24 Юли, 2016 18:33 1 165 4

Безработицата в България паднала под средната за ЕС

  • безработица-
  • работници
Безработицата в България паднала под средната за ЕС - 1

На пазара на труда има положителни тенденции и нивото на безработица в България е 7,3%, което е под средното за ЕС. Основният проблеми, по който работя съвместно с работодатели, синдикати и местните власти, е съкращаването на прехода от образование към заетост и престоя в бюро по труда.

Това каза министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова пред журналисти по време на работно посещение в Ямбол.

За тази цел инициирахме промяна в Закона за насърчаване на заетостта, с която областните комисии по заетост на всеки 6 месеца ще правят прогнози за нуждите от работници. Така инвестициите, които държавата прави в обучения и квалификация ще са много по-ефективни, каза Русинова.

България разполага с 658 млн. лв. за развитието на интегрирани социални услуги през настоящия програмен период на оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР) (2014-2020). Това каза министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова пред журналисти по време на работно посещение в Ямбол.

Със средствата ще се разшири дейността на дневните центрове, за да може те не само да осигуряват място, където децата с увреждания например да пребивават, а да предлагат комплекс от образователни и здравни услуги, рехабилитация, както и възможност за подпомагане на майките, обясни Русинова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    0 0 Отговор
    Вярвате ли си като пишете това?нищо подобно не се е случило,по простата причина,че като не отидеш да се подпишеш на борсата и не заличават от списъка на безработните,а пък и за какво да ходиш на точно определена дата през няколко месеца само да се създава илюзията,че виждаш ли колко работа имаме с тия безработни колко много сме загрижени за тях.Нищо подобно.Всичкото е прах в очите на хората.Аз бях девет месеца безработен и нито веднъж не ме потърсеха с предложение за работа,дори питах ще има ли курсове за квалификация,отговорът беше,,за сега не се предвижда такова нещо",а ставаше въпрос за огняри и сезона беше зимен,парната още се палеха и човек можеше да практикува ....но ,,сега не се предвижда",и все пак на частни начела успях да се запиша в такъв курс...но в началото на лятото????,когато нищо не работи и всичко го учихме като,,имало едно време една зима и тия тук агрегати работеха ето така....и после на изпит и ние така им го обяснихме и така станахме специалисти."Добре,че намерих предприятие на което производството изискваще парното им да работи и през лятото,че се примолих и ме пуснаха няколко дена та гледам как работят хората и като ме вземат евентуално някъде на работа да знам за какво става дума.Че така е у нас.Вече знам всичко защото се усъвършенствах ,но не чрез много заинтересованите ,,бюра по труда".
  • 2 Волен Сидеров

    0 0 Отговор
    хахах толем смех-намяля-защото кораба потъва и мишките бягат навън-умни са -кой ще ти дойде да брави бизнес и икономика тука като не е сигурен ,че като отвори фирма или фабрика и заспи вечерта ,като се събуди сутринтта дали ще има още фирма на негово име-голяма икономика няма що у назе и работещи няма да останат като им се извиват и на тях ръцете с данъци-такси-кредити и точенето им на последните капки кръв....умните отдавна са навън,тука останаха псевдо патриоти които се опитват още да крадът докато има субсидии от европата -но и те ще свършат и тогава ще е интересното вече.....ще се трепят яко помежду си....

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Алабала тук е бардак

    0 0 Отговор
    Чета статия че видиш ли избягали деца за 10 големи училища и после попадам на тази боза, ами то сметката е ясна бре госпожи и господа от бюрото по труда.
    Малко математика сега за милите чиновници, ако четат разбира се.

    10000(деца) * 1.3(родители) + ХХХХ(души без деца)= 13000 + ХХХХ е мин. бройка която е избягала на година и никога не се връща.
    Прибавяме сезонната работа която дава на над 100 000 души работа и ето минималната сума на т.нар. заети душици всяка година, това е константа.
    Прибавяме и безработните за пенсионери всяка година, който навършват годините за пенсийката + ХХХХ
    Сега да направим тотала.

    Души който няма да се върнат на бюрото
    13000 + ХХХХ(да кажем 7000 пенсионери) + ХХХХ(души без деца грубо 15000) := 35000 всяка година

    Добавяме и константата за летния сезон, защото те си я слягат в статистиката.

    100000 + 35000 :=135000

    Ето това се казва подем!!!