Last news in Fakti

3 Март, 2015 17:44 1 406 0

Жените мениджъри се усъвършенстват

  • лидери-
  • жени-
  • управление-
  • обучение

Да ръководиш компания и още повече – да я правиш все по-печеливша, е изкуство, което не всеки го владее. Като цяло това е работа предимно за представителите на силния пол. През последните десетилетия обаче все по-често може да видим жени на ръководни постове на световноизвестни компании.

България също не изостава от класацията. Доказателство за това е фактът, че 43 жени мениджъри преминаха успешно обучение през първия випуск на Лидерската академия на Съвета на жените в бизнеса в България. Шестте обучения, през които са преминали мениджърите, са насочени към развиване на лидерските умения, насърчаване инициативността и предприемаческия дух на съвременната жена за разширяването на бизнеса й и поемане на по-големи отговорности, опознаване на силните и слабите страни чрез емоционална интелигентност, даване и получаване на обратна връзка, ролята и управлението на различията в компания.

Следва второто издание на Лидерска академия (2015-2016 г.). То ще включва нов модул - Design thinking. Целта му е да даде нов модерен поглед към раждането и развиването на идеи в екип.

Повече за дейността на Академията за читателите на Факти.бг разказва Боряна Манолова, председател на Съвета на жените в бизнеса.

- Госпожо Манолова, бихте ли разказали малко повече за програмата за менторство?

- Менторската програма е естествено продължение на първото издание на Лидерската академия. Дамите, които завършиха първият випуск, ще могат да се срещат с дами от Съвета на жените в бизнеса, които ще бъдат техни ментори. По този начин ще има още един тесен контакт между дамите, така че да може тези, които са високи позиции да подпомагат тяхното развитие, да се видят техните стремежи и желания и да се подпомагат с идеи, които да им помогнат да се развият в бъдеще.

- На какво управленско ниво трябва да са кандидатите за лидерската академия, за да могат да се възползват от обучението?

- Критериите, които сме поставили са собственици на малък и среден бизнес или мениджъри на средни управленски позиции като ръководители на отдели в т.нар. борд -1.

- Бихте ли очертали основните проблеми при българската бизнес дама?

- Проблемите на дамите са по-скоро свързани с това да са по-самоуверени, да могат да реагират в определени ситуации, да запазят своето самочувствие и самоувереност и по този начин да бъдат успешни мениджъри да ръководят екип и бизнес процеси.

Това което забелязваме и това което се опитваме да предадем на дамите от Лидерската академия е, че в много ситуации мъжете са много по-самоуверени, дори да не стъпват на солидни аргументи. Докато жените са много по-предпазливи, много повече обмислят последиците от своите действия. Много често те имат по-трезва преценка и ясен поглед върху процесите и случващото се.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА