Last news in Fakti

13 Октомври, 2016 11:49 1 725 0

Пътят на компаниите в привличане на най-добрия кандидат

  • работа-
  • интервю-
  • кандидат-
  • human capital store

Как компаниите купуват своя най-добър кандидат? Дали изборът зависи от квалификацията на хората, които проявяват интерес или подходът, който интервюиращите избират също влияе върху заинтересоваността? Важно ли е работното време на специалистите в консултирането и посредничеството между пазара на труда и кандидатите да се различава от стандартния работен ден? На тези и още въпроси отговаря в поредицата интервюта на Human Capital Store „Кандидатите споделят”, търсещата работа Илияна Гаджалова

HCS: За какви позиции кандидатствате в момента, Илияна?

Илияна: Маркетинг асистент, маркетинг специалист и офис мениджър.

HCS: Колко години е Вашият професионален опит до момента?

Илияна: Работя от 21-годишна. Сега съм на 25, но трудовият ми стаж по документи е 2 години.

HCS: Защо търсите работа?

Илияна: Защото искам да работя това, което ми харесва. Бих искала да се занимавам по-тясно с маркетинг и реклама, понеже смятам, че съм достатъчно креативна и изпълнителна личност за този вид работа.

HCS: Какво правите, за да намерите подходящото за Вас място?

Илияна: Главно кандидатствам по обяви чрез сайтове за работа, но за някои позиции чрез страницата на съотвената компания.

HCS: А какви канали използвате?

Илияна: Търся в интернет и се консултирам с познати, приятели и близки относно фирмите и позициите, които са публикувани за нови кандидати.

HCS: Срещала ли сте случай, който според Вас е пример за добра практика при процеса за подбор?

Илияна: Мнението ми е, че ако кандидатът е работещо лице, фирмата търсеща най-правилния човек, е важно да се съобрази с възможните часове за провеждане на интервю. Редно е интервюто да бъде проведено сутрин или следобед след 17:00 часа. Като човек, който работеше в контактен център зная, че  е почти невъзможно да се излезе в средата на работния ден. Това е добра практика на работодателите, защото фирмата рискува да изгуби сериозен служител.  Затова за мен е много добра практика от страна на HR специалистите, когато попитат, кога би ми било удобно да се срещнем, тъй като виждат, че работя.

HCS: Имате ли впечатление за метод, използван в процеса на подбор, който според Вас е най-ефективен?

Илияна: Методът, насочен към предразполагане на кандидата да разкаже повече неща за себе си, защото в автобиографията са маркирани само отделни сфери и минимална информация към тях. В тази връзка искам да споделя, че бях на едно интервю в голяма софтуерна компания, на което автобиографията ми беше разгледана много внимателно и детайлно и буквално ред по ред беше обсъждана. Мисля,  че това е ефективен метод.

HCS: Бихме искали да поговорим и за случай, който според Вас е пример за лоша практика при процеса на подбор?

Илияна: Лоша практика, поне в сферата на икономиката, са кратките телефонни интервюта без покана за среща. Но в тази връзка се сещам за друг случай. С една компания проведохме телефонно интервю като отговарях на формалните въпроси защо съм напуснала, защо кандидатствам при тях и т.н.  Разговора проведох с мъж. Последният въпрос от негова страна беше какви са моите очаквания за заплащането. Аз казах очакванията си и той дружелюбно ме покани на интервю в офиса им, на което разбира се отидох. Позицията беше за Офис мениджър с английски език. Интервюто там проведоха две жени. Когато разговорът достигна до въпроса за възнаграждението, посочих същата сума, а отсреща ми отговориха „ние няма как да Ви предложим такова заплащане” и не уточниха какъв е предвиденият от тях бюджет. След това за мен възникнаха няколко въпроса: защо ме поканиха на интервю и то толкова възторжено, като не могат да предложат исканото от мен заплащане  и защо аз не получих някакъв адекватен отговор. Това беше загуба на моето лично време.

HCS:  Какво е мнението Ви за най-неефективен метод, използван в процеса на подбор?

Илияна: Задаването единствено на формални въпроси, без да се отдели достатъчно време и внимание на автобиографията на кандидата.

HCS: Какво е важно за Вас, за да приемете дадено предложение?

Илияна: Важно е интервюто, на което съм била, да е достатъчно адекватно. Компанията да предлага въвеждащо обучение и възможности за развитие. Добри компании за мен са тези, които осигуряват на своите служители допълнително здравно осигуряване и ваучери за храна. Тези малки жестове карат служителите да се чувстват специални и ценни за фирмата.

HCS: Как търсите информация за бъдещ работодател?

Илияна: Най-вече търсене в интернет. Допитвам се и до близки и приятели.

HCS: Има ли нещо, което пропуснахме да попитаме, а е важно да бъде казано?

Илияна: Бих искала да споделя нещо за друго мое интервю. Бях кандидатствала за позицията „Маркетинг специалист“ и ме поканиха на интервю. Искаха да разкажа за себе си, направих го, след което ми казаха, че са ме поканили във връзка с позиция за техния „Контактен център“, за маркетинга си търсят човек с повече опит. Твърдяха, че по телефона са ми споменали, че става въпрос за друга позиция. Ако наистина го бяха казали, аз щях да попитам за каква позиция и нямаше да пътувам от единия край на София до другия за такава възможност. Доста непрофесионално отношение от тяхна страна. Останах, за да ми разкажат за условията и накрая получих запитване какво е моето очакване за заплащане. Аз им отговорих, а от тяхна страна получих следните въпроси: Вие толкова ли сте получавала на предходната Ви позиция или сега ми казвате по-висока сума? За мен беше много разочароващо. Не мисля, че има значение какво заплащане съм получавала на предходната позиция и не намирам реакцията за правилна.

HCS: В края на разговора ни, какво послание бихте отправила към тези, които ще прочетат това интервю?

Илияна: Важно е компаниите да имат индивидуален подход и да обръщат внимание на детайлите при всяко интервю, което провеждат. Предложението за заплащане да бъде реално и адекватно за позицията и населеното място. И още едно много важно нещо – да се връща обратна връзка на неодобрените кандидати. Бих препоръчала тази обратна връзка да не е по образец за всички кандидати, а да е персонално за всеки. Когато получавам отрицателен отговор, искам да знам защо. Това би помогнало на кандидатите да развият уменията си в посоката, в която според компанията – работодател те няма да се справят.

HCS: Бихте ли направила препоръки към поекта „Кандидатите споделят”?

Илияна: Това е един прекрасен проект, затова реших да се включа. Продължавайте да го развивате в бъдеще и се опитвайте да разпространявате информацията, която сте получили, за да може да се подобри подбора  на персонала като цяло.

Публикувано във факти.бг: Мнение за бивш, настоящ или бъдещ работодател може да споделите на
otkrito.bg

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА