Last news in Fakti

30 Април, 2016 06:15 1 913 3

В Германия са за по-късно пенсиониране

  • волфганг шойбле-
  • германия-
  • пенсиониране-
  • възраст-
  • финанси

Една от причините за ниския икономически растеж в Германия е застаряващото население

В Германия са за по-късно пенсиониране - 1
Снимка: БТА/ XINHUA

Финансовият министър Волфганг Шойбле заяви в Берлин, че има смисъл да се включат във формулата за изчисляване на пенсията както прослужените години, така и продължителността на живота, тъй като те са в почти автоматична взаимовръзка, пише ДПА. 

Възрастовата граница би трябвало също да се направи доста по-гъвкава. Също така трябва да се повиши потенциалът на заетите лица в Германия. „Трябва да се подготвим за демографското развитие“, за да можем да стабилизираме системите за социална сигурност, заяви Шойбле. 

Там ще са най-големите проблеми на здравната система. Това ще е темата, която през следващите години „горчиво“ ще занимава германското общество. Министърът обърна внимание и на експлозивно растящите разходи. Темата не трябва да бъде табу, твърди той. Същото важи и за ангажимента на държавата към възрастните хора. 

Пенсионното осигуряване и пенсионната система биха могли да бъдат съхранени въпреки ниските лихви, ако моделът на трите стълба на задължителното, професионалното и частното пенсионно осигуряване бъде запазен. И организацията на развитите държави ОИСР (OECD) препоръча наскоро на Германия да продължи да увеличава възрастта за пенсиониране. За сега тя трябва постепенно да бъде увеличена до 2029 г. до 67 години. 

Без реформи разходите за пенсии ще се увеличат до 2060 г. с най-малко 2,5% от производството, предупреди ОИСР. Посредством обвързване на пенсионната възраст с очакваната продължителност на живота би могла да бъде подсилена жизнеспособността на публичните финанси, твърдят експерти от организацията.

Шефът на института за икономически изследвания (ifo-Institut), Клеменс Фуест посочва като една от причините за ниския икономически растеж в Германия застаряващото население и недостатъчните структурни реформи. Броят на новооснованите дружества е спаднал с 40% от 2000 г. насам. 

В областта на високите технологии техният брой дори е намалял наполовина, същото важи и за отделянето на фирми от вече съществуващите. Причина за това би могъл да бъде и фактът, че лицата на възраст между 30 и 45 години, на която обикновено са основателите на компании, е намалял с 25%. Това е и един от факторите за „скромната динамика на бизнеса“. 

Друга причина са намалелите инвестиции в иновации от страна на средните предприятия, което също е следствие на демографските процеси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    1 0 Отговор
    А,защо не кажете сега, на колко се пенсионират????
  • 2 Бай Коста

    0 0 Отговор
    В Германия се мъчат да гасят пожар с бензин. Внасят мургавели, които работейки трябва да плащат пенсиите на възрастните немци, но ще се окаже, че немците ще трябва да поработят още 2-3 години, за да хранят "правоверните", които не са отишли там, за да работят.

    Коментиран от #3

  • 3 Carfen

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Коста":

    Да им е честито и мн здраве на Меркел. А като гътне бабата да кръстят централната им гара на нея.