Last news in Fakti

15 Април, 2014 10:13 15 875 1

Предизборен скандал - партии злоупотребили с ЕГН-та

  • егн-
  • проверката-
  • цик-
  • злоупотреба-
  • лични-
  • данни

ЦИК ще сезира прокуратурата

Предизборен скандал - партии злоупотребили с ЕГН-та - 1
Снимка: Нова телевизия

Преди ден, след като ЦИК активира опция чрез ЕГН, да се провери дали определен гражданин е участвал в подписка за регистрация на дадена партия, стана възможно да проверим дали някоя партия не е злоупотребила с подписа ни.

От Нова телевизия съобщават за сигнал на зрител след като неизвестно как името и ЕГН-то му попаднали в подписка, депозирана в ЦИК. Надникнал в сайта на комисията от любопитство.

В секция "За избирателите" чрез ЕГН-то си може да видим и дали сме подкрепили определена партия, коалиция или инициативен комитет, тоест дали името и подписа ни стоят в някоя от папките, които партиите предоставиха на ЦИК, за да могат да се регистрират за изборите.

"Учудено открих, че подкрепям на хартия партия, към която не изпитвам никакви симпатии и нямам никакво намерение да подкрепя”, разказа потърпевшият.

Публикувал възмущението си във Facebook и се притеснил още повече, след като установил, че не е пострадал само той.

"Централната избирателна комисия (ЦИК) ще сезира прокуратурата за фалшивите подписки, които някои партии са подали за евроизборите. Над 100 са вече сигналите от граждани, че имената им фигурират в подписка на партия, без те да са се подписвали", обясни пред БНР говорителят на Комисията Александър Андреев.

Комисията ще посредничи на гражданите, като препрати към прокуратурата техните сигнали, което могат да сторят и лично потърпевшите. Но ЦИК не е компетентна да зачеркне от списъците на партиите хората, които откриват, че са подписани:

"Ако има нарушения от страна на администратора на лични данни, какъвто се явява всяка една от партиите и коалициите, които са събирали подписките и има нарушение съответно на длъжностните лица, Комисията би могла да наложи съответните административни санкции. Ние нямаме как да го направим, тъй като по силата на Изборния кодекс нямаме такива правомощия да налагаме санкции по Закона за защита на личните данни или в случай на престъпление - там редът на установяване съответно е съвсем различен", заяви Андреев.

"Всеки потърпевш може да поиска заличаване от списъка, но чак след като се установи, че подписът е подправен. Проверката в системата не е основание за автоматично заличаване от списъка", посочи още той и добави:

"Трудно в момента е да се каже дали това би повлияло на евентуалната регистрация на партията, която при всички случаи, независимо от некоректните подписи, е събрала съответно 2 500 коректни подписа, които са необходими. Това автоматично не означава, че съответната политическа сила би могла да бъде заличена."

От регионалното ръководство на партията, в чиито списъци фигурира нашият зрител, отказаха да коментират случая. Нямат конкретно обяснение как може да се е случило това. В събирането на 700-те подписа от област Враца участвали много хора, но не могат да направят и справка, защото списъците вече са в ЦИК

Специалисти в областта на защитата на личните данни определиха в ефира на bTV случая като безпрецедентен политически маркетинг и злоупотреба с чувствителни лични данни от страна на ЦИК.

Според адвокат Александър Кашъмов от Програма „Достъп до информация” тази функционалност създава предпоставки за злоупотреба с т. нар. чувствителни лични данни, каквито са политическите убеждения на гражданите. По думите му, това стимулира корпоративния вот – всеки работодател може да се информира за политическите възгледи на работниците си.

„МВР пък разполага с ЕГН-тата на всички граждани, така може да добави към профилите на хората и политическите им убеждения”, предупреди още Кашъмов.

„Не е съвсем ясно защо трябва да е в електронен вид, при положение че хората се подписват на хартия – после тези бази данни могат да се прехвърлят лесно на партии или на търговски предприятия, например”, изтъкна юристът.

Той подчерта, че новата функционалност на сайта на ЦИК дава „странната” възможност всеки да се рови в личните данни на всеки човек. Освен това тя противоречи на два нормативни акта – от 2001 г. ЕГН-тата са премахнати от избирателните списъци, а със Закона за защита на личните данни от 2002 г. се забранява достъпа до такива данни. ЦИК обаче го осигурява.

„Разликата между държавата на Оруел и демократичната е достъпа до личните данни на обикновените граждани. В същото време политическите убеждения на политиците в миналото са строго пазена тайна”, подчерта адвокатът, споделяйки свой неуспешен опит за достъп до информация.

Проверка в системата показа, че гражданин с инициали М. Т. Х. и ЕГН 1111111111 присъства на шест позиции в подписката на „Атака”. В подписката на Реформаторския блок пък фигурира гражданин с инициали Б. Ч. Н. и ЕГН 2222222222.

Съпругът на независимия кандидат Евгения Банева – Николай Банев, пък фигурира в подписката на Съюза на комунистите в България. Той самият отрече да е слагал подписа си и заяви, че ще търси правата си.

„Адвокатите ми ще проверят как е възможна такава злоупотреба с лични данни”, посочи той и заяви, че ще подкрепи съпругата си.

Докато Сергей Станишев не фигурира в нито един списък, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е първи на първа страница в партийната подписка.

Според председателя на Комисията за защита на личните данни Венета Шопова, случаите са достатъчно сериозни, дори и ако бъдат пренебрегнати тези с фиктивните ЕГН-та.

„От последните избори всички политически партии са задължени да се регистрират в Комисията. Ще се изиска информация от съответната партия, коалиция или Инициативен комитет”, увери тя.

„Към момента имаме един случай, само за търговско дружество – с цел директен маркетинг и предлагане на друга услуга. За такъв политически маркетинг досега не е имало сигнали, но все пак функционалността е от вчера”, коментира още Шопова, като отбеляза още, че изработването на този продукт е възложено от ЦИК.

От самата комисия препращат всички, които се съмняват за злоупотреба, към Комисията за защита на личните данни или към прокуратурата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Любопитен

    0 0 Отговор
    Дайте линк и останалите да се проверим !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове