Last news in Fakti

23 Август, 2014 20:26 1 080 0

Започва програма за младежка заетост

  • йордан христосков-
  • миньори-
  • рудник-
  • горубсо

Около 8 000 души, млади хора, ще бъдат заети при работодател в две групи - такива, които имат квалификация ще получават възнаграждение равно на минималния осигурителен праг

Служебното правителство полага всички усилия да съхрани работните места по различните програми и мерки за заетост . Това каза в Мадан вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков. Той обяви пред БНР, че започваи програма за младежка заетост, наречена Европейска гаранция за заетост на младите хора:

Около 8 000 души, млади хора, ще бъдат заети при работодател в две групи - такива, които имат квалификация ще получават възнаграждение равно на минималния осигурителен праг, а такива, които нямат квалификация, ще работят под формата на чиракуване, ще получават по-ниско възнаграждение 90% от минималната работна заплата, но през това време ще бъдат обучавани. Тези пари ще бъдат възстановени по новата европейска програма за развитие на човешките ресурси. Ще се стараем това да стане до края на годината, ако не - в началото на следващата година. Също така ще стартира една нова програма, наречена "Европейски фонд за подпомагане на най-нуждаещите се", с които ще осигурим в края на годината хуманитарни пакети, които сега бяха предоставени от Министерството на земеделието.

Министър Христосков присъства на откриването на възстановения рудник "Върба-Батанци" на "ГОРУБСО-Мадан".

Започва производствената дейност с около 2 500 тона руда през месец юли. Този месец разчетът е с още 1000 тона отгоре. 15 години рудникът не е работил. Възстановителните работи продължиха почти година и половина. Съгласно концесионния договор, ние трябваше до нова година да го пуснем в експлоатация, но успяхме пет-шест месеца по-рано. Имаме още един хоризонт в дълбочина, който трябва да бъде отводнен, трябва да бъде възстановен. Изграждане на капитална помпена станция. Пускане на още три-четири работни места. Целта е до края на годината, рудникът да заработи с капацитет около 7-8 000 т. производство на месец и да достигне един капацитет от 180-190 човека, каза изпълнителният директор на Горубсо-Мадан Сергей Атанасов.

През 1999 г., рудникът беше затворен заради неизпълнение на разчетите и тотална загуба. В момента там работят около 130 души, а в рамките на месец ще бъдат наети около 30 работници.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов присъства на откриването. Той заяви, че предишните управляващи с популизъм са държали цената на тока, задължавайки НЕК с над 3 милиарда лева, направили са и "безумни" договори.

Като се започне от АЕЦ "Козлодуй" и с "Уестингхауз" до какво ли не. Просто, добре, че си отидоха. Дай Боже, след 5 октомври да има едно стабилно правителство и да ги реши тези проблеми. Иначе, просто, зимата ще е катастрофа, предупреди Бойко Борисов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА