Last news in Fakti

24 Април, 2014 19:11 666 0

Йовчев: Няма заплахи за чуждите туристи това лято

  • туристи-
  • чужденци-
  • мвр-
  • туристически сезон

Мерките, предприети от МВР за гарантиране сигурността на българските и чуждестранни граждани, вече дават положителни резултати

Посланиците на страни, за чиито граждани България е популярна туристическа дестинация и министърът на вътрешните работи проведоха традиционна среща преди началото на активния летен сезон.

В рамките на срещата бе обсъдено как е преминал зимният сезон от гледна точка сигурността на чуждестранните туристи, както и мерките за гарантиране на тяхната безопасност през предстоящия летен туристически сезон. Това уточни министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев на брифингa, който се състоя в сградата на МВР.

През изминалия сезон има регистриран ръст от 2.5 % на броя на чуждестранните туристи, посетили страната ни. Същевременно няма регистрирани тежки престъпления спрямо тях, отчита се и спад при кражбите и случаите на изгубени вещи. Решени са голяма част от проблемите, свързани с реакцията при подаване на сигнали и помощта, която оказва МВР на гостите на курортите.

Министър Йовчев посочи, че мерките, които се предприемат, ще бъдат предпоставка за успешен летен сезон и по-добра сигурност за туристите.

„Запознах посланиците с мерките, които водят до общо подобряване на средата в България и в частност на местата, на които има увеличен брой чуждестранни туристи, както и с предприетата концепция за намаляване на битовата престъпност, приета на заседание на Министерския съвет, и петте програми, които ще реализираме в тази посока”, поясни вътрешният министър и изрази увереност, че в България ще има много по-добра среда и много по-ефективно противодействие на престъпността в резултат на успешното развитие и реализиране на стартиралите пет програми.

Той изказа благодарност към представителите на чуждите мисии у нас за сътрудничеството и помощта в процеса на намиране на правилните решения, в резултат на които днес се отчитат положителни резултати.

Вътрешният министър бе категоричен, че мерките тази година ще бъдат по-добри от предходната и ще гарантират в по-голяма степен сигурността както на чуждестранните туристи, така и на българските граждани. Част от конкретни действия са промяна в организацията на патрулно-постовата дейност; мониторинг и контрол на криминалния контингент по места с цел събирането на изпреварваща информация; по-добро управление на ресурсите и допълнително командироване на служители към курортните комплекси; провеждане на разговори със собственици и управители на хотели за по-доброто организиране на дейността с оглед гарантиране сигурността на туристите; разработване на брошури, които ще бъдат разпространявани в хотелите, за опасностите които дебнат туристите, както и с информация за спешни телефони, на които да позвънят при нужда от намеса на органите на реда; осигуряване на служители, ползващи чужди езици, както и на преводачи, за да се подобри комуникацията и реакцията при необходимост.

В качеството си на съпредседател на срещата Н.Пр. Джонатан Алън, посланик на Великобритания у нас, изрази задоволство от съвместната работа с МВР както в София, така и на местно ниво.

„Желанието ни е нашите туристи да идват тук на почивка и да се връщат доволни в родината си. Разбира се винаги съществуват проблеми, но те имат бързи решения. Пример за това е наистина успешният зимен туристически сезон тази година. Благодарим на местните власти, особено на полицията в Боровец и в Банско”, каза посланик Алън и отправи похвала за намирането на решения за проблемите, с които най-често се сблъскват чуждестранните туристи у нас.

„Повечето преводачи в курортите и приемането на чужди кредитни карти от ПОС-терминалите представляват много важни стъпки”, бе категоричен той и изрази увереност, че предстои успешен летен туристически сезон. Н.Пр. Джонатан Алън изрази общото желание и готовност на чуждестранните пратеници в страната за продължаване на ползотворното сътрудничество в полза на сигурността.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове