15 Септември, 2014 21:37 4 317 1

Генерал-лейтенант Атанас Самандов сдаде длъжността, преминава в запаса

  • атанас самандов-
  • георги мотев-
  • командващ-
  • съвместното командване на силите

Контраадмирал Георги Мотев временно начело на Съвместното командване на силите

Генерал-лейтенант Атанас Самандов сдаде длъжността, преминава в запаса - 1
Генерал-лейтенант Атанас Самандов

Генерал-лейтенант Атанас Самандов и контраадмирал Георги Мотев подписаха Акт за сдаване и приемане на длъжността командващ на Съвместното командване на силите днес. На основание на заповеди на министъра на отбраната и във връзка с укази на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България генерал-лейтенант Самандов се освобождава от военна служба и преминава в запаса от 17 септември 2014 г., а контраадмирал Мотев се назначава за временно изпълняващ длъжността командващ на Съвместното командване на силите.

Подписването на Акта беше извършено в присъствието на началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов. На церемонията присъстваха още командирите на Военновъздушните и на Военноморските сили генерал-майор Румен Радев и контраадмирал Димитър Денев, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Любчо Тодоров, началникът на щаба на Съвместното командване на силите бригаден генерал Стефан Петров и неговият заместник капитан I ранг Димитър Йорданов.

„Напускам Българската армия с вдигната глава. На всички длъжности служих със самосъзнанието за изпълнение на поставените задачи, развитието на въоръжените сили и укрепването на националната сигурност на страната", каза генерал-лейтенант Самандов пред личния състав на Съвместното командване на силите и подчинените военни формирования по време на тържествен ритуал по сдаване на длъжността, който се проведе по-рано днес. Той подчерта, че след себе си оставя един отлично функциониращ щаб с подготвени офицери и служители.

***
В своята 41-годишна военна служба генерал–лейтенант Атанас Самандов преминава през всички основни командни длъжности - от командир на взвод до командир на мотострелкова дивизия. От 2001 г. до 2004 г. той заема висши командни длъжности – командир на Силите за специални операции и командир на Командването на оперативните сили. През периода 2006 - 2008 г. е началник на щаба на Сухопътните войски и заместник–командващ на Сухопътните войски. От 1 юли 2009 г. генерал-лейтенант Самандов е командващ на Съвместното оперативно командване, а от 1 юли 2011 г. – командващ на Съвместното командване на силите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 alkap

    0 1 Отговор
    а от 2015 ще е роб на щата Бугаристан в Турция тъй като нямаме нито армия , говориме против Руснаците уж сме в ЕВропа а на Англия не им пука за нас. И накраятурците ще си кажат мнението понеже сме в ЕВРОПАТА така ше ни .... че свет ше му се завие на по.ра-генерала. или НАТО ше помогне колко у КРИМ помогна и у сърбия и у Украйна