Last news in Fakti

9 Юли, 2014 11:48 1 178 0

Борисов иска яснота относно парите за КТБ

  • герб-
  • виновници-
  • борисов

Актуализация на целия бюджет и посочване на виновниците, поиска лидерът на ГЕРБ

Борисов иска яснота относно парите за КТБ - 1
Снимка: БТА

ГЕРБ искат актуализация на бюджета и ясни правила за това откъде ще дойдат пари за да може КТБ да отвори на 21 юли. 

Искам да гарантирам банковата система, но виновниците тези недоразумения –Орешарски, Чобанов и компания трябва сега да си понесат отговорността и хората да им стане ясно,  заяви пред журналисти в парламента лидерът на партията Бойко Борисов.

Парламентарната групата на

ГЕРБ няма да подкрепи поправката в Наказателния кодекс,

с която се криминализират злонамерени атаки срещу банкова система.  Причината е, че Борисов бил много обиден от изказване на Румен Гечев в сутрешен блок. ГЕРБ няма да приемат поправките в този им вид, докато "докато Гечев и БСП не излязат да си признаят вината на това правителство и огромния финансов крах", посочи Борисов.

ГЕРБ настояват за актуализация на целия бюджет,

а на е само на този на Здравната каса.

На въпрос от къде могат да се вземат пари за актуализация на бюджета, Борисов заяви: „За съжаление от джоба на всички българи. Вдига се дългът, задължават се поколенията с още 5 млрд. лева и се подпира резервът, за да бъдат хората спокойни”.

Борисов подчерта, че „при следващо наше управление ще има строга финансова политика във всички случаи и

не ми трябва МВФ”.

Лидерът на ГЕРБ отрече да е говорил за заем от Международния валутен фонд през миналата седмица. „Аз никога не съм говорил за заем, говорих, че МВФ трябва да дойде да помогне да се направят реформите. В тази вече ситуация в държавата на напрежение между политическите партии, трудно някой ще може да направи реформи. Дългът в момента е 5 – 6 млрд., дали ще се вземе от фонда каква е разликата? Аз и сега казвам, че трябва да се изтеглят 5-6 млрд. лева. При следващо наше управление ще има строга финансова политика във всички случаи и не ми трябва МВФ”.

„Аз четири години ви плаша, че ще дойде МВФ и ще стане още по-строг. Вчера им казах веднага пенсионна реформа, веднага, вдигане цената на тока – веднага, вдигане на осигуровки, криминализирането на осигуровки – 2 млн. близо не плащат за здраве, какво са им длъжни другите да им плащат. Тотален провал и в земеделието, то няма някъде без дупка.

Провалът е навсякъде,

те нямат нито една сфера, в която да са успели, нито една”, допълни още Бойко Борисов.

На въпрос, защо Борисов връзва отварянето на КТБ и наливането на едни пари там с актуализацията на бюджета, която е необходима на държавата, той каза: „Защото тези пари ще бъдат от резерва, а като се изпразни резервът и не се попълни при следващо бедствие, какво става? Ние и за това искаме да предпазим следващите правителства, особено служебното, обясни Борисов.

Не сме говорили за банкова ваканция

Относно разговори за банкова ваканция Борисов беше категоричен: „Никога не сме говорили, а и то не зависи от нас. Аз не съм бил там, за да говоря. Нямаме наши хора. Управлението се държи от БСП, ДПС и „Атака”. Те си говорят за това, от тях зависи, техните министри пишат в момента. Четири варианта са обсъждани там. Защо точно този да ни препишат на нас”. 

Кой да е еврокомисар?

Относно предложението на ГЕРБ за еврокомисар, Борисов посочи: „Кристалина Георгиева, още повече, че тя се е доказа тези години, че е най-добрият еврокомисар. Получи много добро портфолио. Какво повече да кажа? А и както се казва - БСП да бяха дошли и да попитат, вие какво бихте казали по тази тема? Официално да ни поканят и да разговарят, имаме номинация – те си мълчат, хората се пазарят някъде”, обясни Борисов.

„Категорично еврокомисарят трябва да бъде излъчен от партията победител на тези избори. Цяла Европа го доказа, а тези тук още не могат да разберат, че като загубиш избори нямаш право да номинираш. Как загубилите партии ще номинират еврокомисар?”, попита Борисов. „Ето президентът Оланд, социалист излезе и каза ЕНП спечели техен ще е председателят на европейската комисия – повече от ясно. ГЕРБ печели изборите, ГЕРБ трябва да посочи еврокомисарят. Какво да им се обяснява друго”, допълни Бойко Борисов. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА