Last news in Fakti

16 Април, 2014 07:59 3 591 2

Оставаме без ски курорти

  • преглед на печата-
  • вестници

Оставаме без ски курорти, притеснява се "Труд"

Бъдещето на зимния туризъм в България е сериозно заплашено от климатичните промени. Секторът ще е един от най-засегнатите от повишаването на температурите и намаляването на валежите в следващите години, показва анализ, поръчан от Министерството на околната среда. Прогнозите са, че снегът ще намалява, а това ще има огромно негативно влияние върху ски курортите, особено тези в по-ниските планински пояси.

Още след 2020 г. може да се очакват периоди от по 2 - 6 безснежни зими. Това ще увеличи разходите за изкуствен сняг, но те няма да се компенсират от приходите от туристи.

За първи път България е против Брюксел за 400 млн. евро, отбелязва "24 часа"

За първи път България ще се обяви против предложено от Брюксел решение, което би ощетило страната ни. Постоянните ни представители в Комитета по земеделие са получили указания да гласуват против решение, което може да забави възстановяването на вече разплатени 400 млн. евро, обяви зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев. България ще гласува против решението на Комитета по земеделие на Европейската комисия, с което трябва да се уравнят плащания за близо 400 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони за периода 2012-2013 г. С това решение България и още 6 страни биха били заплашени от непризнаване на част от вече направените разходи. Става дума за авансови плащания по общински проекти и други мерки по програмата, които вече са реализирани или се изпълняват в момента. Решението за неуравняване на сметки е стандартна процедура по регламентите на ЕК. Ако България успее да предостави необходимите доказателства, сумите ще бъдат възстановени, но по-късно. Правителството твърди, че предложението е несправедливо и държавата не е нарушила каквито и да е европейски регламенти, за да “заслужи” забавяне на толкова голяма сума.

Гръцките влакове спират по Великден, предупреждава "Сега"

Гръцките железничари обявиха стачка за Великден, която ще започне от петък, съобщиха местните медии. В дните на празниците събота, неделя и понеделник няма да се движи нито един влак. Преди да вземат решението за протеста, железничарите няколко пъти направиха опити да се срещнат с министъра на транспорта, но не успяха. Протестите са свързани преди всичко с програмата по приватизация на държавната железопътна фирма ОСЕ. Според експертите на синдикатите наложително е да се назначат специалисти, без които "съществува риск за сигурността на пътниците". От Министерството на транспорта са категорични, че назначения в железниците няма да има и че сигурността на пътниците е гарантирана.

Парнаджия плаща 1200 лв. глоба за обида на учителка, съобщава "Стандарт"

Парнаджия в петричка гимназия бе глобен от съда с 1200 лева за обиди към учителка в същото учебно заведение. На 16 септември миналата година той казал на публично място на преподавателката Д. Т. унизителни за нея думи, с които е наранил честта и достойнството й. Около 15.00 часа на входната врата на гимназията в присъствието на колежки на учителката я нарекъл: „църна гюпко /б.а.-циганко/, к***о". 10 минути по-късно пред църквата „Света Богородица" в Петрич, отново пред колежки на Д. Т., на публично място пак й казал обидната дума. Съдът в южния град освободи от наказателна отговорност парнаджията, но му наложи административно наказание „глоба" в размер на 1000 лева. Той трябва да плати още 200 лева като обезщетение за претърпени неимуществени вреди на жената, ведно със законната лихва върху тази сума от датата на деянието до окончателното й изплащане.

Варна иска да си вземе още един „паяк”, пише "Новинар"

Община Варна смята да наеме още един репатриращ автомобил тип "паяк" за летния сезон. Намерението идва само ден след протеста на майки и хора с увреждания, че паркираните коли завземат тротоарите и градинките в морската столица. Протестът, който се организира в социалната мрежа Facebook, се проведе в понеделник. Десетки граждани на черноморския град се събраха под сградата на общината и под наслов "На мама й писна!" изразиха възмущението си от ситуацията с лошото паркиране. Шефът на общинското предприятие "Паркинги и синя зона" Младен Иванов изрази готовността си за засилване на контрола.

Поредно свиване на преките инвестиции, тревожи се "Капитал Daily"

Интересът на чуждестранните инвеститори към България продължава да намалява, показват данните на централната банка към края на февруари. Според статистиката на БНБ привлечените в страната от началото на годината преки инвестиции са наполовина по-малко в сравнение с миналата година. При това най-съществените входящи потоци идват от офшорни зони като Холандия и Британските Вирджински острови. За периода януари-февруари 2014 г. нетните вложения на чуждестранни компании в България са на обща стойност 114.1 млн. евро, което се равнява на 0.3% от брутния вътрешен продукт (БВП). За сравнение, за същия период на 2013 г. инвестираните в икономиката на страната средства са били 0.6% от БВП, или 223.3 млн. евро. Свиването е още по-осезаемо в данните само за февруари – през втория месец на 2014 г. в България са влезли инвестиции за 41.3 млн. евро спрямо 152.5 млн. евро година по-рано. Публикуваните от БНБ данни са предварителни и подлежат на ревизия, като практиката е обикновено измененията да са в посока нагоре. През последните месеци обаче данните очертават ясна тенденция на изтегляне на чуждестранните инвестиции от страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джон Смит

    0 0 Отговор
    Вън вали сняг в момента!
  • 2 Ани Василева

    0 0 Отговор
    По планините има толкова много сняг, че не разбирам кой идиот го е измислил това. Я вижте какво става на Витоша, Боровец, Банско. А е април!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове