8 Юни, 2016 18:55 1 599 1

Още един университет обучава програмисти

  • програмист-
  • бакалавър-
  • образование

От тази есен факултет „Математика и информатика” към Великотърновския университет ще предлага нова бакалавърска специалност „Софтуерно инженерство”. През първите две години ще се изучава главно техническо ноу-хау, а след това ще се въведе и изучаването на теоретични дисциплини.

„Целта на програмата е да подготвя кадри, които да могат да извършват всички аспекти от разработването и поддържането на надежден софтуер във всички области на познанието. Основни направления на изучаване ще са програмиране и качество на софтуера, виртуална реалност, разработка на игри, изкуствен интелект, мрежи”, каза деканът на факултета проф. Гълъбов. Дисциплините са общо 49, като повечето са избираеми, което дава на студентите възможност за по-тясно профилиране. Първата година ще бъдат приети 160 студенти.

„Основен приоритет в стратегията на компанията е да подкрепяме проекти, които спомагат за развитието на висшето образование в областта на IT сектора. Според нас университетското образование има „заключен потенциал“, който лесно може да бъде освободен и студентите да са подготвени веднага след завършването на университета за наистина конкурентния бранш, в който им предстои да се реализират. Чуждестранните компании вече не идват в страната ни заради евтината работна ръка, а заради висококвалифицираните специалисти, с които България разполага. Всички ние имаме отговорността да подкрепим тази тенденция и да съдействаме за нейното устойчиво развитие.“, категоричен е Димитър Манчев, управляващ директор на „Програмиста”, с чието сътрудничество ще се реализира обучението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 маа

    0 0 Отговор
    Ашкунсун