Last news in Fakti

6 Март, 2014 20:41 1 320 0

Жители на с. Баня поискаха оставката на министър Михайлова

  • жители-
  • с. баня-
  • оставката-
  • михайлова

Това искане е заради незаконното сметище в селото. МОСВ ще изпълни всяко решение на българския съд по казуса, но няма да надвиши правата си, каза на срещата министър Михайлова

На протест пред Министерството на околната среда и водите представители на Сдружение "Баненска Буна - 2011" и членове на НФСБ поискаха оставката на министър Искра Михайлова.

НФСБ съвместно с "Баненска буна - 2011" организираха няколко протеста, внесоха жалби до 16 български институции и заведоха дело в Административен съд - Благоевград срещу изграждането на сметището.

Всички правителства у нас имат страх само от Европа или от улицата, каза евродепутатът Слави Бинев.
Той подаде сигнал до Европейската комисия относно закононарушенията, свързани с изграждането на сметището в разложкото село Баня и сезира ръководителите на ред български и европейски институции по случая. Бинев постави пред европейските институции проблема и по време на заседание на Европейския парламент.
“Трябва да спрем тази несправедливост. Това решение за сметище не е дългосрочно, което означава, че ще бъдат пръснати 15 милиона, а проблемът няма да е решен”, заяви евродепутатът от НФСБ Слави Бинев и поясни, че ще се изсекат декари вековна гора в туристически регион, известен с минералните си извори.
Тези извори ще бъдат замърсени от това депо. Замърсен ще бъде и приток на река Места, която е основна за големи градове в България и съседна Гърция, каза още Бинев.
Недоволните граждани на протеста бяха категорични, че сметището ще съсипе поминака им – туризма и ще навреди на здравето на местното население. Депото, което ще бъде изградено на метри от последните къщи в селото ще събира отпадъците на четири общини – Якоруда, Белица, Банско и Разлог.
Болницата ще се напълни с хора с белодробни заболявания, притеснени бяха жителите на с. Баня.
Хората от селото се нахвърлиха върху депутата от ГЕРБ Любен Татарски, който изненадващо се появи на протеста на НФСБ пред МОСВ. Именно бившият кмет на Разлог е сочен за главния виновник за проекта за сметище в разложкото село.
„Най-гадното е, че има друго място – изоставени мини – за които ОВОС-а гарантира, че ще съберат количествата отпадък. Но очевидно местни интереси, като на бившия кмет на община Разлог Любен Татарски и фирми около него, са на път да надделеят”, каза съпредседателят на НФСБ Данчо Хаджиев и заяви, че от НФСБ и местните жители на Баня категорично ще се противопоставят на тази злоупотреба. „Изграждането на регионални депа се превръща в бизнес, който дава храна на всякакви местни олигарси”, каза още Хаджиев.
От сдружението "Баненска буна - 2011" заявиха още, че решението за строеж на сметището е незаконно, както и че геоложката основа не отговаря на условията за сметище.
„Това не е екологичен проблем, а проблем за оцеляването на местното населени. Като народен представител в 40-то НС, нееднократно поставях този проблем пред тогавашния министър на околната среда, забележете пак от ДПС, Джевджет Чакъров. Всички факти сочеха, че подходящото място за депо са мините, но по политически и икономически причини се реши то да бъде в землището на Баня. Днес отново министър на ДПС ще се опита да завърши това дело”, каза председателят на НИЕ Борис Ячев. По думите му трябва да бъдат преразгледани всички факти - от парламентарна комисия, прокуратурата и независими органи - които доведоха до определянето на с. Баня .

„Хората в с. Баня заслужават да живеят и да развиват икономиката на региона си”, допълни Ячев.
Протестиращи граждани и представители на НФСБ се качиха на среща при министър Искра Михайлова.

По време на срещата министрите изслушаха исканията на протестиращите.

В отговор министър Михайлова припомни, че депото е планирано да обслужва няколко общини и действително е избрано землището на с. Баня в община Разлог, като това решение е взето през 2009 година и допълни: „На среща с вас аз поех ангажимент  и изпълних всичките си ангажименти. Прекъснах изпълнението на проекта, тъй като имаше протести на населението, жалби и нямаше решение на съда по Оценката за въздействие на околната среда. Обърнах се към омбудсмана на Република България с молба да се намеси в спора между общинските власти и населението, който отговори, че не се намесва в реализацията на европейски проекти“. 

Министърът припомни, че след окончателно решение на съда, с което отпадат съмненията по екологичната оценка на проекта, тя е уведомила с писма всички заинтересовани страни, че няма правни основания да спира реализацията на проекта. Тя допълни, че той е започнал преди много години и е част от оперативната програма, за реализацията, на който носи отговорност.

Към момента отново има жалба във ВАС, за която не се e произнесъл съдът. „Това е позицията на МОСВ – ако по проект, жалби и решения, които са обект на съдебно разглеждане в момента, или такива, за които има съдебно решение, ние ще го изпълним“, каза в заключение министър Михайлова. Тя подчерта, че „до този момент изпълнявам решенията на съда на Република България. Това е в рамките на моите правомощия и отговорности“.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове