Last news in Fakti

31 Май, 2016 03:15 9 881 8

Швейцария отваря трудовия си пазар за българи

  • швейцария-
  • труд-
  • пазар-
  • българи
Швейцария отваря трудовия си пазар за българи - 1

На 31 май 2016 г. завършва преходният период от седем години за български и румънски граждани, определен в Протокол II II на Споразумението за свободно движение на хора между ЕС и Конфедерация Швейцария, който бе в сила от 1 юни 2009 г. С него бяха установени ограничения за достъпа до пазара на труда (ограничен брой разрешения – контингенти, предимство за местната работна сила и проверка на условията на заплащане и на пазара на труда).

Това съобщават от министерството на труда и социалната политика.  

От 1 юни 2016 г. отпадат преходните разпоредби за свободно движение на български и румънски граждани в Конфедерация Швейцария след като Бундесратът на Швейцария одобри частичното изменение на Наредбата за въвеждането на свободното движение на хора.

От 1 юни 2016 г. за българските граждани не се изискват разрешения за работа и отпадат т.н. контингенти (определения брой разрешения за краткосрочно и дългосрочно пребиваване).

Подробна информация можете да получите на следните линкове:

Служба по трудовите и социалните въпроси на МТСП при посолството на Република България в Конфедерация Швейцария:

Посолство на Република България в Конфедерация Швейцария:

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    1 1 Отговор
    Разбраха, че са объркали ключа за бараката и разбиха катинара. Сега обаче идва въпроса, колко "българи" ще отидат да работят там.

    Коментиран от #8

  • 2 Капота

    1 0 Отговор
    Аз ще отговоря на жеста и ще отворя къщата си за жени швейцарки, ако отговарят на няколко условия за физическо състояние ще могат да преспят и да се хранят гратис 2-3 дена че и повече
  • 3 РРР

    1 1 Отговор
    Голяма грешка от страна на Швейцария!
    Ганьо стъпне ли в една територия там повече трева не никне.

    Коментиран от #4

  • 4 сссщ

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "РРР":

    Добро мнение имаш за себе си.Че и толкова трева къде ли ще я събереш?

    Коментиран от #5

  • 5 Капота

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "сссщ":

    Коментар ном 3 е напълно обективен, Ганьо е най-тъпото и нагло което ходи по земята, и ако има свестни българи то ганьовците всячески се опитват да ги потъпкат, тъй че свестният човек у нас трябва да изглежда като Джон Рамбо от 1ва кръв

    Коментиран от #7

  • 6 НЕГРАМОТНИК

    1 0 Отговор
    Конфедерация Хелвеция се зове Швейцария.
  • 7 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Капота":

    Добре, Ганьо, виждам, че имаш "високо" мнение за себе си!
  • 8 Опит

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Тези който искат да работят там са отдавна там.Да не мислите ,че сега ще се юрнат хората.Отдавна може ,стига да не правиш бели там.Пълно е с кадърни Българи там. Не говоря за тези с крадените кинти ,където имат замъци там.