Last news in Fakti

30 Януари, 2015 20:13 1 056 4

Ангелкова: Последни сме в Европа по ски съоръжения

  • ангелкова-
  • последни-
  • европа-
  • ски-
  • съоръжения

България не използва огромния си потенциал за развитие на планинския си туризъм

Въпреки огромния си потенциал България е на едно от последните места в Европа по съоръжения за планински туризъм. Това каза по време на среща-дискусия за развитието на планинския туризъм министърът на туризма Николина Ангелкова.

В кръглата маса участваха и министърът на младежта и спорта Красен Кралев, заместник-министърът на земеделието и горите Георги Костов,заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева и др.

„Страната ни изостава значително в развитието на планинския ни туризъм“, каза министър Ангелкова. В Австрия на площ от 10 кв. км се пада по 1 км ски писта, в Германия – на 300 кв. км по 1 км ски писта, а в България на площ от 579 кв. км се пада по 1 км ски писта.„В България има общо 32 ски зони и общо 110 лифта“, посочи Николина Ангелкова. За сравнение в Чехия има 176 ски зони с 816 лифта, в Австрия – 254 ски зони с 3028 лифта, а във Франция – 325 ски зони и 3595 лифта. „При такива показатели не можем да бъдем конкурентоспособни на туристическия пазар“, допълни министърът на туризма. По думите й България има потенциал за нови ски писти и съоръжения, които да бъдат изградени, но без да се нарушава екологичната среда, парковете, флората и фауната.

Министър Ангелкова призова да се търси баланс при решаването на тези въпроси и даде за пример Испания, където туризмът е основният отрасъл с принос за излизане от кризата чрез откриване на нови работни места и увеличаване на приходите.Тя предложи да се обединят усилията на всички заинтересовани страни в намирането на правилните решения за развитието на зимния и планинския туризъм така, както са го направили Германия, Австрия, Франция, Италия, Швейцария,Андора и др.

Планината не трябва да се възприема само като място за практикуване на зимни спортове – в нея има възможност за пешеходен, рекреативен и приключенски туризъм, както и за планински екотуризъм, и държавата трябва да осигури възможност на хората да ги практикуват. „Нашата страна е на второ място по биологично разнообразие в Европа, а лифтовете са най-зеленият транспорт“, припомни Николина Ангелкова. Тя допълни, че страната ни има достатъчно възможности да се изградят нови ски зони и лифтове, но без да се нарушава биологичното равновесие. „Зимният туризъм заедно с голфа привличат висок клас туристи, които харчат четири пъти повече средства в сравнение с масовиялетен туризъм“, каза още Ангелкова.

България има реалния шанс да влезе в челните места в Европа по развитие на зимния туризъм. „Вече сме утвърдена ски дестинация за сериозни пазари и сме включени в календара на Световната ски федерация, което ни поставя в доста добри позиции сред конкуренцията, но трябва да ги надградим“, категорична бе Николина Ангелкова.  

„Само с общи усилия ще можем да наложим България като разпознаваема целогодишна дестинация“, допълни още министърът. „Действията ни трябва да бъдат насочени към стартиране на промени в законите, модернизиране на съществуващите съоръжения и дългосрочно планиране, без да нарушаваме националното и европейското законодателство. Сегашните ски съоръжения трябва да гарантират безопасност, особено където са материално остарели. Трябва да намерим компромисен вариант да се облагороди инфраструктурата в планините така, че да отговори на нуждите на местните хора и да посрещне очакванията на всички туристи“, обобщи Ангелкова.

В срещата участваха представители на държавната администрация, кметове, туристически фирми и сдружения, еколози,  представители на други неправителствени организации и др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    0 0 Отговор
    Г-ЖО АНГЕЛАКОВА,ТОВА ЛИ Е ГОЛЕМИЯ ПРОБЛЕМ НА БЪЛГАРИЯ,АМИ,ЧЕ НИЕ СМЕ ПОСЛЕДНИ И ПО ЗАПЛАТИ ПО ПЕНСИИ ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ПО ,ПО,ПО,ПО,КАКВОТО СИ ПОМИСЛИШ,АМА ОТ СТЪЛБИЧКАТА НА КОЯТО СТЕ СЕ КАЧИЛИ СИГУРНО ТОВА НЕ СЕ ВИЖДА,ДА НЕ БИ ДА СТОИТЕ ЗАД КОЛОНАТА,ЧЕ НЕ ВИЖДАТЕ ВСИЧКО ТОВА?
  • 2 999

    0 0 Отговор
    Да ама сме първи по крадливи и корумпирани политици.
  • 3 PPenkov

    0 0 Отговор
    Преди 15 г. Банско бе едно малко градче с едно хотелче за 35 човека, сега има над 300 хотела, доходите над средните за страната,почти нулева безработица.На близко до това ниво могат да бъдат още няколко десетки населени места через развитие на ски зони.Псевдоеколози каото, Тома Белев,Андрей Ковачев и други продажници съботират по всевъзможен начин развитието на ски туризма.Същите псевдоеколози да застанат сутрин пред пред кабинковия лифт в Банско и на плаца Студенец и да раздават на всчки чакащи по10лв. защото толкова стува 1час загубено време от лифт картата.Крайна време е никой да не обръща внемание на тези продажници и съботьори.
  • 4 ээээ

    0 0 Отговор
    Все някой от някъде трябва да започне да мисли реално за ситуацията,надявам се другите министри да вземат пример и нещата да започнат да се случват във всички области