Last news in Fakti

4 Август, 2015 07:27 2 078 0

6 начина да превърнем страстта в кариера

  • кариера-
  • страстта-
  • мечти

Тези съвети ще ви помагат да отключите таланта си и той да ви изведе към успеха

Животът изглежда има план за всеки от нас, още преди ние самите да го знаем.

В действителност, пътищата ни често са толкова добре отъпкани за нас, че преди да разберем сме се записали за някоя неясна и не толкова желана от нас университетска специалност.

Някои хора записват да учат стоматология, например, защото заплатата на един зъболекар е доста добра. Други се впускат в правото по същата причина... трети избират университета и специалността си в зависимост от града, я който живеят.

Има обаче хора, които се отказват от "призванието си" и откриват истинската си страст в себе си, истинското си призвание. Те нямат скрупули да напуснат скучната си работа и да се хвърлят в приключение да преоткрият себе си и истинското си призвание.

Един американски зъболекар разказва накратко своята история за преследването на мечтите. То напуснал добре устроената си кариера и се впуснал към детската си любов към писането. В началото нямал намерението да гради кариера, защото „колко писатели всъщност са добре платени?". Но той успял и станал писател.

Да превърнеш страстта си в успешна кариера може на моменти да изглежда невъзможно, особено, ако включва творчество. Направо може да ви се струва глупаво да опитвате. Но има методи, които помагат да превърнете мечтите си в реалност и успешно можете да ги приложите, ако сте готови сами да определяте какво да се случва в живота ви.

Нека ви разкажем за тях.

1. Запитайте се какво ви е правело щастливи като деца

Когато сте били малки, преди животът да ви затрупа, задълженията, данъците, заемите и прочие да се стоварят върху вас, какво ви е вълнувало най-много? Може би да използвате куклената си готварска печка, за да правите кексчета за мама; да се превъплъщавате в ролята на Роуз от „Титаник", пресъздавайки сцени от филма с приятелите си, докато сте в басейна; да рисувате; да се преструвате, че яздите еднорог. Няма значение какво е нещото, смисълът е да си припомните от какво сте се вдъхновявали и ви е правело щастливи. Това има много по-голямо значение, отколкото предполагате. Ако, докато мислите за детското си хоби, във вас пламва искра, дори слаба, задръжте я и потърсете начини да запалите от нея огън. Сега!

2. Помислете какви умения обичате да използвате

Работата може да е неприятна, докато усвоиш какво точно правиш. Но дори и тогава... дали да създаваш PowerPoint презентации, или да сервираш кафе наистина са умения, носещи удовлетворение? Може би за някои е така, но бъдете честни със себе си. Само защото сте добри в нещо, не означава, че трябва да градите кариера около него. Запитайте се кои умения или дейности цените най-много в живота си. Вместо да се задоволявате с малко, само защото сте се научили как да правите нещо правилно, потърсете вътре в себе си уменията, които обичате да използвате. Помислете за това как може да ги приложите за кариера или хоби, на които истински да се радвате.

3. Какво искате да постигнете с талантите си

Какъв искате да бъдете? Писател, който да разсмива хората? Може би бижутер, за когото няма нищо по-хубаво от това неговите творения да накарат някое момиче да припадне от възторг? Дали сте слушател, който просто иска да помогне на другите? Каквото и да е, бъдете наясно с намерението си. Тогава го напишете, за да го виждате всеки ден. Например: „Искам да направя кариера като пекар-блогър, искам моите здравословни, но и вкусни рецепти да направят хранителните решения лесни за другите любители готвачи."

Започнете да се свързвате с хора, които могат да ви помогнат да попаднете в дадената сфера. Когато напишете намеренията и ги видите пред очите си, магията се случва. Ако не вярвате в ексцентрични идеи като тази, добре, вие си знаете. Живейте живота си, без дори да опитате.

4. Научете се да правите пари от умението си

Накарайте другите да знаят колко сте добър в това, което правите. Свързвайте се постоянно със съмишленици, членувайте в групи, бъдете приятелски настроени дори към хората, които принципно не харесвате, четете книги от успели личности, захванете се с това да представите себе си по най-добрия начин, помислете как да се продадете, дори това да значи да подготвяте, приготвяйте си определени изречения, които да казвате на хората в различни ситуации.

Тази седмица напишете 30 нови посоки, в които да приложите огромните си таланти. 30 варианта как да помагате на другите да успеят, вътрешно да растат и разцъфват. Започнете да споделяте своето виждане с всеки, когото познавате, и молете хората да ви свързват с други, които може би имат нужда да говорят с вас. Тук ще дам съвет за креативните, които може и да не разбират бизнес страната на нещата. Винаги си задавайте този въпрос, когато се опитвате да продадете идея или занаят някому: Какво има там за теб и какво - за мен?

5. Увереността е ключ

Увереността е незаменима. И, да, има голяма разлика между това да сте уверен и самовлюбен. Трябва да повярвате в себе си и уменията си и да умеете да го изтъквате пред хората, но със смиреност и професионализъм. Хората обичат да вярват, че можете да свършите нещата добре и ще трябва да ги убедите в това. Сигурно сте чували израза „преструвай се, че го можеш, докато започнеш да го можеш"? Клишетата като това не случайно са оцелели толкова време. Работят, използвайте ги.

Ако имате нужда от повдигане на самочувствието или уроци как да комуникирате, излизайте повече на обществени места. Отнасяйте се с всеки разговор като към възможност да подобрите социалните си умения. Опитайте се да разберете гледната точка на другите. Това ще ви помогне изключително много, защото дълбоко в себе си всички искаме да бъдем чути и разбрани. Щом веднъж станете експерти, този вид емпатия ще ви отведе далеч в живота. Книгите за ефективна комуникация могат също да помогнат, но, както всички знаем, практиката е единственият начин да станем перфектни.

6. Искайте помощ понякога

Това донякъде надгражда предния съвет. За да откриете успеха във всяка ситуация, независимо дали са взаимоотношения или кариера, трябва да сте готови да се преборите с предизвикателствата на живота със смелост и мъдрост. Понякога обаче това не е възможно, нещо ви дърпа назад от успеха. Ако се чувствате наистина блокирали, потърсете помощ от наставник. Може да е терапевт, учител, съветник, приятел, който умее да слуша и да дава конструктивни съвети. Понякога обективна, конструктивна гледна точка е единственото, от което имаш нужда, за да разпознаеш своята невероятност.  
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА