15 Септември, 2014 00:35 4 571 3

Най-голямата стачка от 1998 година насам

  • lufthansa-
  • air france-
  • стачка

Вълната от стачки в авиобизнеса продължава. След като пилотите на националния германски превозвач Lufthansa за последните две седмици проведоха няколко часови ефективни стачни действия на най-ключовите, не само за Федералната република, но и за Европа, летища – Франкфурт и Мюнхен, стачката се премести във Франция. Пилотите на националния авиопревозвач – Air France започват ефективни стачни действия от 04.00 часа българско време. Очаква се протестът да продължи до 22 септември, което ще го направи най-големия от 1998 г. насам. По предварителни данни се очаква да бъдат засегнати 48% от полетите. Един от основните профсъюзи – Националния профсъюз на пилотите от гражданската авиация (SNPL), съобщават, че 40% от планираните полети, няма да се осъществят. Други източници посочват цифрата 85%, съобщава ИТАР-ТАСС.

Близо 70 000 SMS-а е изпратила Air France на свои пътници, планирали да пътуват тази седмица с френския авиопревозвач, в което клиентите се съветват да отложат пътуванията си за друг ден. Компанията обещава безплатно презаверяване на билетите за дни извън стачката, 100% връщане на сумата, при отмяна на полета, а също така клиентите могат да съхранят за сметка на авиопревозвача сумата, която са дали за билета и да я ползват в друго време за друг полет.

Причината за стачката?

Основната цел на френските пилоти е да изразят несъгласието си с приетия това лято план за развитие на авиопревозвача Perform 2000. Според него висок процент от работещите към момента пилоти в Air France могат да бъдат пренасочени в дъщерната регионална компания Hop! и в местния филиал на Air France – холандската нискотарифна компания Transavia. Причината е, че в момента броят на пилотите в Air France е 3760 души, което значително превишава необходимото количество, от което компанията има нужда.

Пилотите нямат нищо против да преминат в някои от филиалите, но искат да им бъде запазен социалния статус, който може да бъде нарушен поради сезонната работа на дъщерните фирми. Също така искат гаранции, че няма да се прибегне към уволнения или пък сключването на по-неизгодни договори с чуждестранни пилоти, най-вече от Източна Европа. Към момента заплатите на летателния състав в Transavia са с 50% по-ниски от тези в Air France.

Колко ще струва стачката?

Между 10 и 15 млн. EUR на ден ще струва стачката на пилотите, коментира президента на Air France Фредерик Гаже. Конкуренцията вече се възползва от създалата се ситуация. Така например, нискотарифната Easy Jet пусна допълнително 1000 билета по дестинациите Париж-Тулуза и Париж-Ница. Националния железопътен превозвач на Франция пусна няколко хиляди билета допълнително по вътрешни линии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен Бакърджиев

    1 1 Отговор
    Така се прави стачка. Всички заедно и обединени. Браво на пилотите.
  • 2 Симеон Тасев

    0 0 Отговор
  • 3 Гост

    1 0 Отговор
    Това ако беше в България щяха да отидат 50 човекана стачката . Другите кръшкайки от работа щяха да отидат на село да си видят родителите. Синдикалните босове щяха да отидат при шефовете на авиокомпанията да им извиват парите колко подкуп-пари да им дадат да накарат хората да се приберат. Авиокомпанията щеше да извика кордон полицаи и заграждения. Пилотите щяха да стачкуват 1 година без никакъв успех. Накрая полицията щеше да прати саботьори някой да хвърли камък и удари полицай. Полицията щеше да пребие стачкуващите и всички бити и небити доволни и щастливи, че не са постиганли нищо щяха да се приберат по домовете си и да чакат уволнението с ясно наведена глава. Ето това е разликата между извоюваната по кладите демокрация и подарената демокрация. Да е честита на всички българи. Все така до достигане на социализъма и комунизъма.