Last news in Fakti

26 Февруари, 2015 20:29 2 627 12

Най-ниската минимална заплата в ЕС е у нас

  • заплата-
  • минимална-
  • най-ниската

В Люксембург неквалифицираният труд е 10 пъти по-скъп

България е страната с най-ниска минимална работна заплата в ЕС. Това по принцип си го знаем, но вече има и потвърждение от проучване на Евростат, което обхваща 22 от общо 28 страни-членки на блока, от което научаваме, че минималното възнаграждение в Люксембург е десет пъти по-високо от това в България.

В проучването страните от ЕС са разделени на три групи.

Първата група включва заплати под 500 евро на месец. Освен България, която води класацията отзад напред, в нея влизат Румъния (218 евро), Литва (300 евро), Чехия (332 евро), Унгария (333 евро), Латвия (360 евро), Словакия (380 евро), Естония (390 евро), Хърватия (396 евро) и Полша (410 евро).

Втората група включва страни с минимални месечни заплати от 500 до 1000 евро. В нея влизат Португалия (589 евро), Гърция (684 евро), Малта (720 евро), Испания (757 евро) е Словения (791 евро).

В третата група са държавите с минимални заплати от 1000 евро нагоре – Великобритания (1379 евро), Франция (1458 евро), Ирландия (1462 евро), Германия (1473 евро), Белгия и Холандия (1502 евро) и Люксембург, които са начело в  (1923 евро).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 1 Отговор
    Според мен по-добре пръв на село,отколкото последен в града!Което на практика эначи,че в БГ с далеч по-малко пари можеш да имаш екстри,эа които в другите държави могат само да мечтаят.

    Коментиран от #2, #5

  • 2 Shmeker

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Мдааа.. екстрите са например, че чакаш линейка 40 мин. при това има да мине 1.5 км. Или че те лъжат, че МакДоналдс са гадни, при положение че всичко останало е в ПЪТИ по-вредно тук.. Сигурен съм, че може да се сетиш и за още абсурди сам

    Коментиран от #4, #6

  • 3 оня с каруцата

    1 0 Отговор
    Пълни глупости пишеш.
    Мога до утре да ти драскам аргументи против твоята теза.
  • 4 гошо прупрунков

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Shmeker":

    селянина с коня иска да каже че с един милион лева си цар в българия а в германия с толкова пари караш голф и живееш под наем
  • 5 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Още ли не си разбрал колко си смешен в очите на другите...
  • 6 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Shmeker":

    Виж са Шмекере...Щи го обясня със эвук,цвят и даже в 3D формат:На мен болница не ми трябва,щото ако случайно хвана грип някоя година си го карам "на крак" и эа 2 дена ми минава.Второ-МакДоналдс не ме вълнуват,щото те са эа янките дето се скъсват от работа и нямат време да седнат като "бял българин" на масата с нож,вилица и САЛФЕТКА/т.е. като мене/И трето-Винаги сам каэвал че БГ не е эа всеки и по-умните и работливи го раэбраха и отидоха да бачкат в чужбина,по-малко умните,но пък по-обичаните от господ/такива като мене/ си остават тук да си карат БМВ-тата и си ходят по няколко пъти на морето беэ да им се налага да работят,а има и трети,които някакси не энаят дали са живи или умрели.Това е:)

    Коментиран от #7, #9, #12

  • 7 оня с маймуната

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Оня с коня,както си го признаваш не си от най- умните,щом мислиш,че има само грип на тоя свят.Да си чул за инфаркти рак и още планина от болести за ,
    който никой не е застрахован.
    Сигурен съм и,че сядаш на масата с нож и вилица ама ядеш само боб, и караш БМВ 316 от 89г.,ходиш на нашето море да се къпеш в собствен сос и да спиш в саниран гараж.

    Коментиран от #10

  • 8 яяяя

    0 0 Отговор
    Защото по прост народ от българския няма. Левски като е отивал към бесилото, е бил воден само от едно заптие през цяла София . Как не се намериха няколко човека да го освободят. Българинът е прост роб и предател. Юда е основоположник на българската раса.
  • 9 999

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Всеки който казва,че живее добре без да работи е крадец или измамник, знаем за измамите със супсидйите в които участваш.Смяташ ли, че господ обича егоиста и простака аз не мисля така това, че караш с 245 километра по пътищата не те прави умен а напротив не може умен човек да казва че в най бедната държава в Европа е добре за народа. Някой хора се смятат за бели българи но са живи мангасари това се личи и по коментарите които инкасират.

    Коментиран от #11

  • 10 Shmeker

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "оня с маймуната":

    Много добре му го каза
  • 11 Shmeker

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "999":

    Муахаххааааа
  • 12 Shmeker

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    1. Грипът не е болест за линейка и само наистина най-големите ...... с коне го карат на крак. Щот едно че заразяваш всичко покрай теб и второ може наистина да си докараш усложнения.
    2. Ти хубаво ходиш на морето по няколко пъти с тва 316 на газ, ама тва е щото нямаш пари да поседиш седмица - две в някой дори и евтин хотел. Половината страна стига до плажа за под два часа и половина по магистралата и спокойно може да си направи плаж в Поморие/Бургас/Несебър и да се върне да спи вкъщи вечерта, щот няма пари за нощувки. Сигурно носиш щайга с домати и краставици, хляб и някакви кренвирши да не даваш излишни пари по капанчетата.
    3. От всичко казано от теб разбрах, че ти изхранваш само собствения си задник. Нямаш жена, нямаш деца. Евентуално си с някаква приятелка, която е много заблудена относно теб и скоро ще го разбере.
    4. Ама не се притеснявай, дори да те остави в гаража нали имаш БМВ - истинската ценност. Нищо че е 316. Тва само ти си ги знаеш, щото отзад на капака отдавна си взел надпис 328i М, нищо, че нито на 3D, нито на звук го докарва. За това и гърнето ти е спортно за да има поне басов тембър, щот с оригиналната генерация няма как да изкараш потресаващ звук, и какво от това, че до морето главата ти омеква от тва гърне...
    5. МакДоналдс.. мда. Салфетки има. Вилиците също ги има, но са пластмасови.