Last news in Fakti

18 Април, 2012 17:43 4 369 3

Да има общоевропейска минимална работна заплата

  • минимална работна заплата-
  • ес-
  • ек

Проблемът с разпокъсания пазар на труда в Европейския съюз може да бъде решен като се въведе единна минимална работна заплата е мнението на представители на Европейската Комисия. Не всички държави-членки на ЕС имат политика за минималната заплата в момента, включително и някои от най-големите икономики като Германия и Италия. ЕК ще предложи въвеждането на тези мерки.

Това донякъде е средство за намаляване на бедността в региона, тъй като над 8% от европейските работници взимат много ниски заплати, според официална статистика на ЕС. Временните работници са едни от засегнатите от нископлатения труд. "Рискът от бедност при трудова заетост е висок, особено в страни с неравномерно разпределение на доходите и ниски минимални заплати, сред хората с временни договори и по-ниска интензивност на труда и домакинствата с един родител", казаха от отдел Комуникации на ЕС. Дори в страни като Германия, където икономиката процъфтява, 13% до 15% от работниците на възраст над 25 години са класифицирани като бедни, тъй като печелят по-малко от 60% от изчисления за необходим нетен приход, съобщават от Института за икономически изследвания в Кьолн.

За разлика от повечето страни-членки на ЕС, в Германия няма официална минимална работна заплата. Комисарят на евросъюза по социалните въпроси Ласло Андор е за въвеждането на минимално заплащане, както и за увеличаването на заплатите в цяла Европа. Скандинавските страни в момента нямат национална минимална заплата, нито пък Италия и Австрия. Въпреки че на някои работници се гарантира определено ниво на заплащане, то може да варира много и зависи от трудовите споразумения, договорени между работодателите и синдикатите.

Правомощията на Комисията са ограничени – тя може само да поиска от държавите-членки да преразгледат трудовата си и социална политика. В крайна сметка, решението дали да се повишат заплатите и да се въведе минимална заплата си остава в националните правителства.

ЕС също ще настоява за "субсидии за наемане на работна ръка", които трябва да увеличат мотивацията на работодателите в създаването на повече работни места. Създаването на собствен бизнес също ще бъде насърчено на предвидената тази седмица среща на Комисията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    1 0 Отговор
    ЕТО ТОВА АКО СТАНЕ,МОЖЕ ДА СЕ ГОРДЕЕМ,ЧЕ СМЕ ЧЛЕНОВЕ НА
    ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ!
  • 2 king

    1 0 Отговор
    nqma da stane,po zle 6te stava
  • 3 23 ГОДИНИ КОЛАПС И КРАХ

    2 0 Отговор
    ТУК НИКОГА НИЩО НЕ СЕ ПРОМЕНЯ ТАКА ЧЕ ЗАБРАВИ ЗА ЕВРОПЕЙСКА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА ... НАЛИ ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ ПОНЕ ОТ 1500Е. ТУКА КОЙ ЩЕ ТИ ДАДЕ ТОЛКОВА А ? А ДА НЕ ГОВОРИМЕ ЧЕ ДЪРЖАВАТА Е ФАЛИРАЛА САМО ДЕТО МЕДИИТЕ СИ ТРАЙКАТ ЗА ТОВА ТА ДА УГОДЯТ НА БОЙКО И СИЕ ! ГЛЕДАЙТЕ САМО КАКВО СЛЕДВА БЛИЗКИТЕ 2 ГОДИНИ ! НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА Е ТОЛКОВА БЕДЕН И В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ТОЛКОВА ГОДИНИ КАКТО БЪЛГАРИТЕ ! ОЧАКВАТ НИ ОЩЕ ПО-ЛОШИ МИЗЕРНИ И ГЛАДНИ ГОДИНИ ЗАЩОТО ДЪРЖАВА ДЕФАКТО – НЕ СЪЩЕСТВУВА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!