31 Май, 2016 22:15 1 185 0

МОН търси директори за 153 училища

  • мон-
  • търси-
  • директори-
  • училища

Те ще заменят ръководители, които излизат в пенсия

МОН търси директори за 153 училища - 1
Снимка: МОН

Министерството на образованието и науката (МОН) ще обяви на 2 юни 2016 г. конкурси за директори на 153 държавни и общински училища в страната, съобщи зам.-министър Диян Стаматов на пресконференция днес. Конкурсите се налагат поради пенсиониране на досегашните директори на образователните институции. 

Конкурси ще има за 10 държавни училища в София-град, за 4 в Плевен, 3 в Пазарджик, по 2 във Варна, Добрич, Ловеч, Разград и Шумен, по 1 в Бургас, Велико Търново, Враца, Кърджали, София-област, Търговище и Хасково. В останалите области няма свободни места за директори на държавни училища.

Регионалните инспекторати по образование ще обявят конкурси за директори на 114 общински училища. Най-много свободни места за директори има в София – град –  в 24 училища. В областите Ловеч, Стара Загора и Търговище няма свободни места за ръководители на образователни институции.

Очаква се новоназначените директори да встъпят в длъжност преди 1 август, когато влиза в сила новият Закон за предучилищното и училищното образование. Целта е те да имат възможност да организират нормалното откриване на новата учебна година, обясни зам.-министър Стаматов. Като отчита дългогодишния им опит, МОН изразява увереност, че той ще бъде ползван и в бъдеще. Директорите, които сега ще се пенсионират, са хора, свързали личната си съдба с българското училище и заслужават благодарността и уважението на обществото. Специфичните им знания и умения занапред могат да бъдат насочени към участия в проекти, в различни съвети и комисии по образование в полза на децата и учениците.  

Конкурсът за държавни училища ще се проведе в София при максимална прозрачност както при провеждане на теста, така и при събеседването с кандидатите. МОН ще даде указания на регионалните инспекторати по образование също да осигурят прозрачност на конкурсите.

До окончателните резултати от конкурсите досегашните директори ще изпълняват задълженията си, а там, където няма класиран кандидат старите директори също ще запазят длъжността си като временно-изпълняващи до нов конкурс.                                                                           

През юли 2015 г. са проведени конкурси за директори на 105 общински и 42 държавни училища. През 2014 г. на два пъти са провеждани директорски конкурси – през януари за 183 и през юли за още 87 общински училища. През 2013 г. в две сесии са назначавани директори  на  211 общински и 36 държавни училища. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА