Last news in Fakti

11 Октомври, 2016 21:00 1 153 3

Отработването в събота да отпадне?

  • отработването-
  • събота-
  • отпадне

Само в три европейски страни освен България има отработвания на празничните дни, заяви Петър Кънев

Отработването в събота да отпадне? - 1

Да има фиксиран брой официални празници, които да не се сливат с почивните дни, а ако празниците се падат в събота и неделя, почивният ден да е понеделникът, следващ празника – това ще предложи Министерството на труда и социалната политика, съобщи bTV.

Готвените промени в Кодекса на труда трябва да отговорят на очакванията на бизнеса по отношение на отработването, подчерта социалният министър Зорница Русинова.

През миналата година има три или четири съботи, които са се отработвали заради сливане на празници, а през по-миналата година дори са били повече. Заради сливането обаче бизнесът няма предвидимост за начина, по който да организира работата си.

От министерството ще предложат още да няма отработване в събота.

Обработването невинаги е достатъчно ефективно и има доста проблеми за семействата с ученици, когато то е в неучебни дни, каза още министър Русева.

Тя уточни, че който желае да слее празника с други работни дни в седмицата, ще може да поиска от работодателя си отпуск.

Друга възможност е сливането на празници да се решава на вътрешнофирмено ниво.

От пет години датира предложението на работодателите да не се сливат празнични и работни дни, но и да се премахне отработването в събота. За пръв път обаче имаме официално писмено становище и на четирите работодателски организации. Това каза за БНР председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм в парламента Петър Кънев, който отчете че в позицията на работодателите е била посочен пример с майските празници, когато е имало 13 почивни и 18 работни дни. 

Преди около година възложих на хора от моята комисия да направят анализ каква е европейската и световната практика. В Европа, от тези 50 държави, само три - Унгария, Латвия и Румъния, освен България, имат практика да правят така наречените "отработвания". Навсякъде другаде този въпрос не е прието да се решава на федерално, или държавно ниво, както е в България. В Австрия и Германия, това е по договаряне между синдикатите и работодателите. Такава практика няма никъде другаде - в Съединените щати, в Америка, даже и в Латинска Америка. Всяка година, между три и пет дни са, реално, едни неработни дни, обясни той. 

Работодателите са представили и своя анкета, според която над 60% от работодателите са против, а едва 8% подкрепят отработванията. 

Ваня Григорова, икономически съветник към КТ „Подкрепа“, допълни: 

"Предложихме устно още миналата седмица, ако някой смята, че не трябва да има сливане на почивни дни, ние сме съгласни с това, но нека да направят минималния отпуск от 20 на 25 дни годишно. Тогава работникът ще реши кога да си вземе почивния ден, тъй като не е редно работодателят да решава дали той ще почива между един официален национален празник и седмичната почивка или не. Работодателите на съпруга и съпругата от едно и също семейство не си говорят, а е редно  семейството от време на време да се събира заедно."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баце

    0 0 Отговор
    Да се съгласуват почивните дни с депутатските такива, така, ще е равноправно.А още по добре с учителските с 3 месеца лятна ваканция
  • 2 тошо шопа

    0 0 Отговор
    Колкото работят депутатите толкова да работят и хората.Нали са (слуги на народа)
  • 3 бббббб

    0 0 Отговор
    И аз съм съгласен колкото ваканции имат депутатите ,толкова и хората да почиват.