Last news in Fakti

5 Юли, 2015 12:23 1 550 0

Чавдар Георгиев: Промяната в пенсионната система не трябва да е за сметка на хората

  • пенсии-
  • левове-
  • чавдар георгиев-
  • пенсионери-
  • реформа

„Ние не считаме, че промяната в пенсионната система трябва да е за сметка на хората”. Това заяви в ефира на БНР народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Чавдар Георгиев. Той бе категоричен, че мерките предлагани от правителството не защитават интересите на хората и едва ли ще доведат до съществено увеличение на пенсиите. Депутатът заяви, че промените, афиширани първо като цялостна реформа на пенсионната система, се свеждат до 2 неща: увеличаване на трудовия стаж и пенсионната възраст. „С това грубо се засягат интересите на хората и ние от БСП няма как да подкрепим мерките, предлагани от правителството и от министър Калфин”, категоричен бе той. Депутатът заяви, че именно това е показала БСП по време на дебатите в пленарна зала и е заявила ясно своята позиция.

Чавдар Георгиев припомни, че левицата е имала предложения, свързани с пенсионните отчисления и е представила модел за преразпределяне на средствата. „Около 900 млн.лв. могат да се формират като приход в бюджета на НОИ с предлагания от нас модел. Ако той беше възприет, щяха да се осигурят достатъчно средства, които можеха да се използват за оздравяване и балансиране на пенсионната система”, обясни народният представител. По думите му е от голямо значение да се намерят начините за балансиране на пенсионната система.

Според него трябва да се отговори на няколко въпроса: дали балансът да стане за сметка на отчисленията; как да бъдат разпределени между работодател и работник; как да бъдат разделени задължителните отчисления към универсалните пенсионни фондове; да се намали ли вноската и отчисленията да минат към НОИ или да се предприеме предлаганото от правителството – просто да се орежат разходите. Той бе категоричен че трябва да се търси реформа, но не и с увеличаване на възрастта и стажа за пенсиониране. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА