Last news in Fakti

1 Октомври, 2014 10:21, обновена 1 Октомври, 2014 10:37 1 271 0

Йенс Столтенберг: Говорещият сръбски генерален секретар на НАТО

  • нато-
  • йенс столтенберг

Той е политик, който твърдо стои на земята, независимо дали това е за изтеглянето на НАТО от Афганистан или за конфликт в Източна Европа

След пет години начело на НАТО Андерс Фог Расмусен предава поста на бившия премиер на Норвегия Йенс Столтенберг, съобщава Ройтерс.

Столтенберг ще е 13-ият генерален секретар на Алианса, който поема организацията във време на предизвикателства и ескалация на заплахите за световната сигурност, отбелязва АП.

Още при избора му експерти по сигурността посочиха, че той е икономист и няма опит във военните отношения, а в същото време се опитва да поддържа

добри контакти с Русия за разлика от своя предшественик,

който беше известен с твърдата си позиция спрямо Кремъл.

Някой източно-европейски страни вече изказаха своето безпокойство, че Столтенберг няма да бъде последователен в отношенията на Алианса към Русия.

Анализатори обаче припомнят, че благодарение на неговата гъвката и последователна политика спрямо Москва Норвегия успя да договори през септември 2010 г. с тогавашния руски президент Дмитри Медведев общата граница в Баренцово море, отчитайки всички икономически интереси на скандинавската държава в богатия на газ и петрол регион.

Той е политик, който твърдо стои на земята, независимо дали това е за изтеглянето на НАТО от Афганистан или за конфликт в Източна Европа, заяви пред Би Би Си водещият норвежки журналист Харалд Стангхеле.

Интригуващо е, че Столтенберг също така е избор на германския канцлер Ангела Меркел, за да доведе на Алианса.

Малко известен факт е, че като дете

Йенс Столтенберг е живял за известно време в Белград и говори сръбски език.

Неговият баща е бившият външен и военен министър на Норвегия Торвалд Столтенберг, който през ХХ в. е бил посланик в тогавашна Югославия. Йенс Столтенберг говори свободно английски, а последните месеци заляга и над френския език, който има статут на втори официален език в Алианса.

Столтенберг беше премиер на Норвегия по време на атентатите на 22 юли 2011 г.

Тогава крайният националист Андерш Брайвик разстреля 69 активисти от младежкото движение на Работническата партия на Норвегия. Преди това Брейвик убива 8 души в правителствения квартал на Осло.

По време на траурната церемония Столтенберг обяви, че отговорът на терористичния акт ще е „повече демокрация,повече откритост“.

Новият главен секретар на НАТО е бил два пъти премиер на Норвегия. За 18 месеца между 2000 и 2001 г. и отново в периода между 2005 г. и 2013 г.

За своя наследник в Twitter, Фог Расмусен заявява: „Това е правилният човек, който да достигне рекорд за нивата на сигурност и успех на НАТО.“

На младини Столтенберг е яростен противник на войната във Виетнам и на френските ядрени опити. Като политик той обаче се присъединява към водената от САЩ „Война срещу терора“, изпращайки 600 войника в Афганистан. Норвегия беше активен участник в свалянето от власт в Либия на Муамар Кадафи.

Политически анализатори коментират, че Йенс Столтенберг се е доказал като политик на компромиса, който твърдо и последователно преследва своите цели.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА