Last news in Fakti

26 Април, 2013 21:23 1 855 0

Над 220 000 българи са работили в различни страни от ЕС през 2012-а година

  • работа-
  • ес-
  • българи
Над 220 000 българи са работили в различни страни от ЕС през 2012-а година - 1
Снимка: Факти.бг

Към края на миналата година 221 000 българи са работили в другите 26 страни от Европейския съюз, показват представени от Европейската комисия данни. Румъния вече води класацията по най-голям брой работещи в другите страни - членки, съобщи БНР от Брюксел.

Българите, които работят в други страни от Евросъюза, са 7,6 от трудоспособното население на страната ни. В същото време в някоя от останалите страни - членки през 2012-а година са работели над 1,212 милиона румънци, или повече от 13 на сто от работната сила на страната. Така Румъния изпреварва досегашния рекордьор Полша, която според данните от края на миналата година е изнесла в останалата част от Евросъюза малко над 1 милион души, или 6,5 на сто от трудоспособното си население.

Тази статистика беше представена като илюстрация, че като цяло делът на гражданите на Евросъюза, работещи в друга страна, е незначителен – средно около 3 на сто, или общо 6,5 милиона души. Едва 9 процента от отишлите да живеят в друга страна са се регистрирали в нея като безработни и това според Еврокомисията доказва, че огромното мнозинство от хората заминават за чужбина, за да работят, а не да търсят социални помощи. 

Комисарят по заетостта и социалната политика Ласло Андор предложи нова евродиректива, целяща да защити още по-добре правата на работниците-мигранти, които често стават обект на дискриминация на основата на националност. Те се сблъскват най-вече с рестриктивни изисквания за гражданство или с по-неблагоприятни условия на труд и заплащане, което е в разрез с действащото европейско законодателство за свободно движение на хора, подчерта Андор.

Страховете от "социален туризъм" понякога се преувеличават по вътрешнополитически причини. Това заяви на пресконференция в Брюксел Ласло Андор по повод писмото, което изпратиха 4 страни до Еврокомисията с искане за строги санкции срещу това явление.

Андор посочи конкретно една от страните, подписали това писмо - Великобритания, и обясни:

Това е страна, с която отдавна – вече от години, работим за изясняване на твърденията за така наречения "социален туризъм". Искахме от британската администрация данни и така и никога не получихме конкретни числа и факти. В същото време, в редица случаи се оказа, че оценките за финансовите последици, или за броя на хората, които ще пристигнат, са преувеличени.

Ласло Андор отново припомни, че европейското законодателство съдържа достатъчно предпазни клаузи срещу злоупотреби със системите за социална сигурност на други страни.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА