Last news in Fakti

17 Юни, 2014 07:00 25 960 12

8 съвета за шофиране при дъжд

  • дъжд-
  • шофиране-
  • автомобили-
  • съвети

Навън не спира да вали и шофьорите трябва да внимават

Дъждът не спира. Може би на всички ни омръзна да гледаме небето, прогнозата за времето и пак небето и да си казваме: „Ох, кога ще спре най-сетне?!“ Всеки ден ни заливат порои. Ако не са поройни, страховити дъждове, които запушват канали, наводняват улици, къщи, квартали и заливат населени места, то са ситни и напоителни дъждове, които ако не друго мокрят всичко.

Когато завали обаче всички знаем, че трябва да сме внимателни на пътя. Мокрото време не само затруднява движението по пътищата, образува километрични задръствания и изнервя шофьорите, но и често е предпоставка за катастрофи и други пътни произшествия.

Всеки шофьор знае какво трябва да прави с автомобила си и как да шофира в мокро време, но все пак нека припомним няколко съвета и правила.


1. Най-важното и просто правило, което обаче често се пренебрегва, е да намалим скоростта. Помнете, че при мокър асфалт спирачният път е по-дълъг, особено ако и гумите ви не са хубави.

2. Старайте се да карате в средната лента, тъй като водата винаги се трупа в краищата на платното.

3. Не забравяйте да спазвате безопасно разстояние от автомобилите пред вас.

4. Ако достигнете залята с вода част от пътя не преминавайте просто така. Спрете и проверете дали водата се движи. Ако се движи и не виждате дъното, не преминавайте, тъй като само 20-30 см. бързо течаща вода са способни да преместят колата.

5. Използвайте къси светлини и странични фарове. Това помага на останалите шофьори, които ви виждат по-лесно.

6. Подхлъзването на автомобила на мокра повърхност е доста вероятно. С повишено внимание трябва да се отнасяте и към паветата (особено жълтите в центъра на София). За да намалите опасността от занасяне, намалявайте плавно преди завоя и с леки движения на волана вземете самия завой. Ако все пак колата се подхлъзне, не се паникьосвайте, отпуснете педала на газта и завъртете волана в посоката, в която искате да се насочи предницата на колата.

7. Дръжте под ръка кърпички, за да почиствате предното стъкло, ако се изпоти.

8. Дръжте и двете си ръце на кормилото, защото може да се случи да попаднете в дупка пълна с вода и тогава здравият захват ще ви спаси да не кривнете от пътя. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тракториста

    1 13 Отговор
    Повечето написани неща в статията са откровени глупости...

    Коментиран от #2

  • 2 Пацо

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "Тракториста":

    Повечето? Аз едно не мога да видя което да не е глупост.
  • 3 Румен Янев

    17 1 Отговор
    Пропуснато е най важното - ако влезеш с голяма скорост във вода / което често се случва особено на " магистралите" / да забравиш за педала по средата освен ако не ти се кара шейна ! Аквапланинга е доста опасно нещо и изхода не винаги е щастлив !
  • 4 Антон Дачев

    0 5 Отговор
    По глупаво нещо от точка 6 не бях чувал...
  • 5 Румен Янев

    3 3 Отговор
    7-ма точка направо ме разби - това освен за москвич 408 за друго важи ли ?

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Георги Георгиев

    0 4 Отговор
    Съвети от човек , който не е карал в дъжд и с автомобил от 70-те години на миналия век!!!За първи път чувам за странични фарове???
    Изпотяването на предното стъкло се решава с пускането на климатика, изчезва за секунди???
    Милена Трачева , от всяко дърво свирка не става, както и от всеки шофьор!?!
  • 7 Кобрата

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Румен Янев":

    Да важи и за Москвич 400,401,403,407
  • 8 Кобрата

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Румен Янев":

    http://prikachi.com/images.php?images/75/7405075Z.jpg
  • 9 Пламен Пепелов

    3 3 Отговор
    тук определено доста тъпотия е изписана, като почнем с:
    1. странични фарове ? КО, НЕ
    2. особено жилтите павет в София(тия в Плд да не са по-различни, примерно)
    3. тъй като само 20-30 см. бързо течаща вода са способни да преместят колата(тва да не е библейски потоп, за да я премести трябва да тече ацки бързо, който е газил в река с джип знае за кво иде реч)
    4. водата винаги се трупа в краищата на платното(в БГ се трупа навсякъде , в ЕС никъде, щото шахтите са отпушени и платното е с правилна нивелация, напреко на родната ни магистрала текат реки )
    5. Дръжте и двете си ръце на кормилото, защото може да се случи да попаднете в дупка пълна с вода и тогава здравият захват ще ви спаси да не кривнете от пътя.(ше кривнеш ако пукнеш гума и то с висока скорост и пак звиси с каква площ е дупката, научете ква е идеят на хидравликата, освен да ти е леко на кунките)
    6.безопасно разстояние от автомобилите пред вас(размито понятие с много НО-та и за тва се чукат, като яйца при най-малкия дъжд, да не говорим за сняг)
    7. пудхлъзване също е твърде общо казано, има подхъзване и подхлъзване-аквапланинг, който си е живо прецакване и тогава като отпуснеш газта, все едно си антиснал спирачки и ще останеш неприятно изненадан ,а почнеш ли да връткаш волана става още по-интересно, а ако трябва да го завъртиш, по-добре в посоката на занасяне(естесвено има изключение), отколкото да се опитваш да надделееш над шамара, щото няма да успееш или ако успееш, сл
  • 10 hienata

    2 1 Отговор
    Силно се съмнявам Милена да е писала от собствен опит. По-вероятно се е консултирала със стар шофьор на рейс. Да някои неща са верни (1 и 3), някой са безполезни и глупави (2 и 7). Средна лента в България,че то няма лява на повечето места . Носете си тоалетна хартия ,че то не се знае - стига глупости. Точка 6 е вярна само за коли със задно, за тези с предно важи правилото от зимата : тръгне ли задницата никакви спирачки и пускане на газта, напротив газ за да "захапят" предните гуми и да те издърпат от ситуацията.
    Милена не е споменала може би най-опасната ситуация, а именно първите минути когато завали,тогава е по-хлъзгаво и от лед, точно тогава е необходимо точка 1 и 3.Когато вече вали повече от 15мин и то интензивно (да се отмие прахоляка) едни добри гуми спират по-добре от колкото на сухо. Цялостното ми мнение за статията - безполезна.
  • 11 Vasik Atanasova

    3 2 Отговор
    НИЩО НЕ Е ПИСАНО ЗА АКВАПЛАНИГЪТ
    НЕЩО В КОЕТО АЗ ЛИЧНО СЪМ ПОПАДАЛ
  • 12 Набабати Фърчилото

    2 0 Отговор
    не знам какво толкова не ви хареса в написаното за Жълтите павета - 2 капки вода там и с най-великите гуми на света да си все си е пързалка, за сняг пък да не говорим...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове