Last news in Fakti

10 Октомври, 2015 21:45 2 471 11

Бизнесът у нас отчита глад за кадри

  • бизнес-
  • глад-
  • кадри

Експертите очакват през следващите месеци фирмите се въздържат от съкращения

Бизнесът у нас отчита глад за кадри, докато същото време безработицата в страната е 9,3 на сто.

Икономистите отчитат, че най-сериозен недостиг на квалифициран персонал има в два сектора - строителството и промишлеността, съобщи bTV.

Близо една пета от предприятията в тези сектори не могат да намерят хора за свободните работни места, които са обявили.

В едно от сладкарските предприятия работят 20 души. Търсят се спешно помощник-сладкари. Половин година без успех са търсили и сладкар декоратор.

„Вицът за седeмте джудега - влиза човек в гората вижда три човечета - кои сте вие - единият казва гордо седемте джуджета. Защо сте само три? Ми, няма хора. Същото е и при нас, няма хора за нашите позиции”, обясни Ради Стамболов, мениджър на предприятие за производство на сладки изделия.

Без подготвени кадри този цех забавя печеливши поръчки. Губи много и пари. А икономистите отчитат, че това е повсеместно в много производства. Страда и хазната, която би могла да събере повече данъци.

„Ако безработните отговаряха на това, което търсят работодателите, икономическият ръст щеше да е още по-добър”, коментира икономистът Явор Алексиев.

Експертите очакват през следващите месеци фирмите се въздържат от съкращения.

Икономистите призовават за спешни реформи в образованието - приемът по специалности да зависи от нуждите на икономиката и бизнеса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 емигрант

    1 0 Отговор
    Да безработните не отговарят на това , което търсят работодателите,но и работодателите не отговарят на това което изисква Живота и работниците. Това е омагьосан кръг дължаст се на неграмотноста завладяла и двете страни.Като се прибави и ал4носта на псевдо бизнесмените вси4ко си идва на място.
    Да вдигат ЗАПЛАТИТЕ,ако не да затварят!!!!!!!!!!
  • 2 1234

    1 0 Отговор
    Не е вярно,че няма кадри.Кадри има,но поради няколко причини никой не отива да работи точно там.Да ги изброя ли?Първо,заплащането е малко,второ осигуровките не са редовни,трето кадрите не са достатъчно компетентни,защото: на времето кадрите за строителството се подготвяха в строителни войски.Който служеше там след две години излизаше със стабилен занаят и никога не оставаше без работа като се уволнеше,събираха се в бригади и работеха по обекти в цялата страна и дори и в чужбина,и бяха добре и семействата им.А сега нямат занаят и ходят от време на време свършат нещо,но парите свършват бързо,и...отиват да крадат.Виновните за това положение са в ПАРЛАМЕНТА,ако ще се държи сметка на някого то това са хората в парламента,защото те бяха тези,които унищожиха икономиката на държавата ни ,и те са тия които окрадоха парите от всички сделки,те трябва да отидат да работят в строителството да видят как се работи без пари,и защо няма работници.Как да отговарят работниците на това което търсят работодателите,като и те самите не знаят какво ще им трябва,пък и няма кой да им подготви кадрите ,държавата е абдикирала тотално,защото на нашите управляващи не им се занимава с подготовка на кадри,със обучаването им те са вдигнали ръце от всичко дали са го на частни лица и са се оттеглили по канцелариите си и чакат само някоя далаверка да им увеличи и без това огромната заплата.Затова нямаме нищо,то така ако е можело...ТЪПИ УПРАВНИЦИ,БЕДНА ДЪРЖАВА.
  • 3 ussr

    1 0 Отговор
    за 500 лв толкова
  • 4 Бежанец към Сирия

    1 0 Отговор
    Всичко струва пари, моите способности също.
  • 5 Гост

    1 0 Отговор
    Нормално, за 500-700лв заплати няма да намерат кадри
  • 6 ХаХаХа

    1 0 Отговор
    500лв. заплата за учител,700 за продавач и какъв да стане обученият кадър ?
    "Бизнесът" управлява автомобили за 100к,има вили,къщи и редовно почива в луксозни курорти,ходи с 1000лв. джобни и не може да си намери специалисти ...... каква ирония :-)
  • 7 The Guest

    1 0 Отговор
    Ами да си обучат кадрите сами! Всяка организация си работи по специфичен начин и за тази цел всеки, който бъде нает, трябва да мине през някакво обучение. Няма такова училище по света, което да обучи кадри, които вършат работа навсякъде и на всички. Ех, ако можеше да излизаме от университета с 5 години стаж по специалността, ама няма! Работодателите ни са като собствениците на футболните отбори - искат като сменят треньора отбора автоматично да стане шампион. А заплатите няма да ги коментираме...
  • 8 Волен Сидеров

    1 0 Отговор
    хахахаха-голям смях-ИМА ЛИ БИЗНЕС у нас ,както и бизнесмени---Робовладелци има със сигурност-да карат народа си да работи за къшей хляб-да го цедят от глоби и данъци,да си плаща образованието яко ,да си плаща Здравеопазването яко Въпреки че е ОСИГУРЕН.....да ви кажа честно ДА СЕ.А РЯДКО Л....О НА ТАЗИ ДЪРЖАВА,НА ТЕЗИ БИЗНЕСМЕНИ И НА ТЕЗИ УПРАВНИЦИ
  • 9 kandidatemigrant

    1 0 Отговор
    Като дават такива заплати /400-500 лв./ така ще е
  • 10 4жеж

    1 0 Отговор
    "Бизнесът" сам е отговорен за това да има кадри!
    Трябва да се правят програми в университетите и училищата, да се спонсорират лаборатории и специализирани училища. Трябва да се правят стажантски програми. И още и още....
    Кадърните отиват навън, където гореспоменатите неща са нещо нормално. Там където "кариерно развитие" не е просто част от обявата за работа.

    За положението в момента си е виновен само "Бизнесът"!
  • 11 qankov

    0 1 Отговор
    po golqmata 4as ot pladite bqgat na vanka v zujbina I osobenno kvalifiziranite kakvo da pravqt tuka nikakvo razvitie mizerni zaplati pak da ne govorim ako imat I deza jiv sarvaivar I psihi4esko naprejenie