26 Юни, 2016 21:04 1 751 3

Хиляди работници съдят началниците си за забавени заплати

  • работници-
  • съдят-
  • началниците-
  • забавени-
  • заплати

Не подписвайте ведомост, ако не сте взели пари, съветват експертите

Всяка година хиляди работници успяват да осъдят началниците си за забавени заплати, а съдебни изпълнители събират дължимото, съобщи bTV. Експертите дават два основни съвета:

Не подписвайте ведомост, че сте получили заплата, когато това не е така. И не чакайте - ако не получите заплата 2-3 месеца - е време за дело. За тези дела не се дължи държавна такса. Гледат се по бързо производство.

Ако спечелите и шефът не плати доброволно, на ход са съдебните изпълнители. Услугите и на държавните, и на частните са безплатни в тези случаи. За миналата година например частните съдебни изпълнители са събрали 9 милиона лева, а държавните - почти 6,5 милиона лева.

Христина Симеонова решила да съди бившия си началник за неизплатени заплати. Работила при него две години и половина. Последните 3 месеца не й плащал. Жената напуснала и завела дело срещу него.

„Не допуснах да вярвам на празни обещания, да чакам нещата да се случат от самосебе си и от някъде да ни паднат заплатите", казва Христина.

Делото е заведено през септември 2015 година.

Поискано е предварително обезпечение, т.е. запориране на банкови сметки или имущество, както и предварително изпълнение - дължимото да се изплати на жената още след решението на първа инстанция.

„Доказването е лесно, пари се доказват само с документи, съответно, ако няма платежни нареждания или подпис във ведомости, няма какво толкова да се спори", обяснява адвокат  Адриана Илиева, юридически съветник на КТ „Подкрепа".

На първа инстанция жената печели. Обръща се към частен съдебен изпълнител. И през март в сметката й постъпват 4500 лева - цялата дължима сума, въпреки че шефът й обжалва. Христина съветва хората в нейната ситуация да не чакат, а да действат.

„Да действат адекватно, да не се притесняват, да вярват, че все пак има решение на този въпрос по съдебен път", казва Христина.

Не винаги обаче тези казуси имат щастлив край.

Ако не е поискано предварително обезпечение при завеждането на делото, шефът може да изпразни банковите сметки и да прехвърли цялото имущество на друга фирма.

Ако пък е започнала процедура по обявяване в несъстоятелност на фирмата, се спират действията на съдебните изпълнители. Тогава остава надеждата, че от разпродаденото ще остане и за заплатите на работниците. Специален фонд в НОИ също изплаща средства при несъстоятелност.

Тези дела в съда се решават средно за около половин година, твърдят адвокатите. В зависимост от случая, работата на съдебните изпълнители трае различен период от време.

В опита им да съберат дължимото, освен запор на сметки, стигат до опис на скъпата кола на шефа, стола, бюрото и компютъра му, показва практиката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Полковника

    0 0 Отговор
    Tази Христинка, ако беше от моите, кръв щеше да дрище!
    Моя адвокат е гявол и половина - ще я мота 10 години барем, а междуверменно щеше да и спретне и нещо по НК - я за кражба от фирмата, я за друго. Да видим как ( и дали ) ще се оттърве от пандиза. Ако ще да ми струва 10 пъти повече от мизерните и заплати - мачкам ги такива многознаещи гниди!
    Всеки да си опича акъла, че може да попадне на корав пич като мене.

    Коментиран от #2

  • 2 Николай

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Полковника":

    Ало, коравия пич полковника, да вземеш да си завреш адвоката знаеш къде. И за такива като тебе има оправия и там адвокати не помагат... по-скоро попа ще свърши работата, ама след после.
    Мисля че ме разбра.
  • 3 Ядесереитн

    0 0 Отговор
    На кой му пука за заплати- и в мойто село в магазина и скалда идат отвреме навреме две каки от инспекцията. Някой комшия ме топи явно. Малко апване, метаксичка, бонбонки, малко парички и едно возене с джипа обратно до града. Никога не са ми земали повече от 100 лв. С нищо пара немам ядове.