Last news in Fakti

24 Април, 2014 08:18 2 148 0

Европлощади за милиони вече се рушат

  • вестници-
  • преглед на печата

Преглед на печата

Европлощади за милиони вече се рушат - 1
Снимка: в. Труд

Европлощади за милиони вече се рушат, информира "Труд"

Площади в няколко български града, ремонтирани с европари, вече се рушат и се нуждаят спешно от нова поправка, показа проверка на “Труд”.

Новите дървета в центъра на Лом например изсъхнаха, защото бяха садени върху асфалт, а тези в Нови пазар измръзнаха, защото ги поставиха при минусови температури. Новият бетон в Смолян се олющи, а плочките от китайски гранит в Русе се разлепиха. Всичко това за сметка на европейския данъкоплатец - общо 20,7 млн. лв. за четирите града.

Сега жители на Перник се опасяват, че в града им ще се случи същото. Поводът - проект за 10 млн. лв., който предвижда смяна на гранита на централния площад с 3-сантиметрови плочки.

Повишения замениха наказанията за скъпата ограда с Турция, коментира "Сега"

Повишения в длъжност и звание, а не наказания заради пропуските в проекта за оградата в Сухопътните войски - това в крайна сметка е решил министърът на отбраната Ангел Найденов. Вчера правителството одобри новите генерали в армията, като за двама от тях се очакваше да понесат отговорност за скандала. Командващият пехотата ген. Нейко Неков ще бъде назначен за зам.-началник на отбраната. Началник-щабът на войските ген. Андрей Боцев пък ще заеме неговото място. Те и още двама генерали по думите на министър Найденов щяха да бъдат наказани заради пропуски в маркетинговото проучване за съоръжението. В крайна сметка не само не се стигна до наказания, а с вчерашното решение висшите военни бяха компенсирани, след като явно прибързано бяха определени за наказание. Както установи проверката на инспектората на Министерския съвет, основна вина за поскъпването на оградата има не Министерството на отбраната, а МВР, което е обявило погрешно първоначалната цена от 5,1 млн. лв. В същото време в момента Сухопътните войски изграждат без проблеми оградата, а в МВР дори не беше направена вътрешна проверка и така никой не понесе отговорност.

Брюксел ще проверява на място всички европроекти, съобщава "24 часа"

Брюксел може да започне и физически проверки на място на европроекти, след като завърши одитната процедура по ОП "Околна среда". Това заяви вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова. В края на 2013 г. заради нарушения в обществени поръчки по програмата ЕК замрази плащанията и поиска проверка на договорите. Одитният доклад трябва да е готов до месец. Златанова даде три примера за нарушения. При 7 договора за услуги е имало съкращаване на различни срокове, което се тълкува като ограничаване на конкуренцията. При два строителни договора, единият от които за 12,8 млн. лв., кандидат е представил регистрация не в българския строителен регистър, а в такъв на държава членка, което е непозволено. Третият пример е с ключов експерт на отхвърлена фирма кандидат, който при подбора не представил доказателства за компетентност и опит, но бил допуснат, а негов колега бил отхвърлен по същите причини.

Отварят вузовете за студенти 40+, отбелязва "Стандарт"

Изданието разказва за идеите в Стратегията за развитие на висшето образование до 2020 г., една от които предвижда радикална промяна на ролята на университетите, като от място предимно за млади хора те се насочат и към обучение на по-възрастни. Това е част от програмите за учене през целия живот. Идеята е не само работещите българи да повишават квалификацията си в базата на вузовете, а и университетите да могат да признават резултати от самостоятелни форми на обучение, което човек е придобил по неформален път. Ще се предлагат и ускорени програми за усвояване на различни умения, както и възможности да се следва един-единствен курс, а не цялата програма. Университетите ще получат и по-широки възможности за предприемаческа дейност, за да компенсират недостига на средства, които им се отпускат като държавна субсидия.

Столичният жк „Дружба” 2 е на път да се сдобие с парк, отбелязва "Новинар"

Жителите на столичния жк „Дружба” 2 са на път най-после да се сдобият с парк, в който да отмарят. "Кварталът бурно се разви, което показа необходимостта от парк и зелена зона за отдих, каквато в момента няма. Затова със сдружението „Дружба-София” имаме идеята да бъде създаден парк”, коментира пред „Новинар” кметът на район „Искър” Ивайло Цеков. Ако проектът бъде реализиран, в парк ще бъде превърната поляната между блоковете 220, 221, 222, 223, 224 и 225 в жилищния комплекс. Подробните устройствени планове на „Дружба” 2 все още не са влезли в сила, така че в момента се опитваме това празно пространство да бъде обособено като парк, за да имат и дружбенци място за отдих и почивка близо до дома си, обясни Цеков. Затова администрацията е насочила усилията си в плановете да бъде включена и зелената зона, преди да бъдат приети. В бъдещия парк ще бъде залесен и ще бъдат поставени пейки и беседки. Идеята за градината, която ще носи името „Таралежите”, не е от вчера, а от няколко години. На 13 април пространството бе почистено от ентусиастите от сдружение „Дружба-София”, инициативен комитет „Дружба-2”, членовете на Фейсбук групата „Да запазим Дружба-2 зелена” и граждани от района.

София и Стара Загора на финал за градски идеи, пише "Капитал Daily"

Изключително рядко България е сред активните, иновативните и отличниците. Сега за пръв път два български града са сред финалистите на състезание за по-добри градове. От общо 155 кандидатури в Европа София и Стара Загора са минали предпоследното сито в организирания от фондация Bloomberg Philantropies конкурс "Предизвикателство за кметове" (Mayors Challenge). Освен оценка за идеите фондацията всъщност дава финансиране - победителят ще получи 5 млн. евро за реализиране на проекта си, като ще има и още четири награди от по 1 млн. евро. Двете български идеи са за трансформиране на градската среда чрез изкуство и за насърчаване на предприемаческия дух и иновациите сред младите хора. Те са в подбраните общо 21 населени места в Европа, които продължават напред в съревнованието. Това е дебют на проекта в Европа, като първо фондацията го е организирала и финансирала в САЩ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове