5 Септември, 2015 07:30 1 581 1

Фън Шуй за работното място

  • фън шуй-
  • работно място-
  • офис-
  • бюро-
  • стол
Фън Шуй за работното място - 1

Желанията и предствата ни за идеалното работно място са нещо много индивидуално. Едва ли е възможно така да разместим и подредим обстановката в офиса, че тя да отговаря на всички наши изисквания. И тук за помощ и съвет можем да се обърнем към някои основни правила на фън шуй за работното място. Какво да правим обаче, когато нямаме възможност да ги спазим? 

1. Когато сте зад бюрото си, трябва да виждате входната врата.
 
За да се съсредоточите върху работата си, човек трябва да изпитва усещането за пълна безопасност. Нашите инстинкти за оцеляване никога не спят и всеки път, когато се почувстваме уязвими, част от нашето внимание се отвлича и подсъзнателно се съсредоточава върху всякакви звуци, сенки и вибрации, които биха могли да ни предупредят, че някой се приближава към нас.

2. Трябва да сте сигурни, че зад гърба ви никой не минава
 
Ако зад вас ходи някой, това нервира много. Тук отново се проявява нашият инстинкт за самосъхранение. Ние сме програмирани да сме нащрек, ако чувстваме тила си незащитен и уязвим.

3. Всички вход-изходи, които виждате от своето работно място, трябва да бъдат добре осветени
 
Човекът, който влиза в помещението, трябва да ви вижда ясно, също както и вие него. Винаги е по-приятно да общувате с онези, които веднага ви познават и се обръщат към вас по име.

4.Материалите, с които работите най-често, поставете така, че да ви бъдат достъпни, без да ставате от въртящия стол

Представете си, че седите пред пулт за управление. Всичко, което може да ви потрябва в работата, разположете така, че да можете лесно да достигате всеки предмет, без да правите излишни движения.
Подреждайки наблизо всички необходими материали, вие ще икономисате маса време, тъй като няма да ви се налага през деня да ставате за тях и да отивате до шкафове и етажерки.

5. Поставете телефона от страната на доминиращото ухо, т.е. това, към което притискате телефонната слушалка, а не от страната на доминиращата ви ръка

Мнозина поставят телефона от страната на ръката, с която вземат телефонната слушалка, а не от страната на ухото, с което им е по-удобно да слушат. Тъй като за слушане се губи много повече време, отколкото за набиране на номера, по-разумно е телефонът да се поставя именно от страната на доминиращото ухо.

6. Направете така, че мястото, което заема вашето бюро, при необходимост да превърнете в удобно място за общуване

Общуването на работното ви място е естествен процес. Затова в офиса е добре да има място, където сътрудниците могат да обменят идеи, да обсъждат въпросите, свързани с работата или просто да поговорят непринудено. Имайки представа за това каква обстановка е по-подходяща за различните типове общуване, можете да подредите в офиса мястото за общуване така, че то да хармонира с всяка ситуация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Банко Пиронков

    0 0 Отговор
    Горе-долу добър материал. Ако имаше и автор, щеше да е още по-добър.