Last news in Fakti

26 Април, 2015 22:08 1 090 0

Втората пенсия ще носи предимство след 2030 г.

  • пенсия-
  • втората-
  • предимство

Първите поколения на пенсионната реформа - родените след 1960 г., са обречени на ниски пенсии независимо от промените в осигурителната система, които смятат да направят ГЕРБ. Втората пенсия ще носи предимство едва от 2030 г. нататък. За да изпреварят НОИ, частните фондове ще трябва да поддържат поне 5.6% доходност в следващите години, пише в  броя си от понеделник вестник "Сега".

Това показва анализ на социалното министерство за ефекта от предложените промени в кодекса за социално осигуряване. Предложенията за пенсионна реформа на правителството предвиждат възрастта да расте до 65 г. за двата пола, а стажът - до 37 г. за жените и 40 г. за мъжете. Освен това предвиждат увеличаване на осигуровките с общо 4.5% за 12 години вместо ръст с 2% на вноската за втора пенсия от 2017 г.

Ако условията за пенсиониране се запазят по текущото законодателство, т.е. възрастта и стажът растат с по 4 месеца, но осигуровките не се пипат, пенсията на човек, роден през 1960 г., ще бъде в най-добрия случай 511.3 лв. през 2025 г., показват разчетите. Примерът е изготвен на базата на средния осигурителен доход, а годината е избрана, защото ще е първата, в която ще се пенсионират хора, задължени да се осигуряват за втора пенсия в универсален фонд. Най-благоприятният вариант е при доходност от поне 5.6% и осигуряване в НОИ и частен фонд. Ако човек се осигурява само в НОИ, пенсията ще бъде 506.7 лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА