27 Февруари, 2015 14:33 1 181 2

Пред прокуратурата никой няма имунитет

  • прокуратурата-
  • няма-
  • имунитет-
  • цацаров-
  • асен генов, антоанета цонева, николай стайков и константин павлов

Проверката за Генов, Цонева, Стайков и Павлов се извършва от

"Криминална полиция" извършва проверка на Асен Генов, Антоанета Цонева, Николай Стайков и Константин Павлов. Това е по разпореждане на прокурор Боряна Бецова.

На 02.12.2014 г. до главния прокурор е постъпил сигнал от Недялко Недялков Йорданов, с копие до Централно управление на  НАП. Това съобщават от Пресцентъра на прокуратурата по повод медийни публикации и изявления, свързани с проверка, възложена от Софийска градска прокуратура.

Сигналът касае лицата Асен Генов, Антоанета Цонева, Николай Стайков и Константин Павлов. Твърди се, че те извършват активна дейност, която изисква значително финансиране, поради което и се претендира разпореждане на проверка относно техните доходи и имуществено състояние. Според подателя на сигнала, необходим е анализ на тези доходи и на източниците им, както и проверка дали те са декларирани по надлежния ред и са заплатени дължимите данъци. В сигнала се описват също организации с нестопанска цел, в които Генов, Цонева, Стайков и Павлов осъществяват дейност, както и получени от тези юридически лица финансирания от Институт „Отворено общество“, Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа и фондация „Америка за България“ .

Недялков поставя въпроса дали посочените лица са получавали такива средства, като свои доходи. Подателят на сигнала настоява прокуратурата да извърши проверка за изясняване на имущественото състояние на Асен Генов, Антоанета Цонева, Николай Стайков и Константин Павлов и ако са налице данни за престъпление, да се предприемат действия за търсете на наказателна отговорност.

Искането до НАП е идентично, с цел съпоставка на приходите и разходите на всяко от лицата и така определяне на реалната данъчна основа за облагане. Сигналът е изпратен по компетентност на СГП, където е образувана прокурорска преписка, възложена чрез случаен избор на прокурор Боряна Бецова.

С постановление от 11.12.2014 г., след преценка, че липсват достатъчно данни за образуване на досъдебно производство и не се налага извършването на неотложни действия по разследването, прокурор Бецова е възложила извършването на проверка на ГД „Криминална полиция“ при МВР. Към настоящия момент тази проверка не е приключила.

С оглед на така изложените факти, е необходимо да се подчертае изрично, че:

1. Обект на проверка не са неправителствени организации или други юридически лица, включително  фондация „Америка за България“, „Отворено общество“. Предмет на проверка не са и не могат да бъдат и грантовете, които тези фондации предоставят на неправителствени организации или медии с цел подпомагане на развитието на гражданското общество и медийната свобода. Предмет на проверка не са и юридическите лица, получатели на такива грантове.  Проверката касае само физическите лица Асен Генов, Антоанета Цонева, Николай Стайков и Константин Павлов и обхваща твърденията на подателя на сигнала относно източниците и размера на техните доходи, включително и такива, които те, в лично качество, са получили от неправителствени организации, бенефициенти на външно финансиране.

2. Проверка по реда чл. 145 ЗСВ се извършва по всеки сигнал, постъпил в органите на прокуратурата и това е законово задължение на държавното обвинение. До настоящия момент лица, определящи себе си като активисти на „Протестна мрежа“, са внесли в прокуратурата, включително и до главния прокурор множество сигнали с твърдения за осъществени престъпления. По всички тях са били разпоредени проверки. Няма основание да се счита, че подателите на сигнали, включително и посочените по-горе лица, имат своеобразен „имунитет“, когато сигнал е подаден срещу тях самите. Проверката по всеки сигнал не е разследване, нито форма на наказателна репресия, защото е определен от закона начин за установяване на основателността на всеки сигнал, в който се твърди, че са извършени престъпления. В този смисъл установяването на обективната истина ползва не само засегнатите от сигнала лица, но и обществения интерес.

3. Прокуратурата споделя напълно изразената в социалните мрежи позиция на Посолството на САЩ. В нея се изразява убеденост, че всички проверки ще бъдат проведени професионално и в пълно съответствие с приложимите разпоредби на българското законодателство, както и при зачитане на гражданските права и свободата на словото. По разпореждане на главния прокурор, актовете, с които наблюдаващия прокурор се произнася по съществото на сигнала, ще са публично достъпни.

Главния прокурор Сотир Цацаров счита за необходимо да отговори и на въпрос, публикуван в социална мрежа – „Боряна Бецова каква ябълка е?“. По начало главният прокурор не възприема асоциирането на българските магистрати с кошница ябълки, нито асоциирането на конкретен прокурор или следовател с този плод. При така наложилото се сравнение, ще следва да се заяви ясно в същия тон: Боряна Бецова не е гнила ябълка. Боряна Бецова е прокурор, който съвестно и отговорно изпълнява служебните си задължения. Тя е прокурорът, който ще внесе обвинителен акт срещу бивш народен представител и председател на Правната комисия, по дело с висок обществен интерес и който наблюдава множество други дела.  Главният прокурор заявява категоричната си принципна  позиция, че стои зад всеки прокурор и следовател, който изпълнява законовите си задължения и ще реагира по същия начин на всеки опит  за неоснователни нападки срещу свои колеги.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 0 Отговор
    ... освен самите прокурори.
  • 2 Румънофил

    0 0 Отговор
    Създаваме усещане за работа на прокуратурата, едрите риби умират от кеф!
    Вече ние срам от румънците!
    Резил за правосъдната ни система!