8 Февруари, 2016 22:31 1 052 0

Как да съхраним здравето си на работното място?

  • тонус-
  • работно място-
  • съвети

Здравословните навици не трябва да бъдат натрапчиви и не бива да изискват много усилия, за да се придобият. Точно такива са тези 5 прости навика, които трябва да придобием докато сме зад компютъра, ако искаме да направим промяната към по-здравословен начин на живот. Ето някои от тях, предложени от специализирания сайт entrepreneur.com:

1. Разтягайте се често

Човешкото тяло не е проектирано да седи неподвижно за дълги периоди от време. Изправянето и разтягането от време на време дава на мускулите облекчение от седенето в една и съща поза по време на работния ден. Разтягайте врата, гърба, бедрата, краката и раменете за да останете свежи през целия ден и за да избегнете главоболието вечерта.

2. Ставайте поне веднъж на час

Едно от най-лошите неща, които можете да направите за вашето тяло е да останете в една и съща поза за продължително време. Създайте си навика и съберете сила в себе си да станете от стола си най-малко веднъж на час. Отидете до тоалетната, отидете да побъбрите с колега или просто минете няколко етажа нагоре и надолу по стълбите. Малко движение на всеки час може да има огромно влияние върху вашето здраве.

3. Не се изгърбвайте към екрана

Присвиването на очи към екрана, който може да бъде твърде далеч или твърде ярък на фона на осветлението в стаята, може да ви доведе главоболие. Това може да ви уморява много по-бързо, отколкото при правилна ергономична стойка. За да избегнете това, трябва да оправите разстоянието между вас и екрана, също така регулирайте височината на монитора. Вместо да движите главата си напред, за да видите екрана, което води до гърбица, можете да седнете изправен, а когато екрана е на перфектното разстояние ще усетите и работата по-лека.

4. Намалете сладките изкушения

Сладките лакомства ни преследват навсякъде в офиса. Колежката черпи с курабийки, кафето е с няколко захарчета, нездравословната храна е навсякъде. Намалете изкушенията, като имате здравословна храна под ръка. Вземете да хапнете плодове, ядки или едно яйце, когато сте гладни. Това ще ви засити за по-дълго и ще ви помогне да устоите на съблазнителните захарни изкушения, които изглежда са на разположение на всяка крачка. 

5. Ходете винаги, когато можете

Удобствата са създадени за това, за да не ни се налага да ставаме от стола си. Много по-лесно е да пратиш имейл на колега, вместо да отидете по коридора и да говорите лично. Навика да ходите всеки път, когато е възможно, ще ви помогне да натрупате стъпките на вашия крачкомер за деня и да си раздвижите кръвта и да почувствате по-добре. Преминете на следващото ниво, като ходите, докато работите. Е, не да работите на компютър ходейки, но можете да телефонирате докато вървите бавно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА