Last news in Fakti

23 Септември, 2014 14:32 841 1

Христосков: Няма опасност от намаляване на пенсиите

  • христосков-
  • пенсии-
  • осигурителни прагове-
  • 2015

Постигнатият среден ръст на минималните осигурителни прагове за 2015-а година е 4,2 на сто

Христосков: Няма опасност от намаляване на пенсиите - 1
Снимка: БТА

Няма опасност да се стигне до намаляване на пенсиите догодина. Това заяви пред БНР вицепремиерът и социален министър Йордан Христосков по повод публикации, че заради дефлацията догодина може да се стигне до замразяване или орязване на парите на възрастните.

Пенсиите трябва да се индексират по т.нар. швейцарско правило - с 50% ръста на инфлацията и 50% ръста на средния осигурителен доход. Очакваната дефлация до края на годината е около 1%, докато очакваното увеличение на средноосигурителния доход ще бъде около 4.8%.

 „Така че ако се приложи швейцарското правило за бюджета за следващата година, то в никакъв случай няма да има намаление на пенсиите догодина, нито пък нулево нарастване, тоест да бъдат замразени на същото ниво", посочи Христосков.

Той съобщи още, че работодатели и синдикати са договорили минимални осигурителни прагове за 2015-а година в малко над половината от икономическите дейности, в които са заети 19 процента от работещите.

Постигнатият среден ръст е 4,2 на сто. Йордан Христосков заяви, че ще наложи същия процент и в дейностите, където няма споразумение:

Ефектът от договореното е 36,2 милиона допълнително във фондовете на общественото осигуряване.

 Ако се разпростре административно-договореният процент от 4,2 на сто нарастване, тогава ефектът ще бъде 49 милиона. Практиката е показала, че нито намалява заетостта от увеличението на минималните осигурителни прагове и минималната работна заплата, нито нараства безработицата.

Ако всички тези пресмятания се сбъдваха, сега безработицата трябваше да бъде 50 на сто, подчерта социалният министър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 я1

    0 0 Отговор
    То май до там трябва да се стигне, че хората най-накрая да се замислят дали проблемите са високите цени или прекалено ниския стандарт на живот.