Last news in Fakti

28 Март, 2016 17:58 991 0

Мичева-Русева: Важно е децата да не стигат до съдебна зала

  • деца-
  • правосъдие-
  • деца

Тридневният обучителен модул е вторият поред, в който участват 27 съдии и прокурори от Варна, Враца, Ямбол и Плевен

Мичева-Русева: Важно е децата да не стигат до съдебна зала - 1
Снимка: Министерство на правосъдието

Ролята на съдиите и прокурорите, ангажирани по делата с деца, е изключително важна при реформирането на процеса, свързан с детско правосъдие и отклоняването на малолетни и непълнолетни от съдебната зала.

Това заяви заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева-Русева при откриване на обучителния модул на тема „Правосъдие за детето“ в Националния институт на правосъдието (НИП).

„Подкрепяме изцяло Министерството на правосъдието в усилията му по изготвяне на проекта за детско правосъдие и философията, която стои зад него“, заяви директорът на НИП Драгомир Йорданов.

Тридневният обучителен модул е вторият поред, в който участват 27 съдии и прокурори от Варна, Враца, Ямбол и Плевен. Той е организиран в рамките на проект „Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на младежкото правосъдие” по Тематичен фонд „Сигурност” на Българо - швейцарската програма за сътрудничество, който се изпълнява от Министерството на правосъдието.

Психологически особености при децата преживели насилие, сексуална злоупотреба с деца, провеждане на разпит на дете пострадало от престъпление са сред темите, които лекторите ще обсъждат със съдии и прокурори.

Участващите в обучението магистрати са от съдебните райони, в които Министерствата на правосъдието изгражда сини стаи за работа с деца, като първата от тях предстои да бъде открита във Варна в средата на април.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА