Last news in Fakti

1 Октомври, 2014 15:42 1 385 0

5-те тайни на успешното кандидатстване за стаж или работа

  • работа-
  • стаж-
  • тайни

Кандидатстването за стаж или работа е нещо, за което трябва да се подготвите предварително, ако искате да ви назначат на желаната позиция. Има, разбира се, и няколко малки трика, които ще ви доведат до успех. Вижте какви са 5-те тайни на успешното кандидатстване:

1. Проучете компаниите и свободните позиции, които предлагат – много компании имат свободни стажантски и работни позиции. Това, което трябва да обмислите, е сектора, в който искате да се развивате, а след това да откриете компаниите, които оперират в него. Финалната стъпка е да си изберете една или няколко компании-фаворити.

2. Подгответе си CV – CV-то е абсолютно задължителният документ, за който трябва да отделите достатъчно време и внимание. Подгответе го внимателно! Ако нямате предишен, релевантен опит, акцентирайте на курсовете и обученията, които сте преминали и са свързани с позицията, за която кандидатствате. Извънкласните активности също не са за пренебрегване.

3. LinkedIn – това е бизнес социалната мрежа, за която също е добре да отделите време. Профилът ви там много прилича на динамично CV, което обновявате непрекъснато и същевременно можете да споделяте интересна информация, свързана с вашата професия или професионални интереси. Имайте предвид, че всяка компания проверява социалните профили на своите кандидати и епрепоръчително те да изглеждат добре и професионално направени.

4. Мотивационно писмо – мотивационното писмо е сред задължителните документи. То е вашата лична презентация, чрез която да убедите бъдещия си работодател, че именно вие сте подходящият кандидат.

5. Препоръки - поискайте препоръки от вашите бивши работодатели или колеги, както писмени, така и в социалните мрежи. Вероятно е професионалната препоръка да се окаже решаващ критерий при избора на кандидати, които да бъдат поканени на интервю.

Подгответе се добре и бъдете мотивирани, за да впечатлите представителите на компаниите, с които комуникирате. А свободни позиции можете да откриете както с обява, така и по време на кариерните форуми. Още на 16 октомври можете да се включите в един от тях, ако професиите, към които сте се насочили, са в секторите ИТ, телекомуникации и ВРО.

“Дни на кариерата” е събитие, което със сигурност е добре да запазите в календара си, ако сте решили  да си търсите стаж или работа. Тук на едно място ще можете да се срещнете със 61 компании, които предлагат свободни позиции в сферата на ИТ, телекомуникации и ВРО и да поговорите с техни представители. Събитието е много подходящо да направите контакт с желаните от вас компании, да обсъдите възможностите за работа и да създадете добро първо впечатление. А, ако се справите с тази задача, вероятността да ви се обадят с предложение от компанията, е огромна.

Вижте повече за „Дни на кариерата“ в сектори: ИТ, Телекомуникации и ВРО: http://it.careerdays.bg/


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА