Last news in Fakti

13 Октомври, 2015 09:30 1 814 4

Държавата не пести от чиновници

  • администрация-
  • държавата-
  • не пести

Въпреки добрите приходи, очевидно ние ще си изхарчим това, което сме си заложили, а нищо чудно и повече, смята Петър Ганев

Често в държавния бюджет се залага намаление на администрацията или някаква административна реформа, особено в централната власт, но и много често това не се вижда в данните. Подобно нещо се вижда и тази година.

Администрацията, макар и на места да има някакви опити за консолидация, за спестяване или за оптимизиране, не е перото, от което ние успяваме да пестим.

Това заяви пред БНР, старши икономист в Института за пазарна икономика. Според него е необходима структурна или функционална реформа, за да се спести ресурс.

Към момента бюджетът се води, че е на излишък. В същото време обаче е ясно, че ние ще си изпълним заложения дефицит от над 2 млрд. лева. Тоест, въпреки добрите приходи, очевидно ние ще си изхарчим това, което сме си заложили, а нищо чудно и повече.

Финансовият министър не може да реформира сам някой сектор, за да се случи това, особено във силовите ведомства, е необходима подкрепата на цялото правителство и на парламента, допълни Ганев. Той изрази и притеснения относно последния пакет в пенсионната реформа:

Гражданите могат на практика да се откажат от своите спестявания в частните фондове и да преместят парите си в НОИ. Това е възможно да стане ефективно от  малко повече от месец. Ще видим каква ще бъде реакцията на хората към тази структурна промяна. Но, ако има голям поток, това мен би ме притеснило. 

Ганев очаква да има информационна кампания за прехвърляне на средствата към НОИ, особено сред служителите в държавните фирми и в свързаните сектори и , защото:

Очевидно е желанието на държавата да се използва всеки един възможен резерв и е очевидно, че те разглеждат личните спестявания като резерв, който държавата може да изисква, за да решава проблеми на публичните разходи.

И в трите варианта на бюджет за съдебната власт се изискват между 60 и 100 млн. лева повече, но и в трите не е коментиран големият ѝ проблем - този с натовареността на съдилищата, уточни Ганев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 възмутен

    0 0 Отговор
    От две гони от както е приключил Проекта за оптимизиране управлението на Човещките ресурси в МВРв съответствие с Европейските проекти.-за назначаване в администрацията на ведомството хора в неравностойно положение. От ръководството чакат някой друг да им свърши работата
  • 2 Morgoth

    0 0 Отговор
    Единствения начин за спестяване на пари от администрация се нарича автоматизация. Сменяме писарушките с компютри и можем постъпково, без уволнения и съкращения, а на база на напускания и пенсиониране да се отървем от над половината администрация.
    Но работата по автоматизацията трябва да се свърши, а не просто да се усвоят парите.
  • 3 Дядо поп

    0 1 Отговор
    Боко се е омотал,като пате в кълчища с тази администрация
    Тя до голяма степен влияе върху рейтинга на властта и
    намаляването и е жизнено важно за оцеляването на се-
    гашното управление.А за чувствителното и намаляване е
    необходимо премахването на голяма част от разрешителни-
    те и лицензионни режими.Ама,кой да ни чуе!
  • 4 гражданин

    0 0 Отговор
    Първо доброволно задължително те карат да внасяш пари във втори пенсионен фонд,а след това -дайте парите от фондовете във НОЙ ,че пак свършихме парите.Политици???