2 Февруари, 2015 12:16 16 902 12

Жители на села скочиха срещу демонтиране на мост, проблемът бе разрешен засега

  • жители на села-
  • демонтиране-
  • мост-
  • проблемът-
  • разрешен-
  • засега-
  • временен-
  • мост

МО са категорични, че не могат да удължават сроковете до безкрай

Жители на няколко села скочиха срещу демонтирането на понтонния мост при село Батулия.

Днес военнослужещи са дошли изненадващо да демонтират моста, който е единствената връзка между селата Реброво, Ябланица, Батулия, Угоя, Буковец. 

Оказа се, че нито кметските наместници на селата, нито кметът на Своге Жоро Цветков са били информирани предварително.

От Министерство на отбраната уточниха, че временното съоръжение е било поставено на 6 август миналата година след големите наводнения в региона. То е трябвало да престои 20 дни, за което време да бъде възстановен постоянният мост. Срокът за оставането на понтонното съоръжение е бил удължаван два пъти - единият път срокът е бил до 14 ноември, вторият път срокът е бил до 1 февруари, за което време е трябвало да бъде възстановен постоянният мост.

От Министерство на отбраната заявиха за Факти.бг, че разбират нуждата на хората в региона, но общината трябва да си свърши работата, тъй като мостът има срок на експлоатация и по този начин ще излезе от строя. Освен това в момента отново има засегнати региони от нови наводнения и може да се наложи съоръжението да бъде ползвано другаде.

Кметът на Община Своге Жоро Цветков заяви за Факти.бг, че се е чул преди минути с началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов. Срокът за понтонното съоръжение е удължен за трети път до 1 март. Той отбеляза, че търси финансиране и му е обещано от Комисията по бедствия и аварии да бъдат отпуснати необходимите средства за възстановяването на моста край Батулия, което е единствената връзка между няколко села.

Факти.бг. припомня, че Жоро Цветков отсъстваше от Общината близо шест месеца, тъй като бе привлечен под отговорност за длъжностни престъпления от прокуратурата на 27 март 2014 г.
На Цветков бяха повдигнати обвинения за 12 нарушения на Закона за местното самоуправление и за потъпкване на процедурата по Закона за обществените поръчки (ЗОП). По първоначални данни от януари 2012 г. до юли 2013 г. кметът нанесъл щети на бюджета за около 150 хил. лв.
Апелативните магистрати прецениха, че няма нужда от продължаване на действието на мярката за отстраняването му от длъжност. Една от причините за това е, че до момента по разследването са извършени необходимите действия. Събрани са 73 тома материали и към момента заключения на вещи лица. Така дали е или не е кметът на работа, не влияе на разследването. Жоро Цветков е отстранен от около 6 месеца и САС не намира тази мярка да продължава до максималното предвидено в закона. Той се завърна на работа в началото на януари тази година.

Така или иначе за хората е важно да имат връзка със света и неуредиците между отделните ведомства не ги засягат. Ясно е също, че временно поставено съоръжение не може да стои до безкрай и трябва да бъде възстановена редовната връзка, с което следва да се заеме кметът Цветков, който благодари на вицеадмирал Румен Николов.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 smqh

    5 1 Отговор
    Е какво има да ги информират само не ми стана ясно, при положение че два пъти е удължаван срока и хората са дошли да си приберат съоръжението след края на втората дата.
  • 2 Баси и случая

    3 1 Отговор
    Ясно - "армията" има един мост и той е нужен някъде другаде !

    Коментиран от #9

  • 3 незнайко

    2 3 Отговор
    Тази статия за пореден път доказва нехайството на правителството. Излагаме се пред цяла Европа. Къде отидаха военните мостове - на скраб. Нали нямаме армия. Същото е и с високопроходимите руски камиони. Защо САЩ не докарат съоръжения? Никой не им иска а и те няма да го направят.

    Коментиран от #8

  • 4 тошо петков

    1 0 Отговор
    Ето още информация:
    http://www.flagman.bg/article/74197
  • 5 Шиничи Ясуко

    0 3 Отговор
    Тази армия,има ли доблестта да носи името БЪЛГАРСКА

    Коментиран от #10

  • 6 НИСА 83

    1 1 Отговор
    Каква армия?Чия армия?
  • 7 по темата

    1 1 Отговор
    Абе дайте им понтона, че какво да правят с какво да тренират форсиране на локви, с греди ли? Че те една фиданка не знаят как да отсекат, та какво остава за дървета.
  • 8 по темата

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "незнайко":

    Нафто направиха мост, на мястото на отнесения, но не издържа много; само два месеца, до следващото прииждане на Марица - такава е цялата работа на американците - некадърна.
  • 9 ко ми говориш

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Баси и случая ":

    Според мен е важно това, че съоръжението е временно! Това, че мостът е понтонен, че е с кратък срок на ползване, че се амортизира бързо. Т.е. има отговорни лица, които вече е трябвало да намерят решение в рамките на тези няколко месеца, за които им е предоставен понтонния мост.

    А и не друго, ама два пъти срокът се удължава и няма дори план и график за построяване на нов мост през реката!
  • 10 насакото яката

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Шиничи Ясуко":

    Има
  • 11 годжи

    0 0 Отговор
    на страниците на базар бг някои продова такива понтони за 60000 лева жителите на тези села да си купят защото няма държава а кои са тези търгоци един господ знае
  • 12 Мостостроител

    1 0 Отговор
    За тези които не знаят това не е понтонен мост а ТММ-3М (тежък механизиран мост) и е за временно ползване не за постоянно кой ще понесе отговорността ако не дай си Боже стане некоя беля.Защо не попитате каде са парите преведени за разрушения мост малко по нагоре