Last news in Fakti

23 Април, 2014 20:21 697 0

България и Словения с общи позиции в ЕС и НАТО

  • българия-
  • словения-
  • любляна-
  • общи-
  • позиции
България и Словения с общи позиции в ЕС и НАТО - 1
Снимки: МВнР

България и Словения споделят общи позиции по редица въпроси от международния дневен ред, участието ни в НАТО, както и действията на ЕС. Това е добра предпоставка да работим още по-активно заедно, за да налагаме конструктивни позиции, които са в интерес както на нашите две страни, така и на държавите от Западните Балкани, към които ние имаме отговорност като членки на ЕС и НАТО. Това заяви министър Кристиан Вигенин на съвместна пресконференция в Любляна със словенския си колега Карл Ерявец.

Словения и България имат отлични отношения не само в политическата сфера, но и във всички останали области на взаимен интерес. Официалното посещение на министър Вигенин поставя началото на една година на интензивен двустранен диалог, който включва визита на българския премиер Пламен Орешарски и срещи между президентите на двете страни, заяви от своя страна министър Ерявец.

Двамата външни министри обсъдиха възможностите за разширяване на сътрудничеството в сферата на икономиката. Кристиан Вигенин запозна своя колега с усилията за икономизиране на дипломацията като един от приоритетите на правителството на България. „Опитваме се да създадем по-добра бизнес среда както за българския, така и за чуждия бизнес”, подчерта той.

Сред темите на разговора беше още политиката на разширяване на ЕС и бъдещето на НАТО в контекста на предстоящата среща на върха в Уелс. България подкрепя присъединяването на Черна гора към Алианса и смята, че тя в най-голяма степен отговаря на критериите за членство, а затрудненията, които някои партньори посочват, са преодолими, заяви Кристиан Вигенин.

Оставаме привърженици на политиката на „отворени врати”, отбеляза на свой ред министър Ерявец, като подчерта ангажираността на Словения с реформите в Черна гора в сферата на отбраната, както и по линия на посолство за контакт на НАТО.

Надяваме се с новата Европейска комисия и Европейски парламент да се опитаме да поставим в центъра на европейската политика разширяването, което остана на заден план в последно време. Това е в интерес на всички страни, които са съседни на Западните Балкани, каза още българският външен министър. По думите му, един от отговорите на ЕС на ситуацията в Украйна е ускоряването на интеграцията на Западните Балкани.

Кристиан Вигенин и Карл Ерявец обсъдиха още развитието на кризата в Украйна и отражението й върху стратегическите партньорства ЕС-Русия и ЕС-НАТО. Двамата изразиха подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и надежда за успех на започналите в Женева преговори, които да доведат да стабилизиране на страната.

В рамките на посещението си в Любляна министър Вигенин се срещна и с президента на Словения Борут Пахор. Акцент в разговора беше поставен върху актуалното развитие на ситуацията в Украйна и позицията на ЕС. Двамата обмениха мнения и по отношение на предстоящите избори за Европейски парламент.

Програмата на визитата на Кристиан Вигенин в Словения продължава със срещи с председателя на Държавния сбор Янко Вебер и със заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи Грегор Вирант.

В края на посещението си българският външен министър ще изнесе публична лекция във Факултета по обществени науки на Люблянския университет на тема „Бъдещето на Югоизточна Европа – българската перспектива”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове