите . Скоро ще си записвате час за след месец независимо дали умирате ще почнете и да плащате като в Европа и тогава ще почнете да я оценяте медицинската помощ . Ами като не ви кефят докторите ами стойте си у вас лекувайте се с билки и вярвайте в господ никой не ви кара на сила да ходите . Или пък ходете в чужбина там нали са богове ще потънете до ушите в кредити и в крайна сметка ще получите абсолютно същото ама нищо те българските доктори са кофти хора
  • 5 йордан иванов

    2 1 Отговор
    Лично съм изпатил от БГ доктори, както и 90% от цялата ми фамилия! Те са алчни и нагли до безобразие, особено в държавните заведения! Живота на пациента за тях е игра на рулетка!
  • 6 Георги Григоров

    2 2 Отговор
    Д-ре Костадин Ангелов и хирурге д-р Петър Грибнев, Уважаеми лекари, много ми е интересно как веднага започвате да се защитавате от едно негатинвно изказване по адрес на вашата гилдия! Нима сред вас няма некадърници и мързеливци? Вие, ако сте истински професионалисти и сте толкова чувствителни по отношение на имиджа на гилдията ви, трябва винаги да вземате отношение! Не само когато ви обвиняват или хулят - панически да се защитавате, ами и когато някой ваш колега се о.ере - а случаи такива колкото щеш, публично да го изобличите първи!
    Ама нали сте гарги, а както е известно гарван гарвану око не вади и веднага почвате да замазвате л..ната в защита на колегите си - пък били те и убийци! Вече почвам да си мисля, че май по-добре да имигрирате, че да се оправи здравеопазването в тази държава!
  • 7 Георги Григоров

    3 1 Отговор
    Между другото, все повече хора и професии се превръщаме в мършояди и мажем ли мажем л..ната си! Абсолютни цървули и нещастници сме!
  • 8 АНГЕЛ ПОПОВ

    1 1 Отговор
    е ми щом качеството излиза остава само батака

  • 9 Vasik Atanasova

    1 3 Отговор
    БРАВО НА КРИСКО ВЕДНЪЖ ДА МИ ХАРЕСА
    А ТЕЗИ ДОКТОРИ ЗАЩО СЕ ЗАЩИТАВАТ
    МИ ТОЙ ВИНОВНИЯТ СЕ ЗАЩИТАВА АКО НЕ СИ НЯМА ДА СЕ ЗАЩИТАВАШ
    ВЯРНО Е И ТРАГИЧНО ЧЕ ВЕЧЕ НЕ ОСТАНАХА ЛЕКАРИ
    ИМАМ В ПРЕДВИТ КАДЪРНИ ИЗЛЯЗОХА НА ВЪНКА
    КОЙТО Е СПОСОБЕН И РАЗЧИТА НА СЕБЕ СИ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ
    А ТУК ОСТАНА БАТАКА И КОРУПЦИЯТА
    НАВСЯКАДЕ КАКВА ЖАЛКА КАРТИНА
  • 10 Vasik Atanasova

    2 1 Отговор
    ГРЕШКИТЕ НА ДОКТОРИТЕ СА В ГРОБИЩАТА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове