Last news in Fakti

20 Декември, 2014 17:17 922 0

Министър Петкова: Ще защитим интересите на миньорите

  • миньорите-
  • „мини марица-изток”-
  • енергетиката-
  • теменужка петкова-
  • приватизация-
  • енергийната система

Няма планове за приватизация на държавните мини, увери тя

„Ще защитим интересите на миньорите – те са гръбнакът на българската енергийна система.” Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща с представители на синдикалните организации в „Мини Марица-изток” ЕАД. В разговора участваха и изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен, изпълнителният директор на „Мини Марица-изток” Андон Андонов, както и председателят на съвета на директорите Диан Червенкондев.

По думите на министър Петкова всеки получен лев възнаграждение е заслужен от миньорите, а условията на труд са изключително тежки. Въпреки финансовата задлъжнялост в системата на българската енергетика се търсят варианти дължимите суми да се изплащат на работниците в срок. Министър Петкова пое ангажимент към синдикалните организации миньорите да получават редовно всички заплати, плащания по трудовия колективен договор, необходимото работно облекло и да се изпълняват дейности по трудова медицина.

По време на разговора министър Теменужка Петкова увери, че няма планове за приватизация на държаните мини. „Търсим варианти за осигуряване на свеж финансов ресурс  за закупуване на нова техника и ремонт на съоръженията в „Мини Марица-изток”, обясни тя. Петкова бе категорична, че увеличението на процента на изпълнение на инвестиционната програма на въгледобивното дружество ще повиши ефективността на производствения процес и ще гарантира безопасни условия на труд.

Представителите на синдикалните организации благодариха на министър Петкова за конструктивния диалог, както и за възможността да изложат пред нея всички наболели проблеми на служителите в мините. И двете страни се съгласиха, че за справяне с дисбалансите в енергетиката трябва да се взимат дългосрочни решения, за да е устойчива енергийната система в бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА