Last news in Fakti

27 Август, 2014 13:11 630 0

Нашите сънародници от чужбина ще учат по-лесно у нас

  • студенти-
  • образование-
  • студенти

Чуждестранните студенти, докторанти и специализанти от българска народност, приети за обучение във висши училища и научни организации у нас, ще заплащат символични такси за получаване на разрешение за пребиваване в България, съобщават от правителствената пресслужба.

Според одобрената от правителството промяна в Тарифа №4 за таксите, събирани в системата на МВР, те ще дължат само 5 на сто от таксите за издаване на разрешение за продължително, дългосрочно или постоянно пребиваване в страната ни, заплащани от чуждестранните граждани. Тези такси са в размер от 200 лв. до 1000 лв.

България провежда последователна образователна политика спрямо българските общности в чужбина повече от 20 години и се стреми да създава облекчения за тях, включително при приема и обучението на представители от тази група в държавни висши училища в България. Чуждестранните студенти от българска народност, например, заплащат учебни такси, равни на дължимите от българските студенти. Значителното намаляване и на таксите за придобиване на разрешение за продължителен престой у нас е нова предпоставка за улесняване на достъпа им до българско висше образование.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА