Last news in Fakti

3 Септември, 2015 15:46 1 238 2

Безработицата у нас намалява

  • ивайло калфин-
  • безработицата-
  • намалява

Половината от регистрираните безработни са хора в предпенсионна възраст, заяви Калфин

Безработицата у нас намалява - 1
Снимка: БТА

Безработицата през август у нас продължава да намалява, съобщи днес пред журналисти вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

По думите му тя е 9,3 процента. Спрямо август миналата година работните места са били с 44 хиляди повече. Според Евростат равнищата на безработица у нас през юли пада с най-голям темп, допълни той.

Половината от регистрираните безработни са хора в предпенсионна възраст, а за да им се намери работа, е необходимо да се разработят нови програми, като за целта се търси мнението на бизнеса и на синдикатите, обясни обясни още Калфин.

„Те са по-различна група от младежите. Там мотивацията за труд е по-добра. В същото време програмите, които е имало допреди няколко години, са били свързани със 100% субсидиране и основно в публичната сфера - общини, училища, 100% изплащане на заплатите. Няма как да е трайна и по-обхватна тази програма, ако не се включи реалната икономика и бизнеса“, посочи той.

Заетостта и политиката по доходите са много важни за мен, каза Ивайло Калфин. Всички трябва да се готвим и да приемем, че доходите в страната трябва бързо да растат, подчерта той.

От началото на годината в българската икономика са създадени над 170 хиляди работни места. Ясно е, че има и закриване, но сега те са с около 44 хиляди повече от миналата година. Намаляването на безработицата е не защото хората напускат страната, а защото започват работа тук, подчерта Калфин.

Над 35 хиляди са заявените еднодневни трудови договори за работа в селското стопанство, съобщи Ивайло Калфин. Най-голям е интересът в област Търговище - 6400 договора, следват областите Пловдив, Силистра, Добрич и Сливен.

„При 35 хиляди договора това означава, че някъде около 800 хиляди лева са влезли официално в икономиката, платени са на хората, на тях са платени и осигуровки. На практика това изважда доста активно наяве трудовите договори“, посочи още той.

За насърчаване на заетостта земеделските стопани ще бъдат стимулирани да създават работа чрез дневните договори и ще се насърчават да откриват нови работни места в райони с висока безработица.

Министерството разработва и нов закон за трудовата миграция, който ще премахне пречки пред наемането на висококвалифицирани специалисти от страни извън Евросъюза. Ще се въведе синя карта и ще отпадне пазарният тест.

Намаляват се пречките пред дуалното образование - професионалното образование, което практически свързва бизнеса с обучението на младежите. ИТ-бизнесът пък обещава да създаде бързо и добре платени работни места. В отделни сектори ще се облекчи наемането на чужди граждани, обясни той.

Промените в пенсионната законодателство ще намалят разликата в пенсиите между мъжете и жените, която достигна миналата година до 30 процента, каза още Калфин и уточни, че разликата е заради по-ниското заплащане и по-малкия трудов стаж за жените.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    ( Половината от регистрираните безработни са хора в предпенсионна възраст, заяви Калфин ). Калфин и ти остаряваш. Как може да си горд че хора пред пенсия нямат работа. Забравяш, че точно тези хора преди 30 години са работили и не са мислели за утрешния ден, защото нямаше за какво. Ти май си забравил. Докато не се възстановят големите заводи съсипани по нареждане на тези на които се КЛАНЯШ за народа няма друг шанс освен да си напуска РОДИНАТА както се получава в действителност.
  • 2 дрънканици без край

    0 0 Отговор
    Намалява, защото или хората имигрират или умират! Калфин се радва, защото живее в друга държава с други стандарти и не разбира явно какво става или се прави на неразбиращ, защото така му е по удобно.