Last news in Fakti

27 Февруари, 2015 15:30, обновена 27 Февруари, 2015 17:37 1 750 0

Зам.-шефът на ДАНС Ваня Стефанова подаде оставка

  • зам.шефът-
  • данс-
  • ваня стефанова-
  • подаде-
  • оставка

Мотивите не са ясни

Зам.-председателят на ДАНС Ваня Стефанова е подала оставка, съобщиха от Министерския съвет след заседанието в петък. Тя бе назначена на поста през август 2013 г от кабинета Орешарски.

Ваня Стефанова е родена на 26-и септември 1973-та г. Завършила е право в СУ "Св. Климент Охридски". Работила е като следовател и прокурор. От 2008-а г. е командирована в Софийската градска прокуратура като прокурор в Специализираното звено към Върховната касационна прокуратура (ВКП) за разследване на измами, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз. От април 2010-а г. е прокурор в СГП. Награждавана за високи професионални постижения.

Преди да стане заместник на Владимир Писанчев Стефанова наблюдаваше разследването по аферата с надпечатаните бюлетини от костинбродската печатница "Мултипринт".

В официалното съобщение официални мотиви няма посочени.

Според Mediapool мотивите за оставката на Стефанова са свързани със скандалната разработка "Червей", тъй като част от действията на агентите по нея са били съгласувани именно със Стефанова.

Тя бе зам.-председателят на ДАНС, упълномощен да отговаря за специалните разузнавателни средства (СРС) в отсъствието на Владимир Писанчев. По закон председателят на агенцията (или упълномощен от него заместник – бел.ред.) е длъжен да контролира и съгласува действията на подчинените си, свързани със СРС-та.

По тази причина в доклада на Бюрото за контрол на СРС-тата по аферата "Червей" Писанчев бе посочен като пряко отговорен за експлоатирането на незаконни разузнавателни средства в продължение на 300 дни с обект – информационният масив на МВР.

Към 17,34 часа днес от ДАНС съобщиха подробности около оставката на Стефанова:

"На 26 февруари 2015 г. заместник-председателят на Държавна агенция „Национална сигурност” Ваня Стефанова е подала молба за освобождаване от заеманата длъжност. Причината е, че г-жа Стефанова не отговаря на въведеното с измененията на Закона за МВР и свързаните с тях изменения на Закона за Държавна агенция „Национална сигурност” (ЗДАНС) условие за заемането на длъжността заместник-председател – „10-годишен стаж в службите за сигурност и за обществен ред, от които три на ръководна длъжност”. В досега действащия ЗДАНС, по който г-жа Стефанова заемаше длъжността заместник-председател, условието бе „не по-малко от 5-годишен юридически стаж или професионален стаж в службите за сигурност”.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА