Last news in Fakti

24 Април, 2014 15:43 1 165 0

Шефът на САС Веселин Пенгезов с призовка за ДАНС

  • пенгезов-
  • цацаров-
  • сас-
  • призовка

Председателят на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов е призован да се яви на 28 април, от 11.00 часа, в сградата на ДАНС, по досъдебно производство 60/2014 година.

Очаква се следващата седмица той да бъде отстранен от длъжност.

По неофициална информация, става въпрос за злоупотреба с европейски средства. Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че има образувано досъдебно производство, по което тече активно разследване. Случаят е от 2010 година. От януари 2013 година, досега са разпитани 81 свидетели.

Не мога да повярвам, че ми се случва това. На тези географски ширини всичко е възможно заяви Веселин Пенгезов пред журналисти, цитиран от “Фокус”.

„Получил съм призовка за явяване в качеството ми на обвиняем на 28 април, от 11.00 часа, в сградата на ДАНС, по досъдебно производство 60 от 2014 година. По донос на Цветан Цветанов, през лятото на 2010 г. беше образувано наказателно производство срещу неизвестен извършител. Ставаше дума за програма ОПАК, каза Пенгезов и обясни, че извършителят не е неизвестен, а е той самият, защото той е подписал обществена поръчка за набиране на it-експерти. С решение беше установено, че ние, като ръководители на проекта (Пенгезов и полк. Петков) не сме допуснали никакви нарушения по обществената поръчка. Оттогава насам - пълна тишина", каза Пенгезов

„Въпросите за периода от 2010 до 2013 година следва да зададете на друго място. За въпросите от 2013 година досега можете да отправите към мен. Когато и дали бъде повдигнато обвинение, ще бъдете уведомени. Когато има информация, която няма да навреди на разследването и която прокуратурата може да обяви, тя ще бъде обявена”, посочи Цацаров. Попитан - дали има връзка между обявяването на избор за административен ръководител на съда, в който работи Пенгезов, и получаването на призовка, Цацаров отговори с въпрос: „Защо една процедура или едно производство е било в заспал вид в продължение на 4 години”.

„Наблюдаващите прокурори са направили такава преценка. След като те са я направили, категорично аз я подкрепям. Преценката на наблюдаващите прокурори за хода на досъдебното производство намирам за законосъобразна и стоя зад всеки прокурор, който си върши работата по този начин”, каза още Сотир Цацаров.

На въпрос за дело, активизирано преди предишните избори, и след това без резултат, както и дали има връзка между делото срещу съдия Веселин Пенгезов, председател на Софийски апелативен съд и изборите, главният прокурор Сотир Цацаров заяви: "Държавата затова е в такова състояние, защото живее от избори до избори, може би и затова правосъдието е в такова състояние, а донякъде - и медиите". „През тази година се обявяват процедури за 80 - 90 административни ръководители. Освен всичко друго, през следващия месец има и европейски избори. Ако следваме тази логика, аз трябва в четвъртък да идвам тук, да отмятам присъствието си във ВСС, част от прокурорите да излязат в отпуска, специализираното звено за разследване на магистрати да бъде разпуснато, и по време на избори, прокуратурата да не работи. Не свързвайте всичко с това дали някой е или не е кандидат и дали има или няма избори. Никъде не е казано, че прокуратурата спира, по време на избори. Ако прокуратурата до момента е спирала работата си, повече няма да го прави”, обясни Цацаров.

„Натиск върху наблюдаващия прокурор за времето от януари 2013 година не е имало какъвто и да е, напротив – той е имал пълна свобода на своята преценка. Още нещо – тази свобода му е дадена от ръководството на прокуратурата и от неговото вътрешно убеждение”, допълни Цацаров.

„Наблюдаващият прокурор е същият. Той е работил интензивно в продължение на 3 години дотолкова, доколкото е можел да работи сам. От този момент насетне е имало създадено и специализирано звено за разследване на корупция, по отношение на магистрати. Към момента е използван целият потенциал на това звено”, каза още Сотир Цацаров.

На въпрос не се ли притеснява, че 3 години по това дело не се е работило, Цацаров отговори с реторичен въпрос - дали това е първото дело в България, по което години не се е работило.

„Аз вече не се притеснявам. Аз вече свикнах. Не мога да се притеснявам за нещо, което е било в минал период. Не съм човек, който гледа назад. Аз отговарям за настоящия период и мисля, че си върша работата за него”, каза още Сотир Цацаров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове