Last news in Fakti

23 Май, 2013 09:26 17 746 8

68 години затвор заплашват българка в САЩ

  • гергана червенкова-
  • екстрадиция-
  • сащ

Днес се гледа делото за екстрадиция

68 години затвор заплашват българка в САЩ - 1
Гергана със семейството си

68 години затвор заплашват 35-годишната българка Гергана Червенкова, по обвинение за извършени през последните три години престъпления в САЩ, където тя не е стъпвала от две десетилетия, съобщава Eurochicago.com.

Когато Червенкова е задържана – през ноември 2012 г., с европейска заповед за арест, издадена от районния федерален съд на САЩ – бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е на безпрецедентно триседмично работно посещение в Щатите, където разговаря и с ръководството на Американската агенция за борба с наркотиците (ДЕА).

Делото пред САС е насрочено за 23.05.2013 (днес) от 10:00 часа.

Приятели и роднини  протестират  пред централния вход на СГС. Снимка: БГНЕС

Каква е истината за случващото се с Гергана Червекова, която в момента се намира в следствения арест на бул. “Г. М. Димитров” в София? Роднини и приятели се опитват да помогнат на Гергана.

Гергана Червенкова е на 35 години, майка на две малки деца и живее със семейството си в София. Тя работи на трудов договор без управленчески права като финансов мениджър в търговско представителство “БГ Глобал Сървисиз”, която е обслужваща компания на английската фирма „Юромедонлайн ООД“.

 

Още за фирмата и длъжността

Търговско представителство “БГ Глобал Сървисиз”, която е обслужваща компания на английската фирма „Юромедонлайн ООД“. Дейността на английската фирма включва сайт за реклама и продажба на лекарствени продукти и медикаменти предлагани от законни аптеки в САЩ. Лекарствата и медикаментите се публикуват на сайт http://www.euromedonline.com ,от който всеки потребител може да ги поръча и да му бъдат доставени след извършен лекарски преглед. Гергана започва работа в “БГ Глобал Сървисиз” 3 години след регистрацията на сайта и при вече установен начин на работа.

Съпругът на Гергана Димо Червенков заяви пред bTV, че тя е с образование „Счетоводство и контрол” и не е била администратор на въпросния сайт. Той определи обвиненията на ДЕА като неверни и определи случая като „лов на вещици”. Ако изобщо е имало някаква престъпна група, единствената вина на Гергана е че е комуникирала с тези хора. Червенков определи като абсурд че сегашният директор на “БГ Глобал Сървисиз” Кристиан Сверисон, бивш управител на „Балканфарма” не е подведен под отговорност за създаване на сайта, както и че всички останали са пуснати под гаранция срещу половин милион долара на човек.

 

От шест месеца ние живеем в един кошмар. Ако Гергана бъде екстрадирана, тя ще лежи в ареста в САЩ, а ние и да продадем цялото си имущество, няма как да платим гаранция от половин милион долара.

Ролята на Гергана е да обработва седмичните отчети от системата за продажби и да изчислява натрупаните такси и комисионни към докторите и аптеките на база реализираните през сайта продажби. След това подготвя финансов отчет за одобрение от собственика на фирмата. В последствие така одобрените отчети се изпращат за плащане към директора на фирмата. Забележете, че тя работи единствено с цифри, номера на поръчки и лекарствени кодове, нямайки информация относно точното лекарско предписание, което седи зад съответната поръчка, съдържанието на препаратите, пациентите и т.н. Освен това няма нито медицинско, нито фармацевтично образование, за да може да предположи, че съответните препарати не са безобидни. Следователно ако има лекарствени препарати, които са забранени за разпространение на територията на САЩ чрез интернет, то отговорност трябва да се носи от аптеката (предоставила лекарството) и лекарят (издал рецептата), тъй като фирмата има договорни отношения с въпросните физически и или юридически лица стриктно определящи отговорността за предлаганите/разпространяваните лекарства и медикаменти. Ако има конспирация тя определено е на ниво лекар – аптека. По каква причина, американската прокуратурата решава, че собственикът и управител на фирмата няма нищо общо с цялата схема, а единственият виновен остава един статистик-анализатор, е повече от учудваща.

Относно твърденията на американските прокурори и следователи, че именно тя е придвижила за обработка някакви поръчки са просто нелепи, тъй като тя работи единствено и само на ниво резултати от извършените заявки/продажби през сайта и няма контакт с крайните потребители/пациенти. Тя не извършва парични преводи и не може да оперира със сметките на фирмата, тъй като няма необходимите спесимени в банката за тази цел.

Няма как всеки да извършва разследване върху дейността на фирмата, в която е нает, при положение, че е на легален трудов договор, в регистрирана от българското правителство законна фирма, и изготвянето на статистически или финансови отчети не би трябвало да е подсъдно.

Гергана Червенкова никога не се е крила от никого и никога не е била в Щатите, за да бъде „обявена за издирване” като избягала от САЩ и укрила се.
Никой никога не я е търсил.

За съжаление никой не си е направил труда да разучи фактите и в края на ноември американските служби скалъпват обвинение срещу Гергана за разпространение на наркотици, пране на пари и заговори срещу САЩ.

Властите в Щатите работят по дело, по което след “задълбочено” разследване на една от аптеките – контрагенти на фирмата се натъкват на нейния служебен имейл адрес –[email protected] и по незнайно какви методи и канали установяват, че тя е мозъкът, управителят, счетоводителят и директорът на тази фирма.

Арестите на Гергана

На базата на проведеното разследване Федералния съд на САЩ изпраща обвинителен акт и иска екстрадицията на Гергана, за да бъде съдена за престъпленията.

От наша страна службите реагират мигновено и на 30.11.2012 г. – петък, Гергана е задържана от МВР и вечерта била „пусната”.

Истината е, че след задържането и бива оставена 4 дни в ареста, без да й бъде дадена възможност да говори с никого, без да й е казано защо е задържана и без да й е връчена заповед за арест. Управляващият директор на фирмата не е разпитван, а фиктивните директори са разпитани и пуснати 2 часа след ареста.

На 30.11.2012 г. Гергана е задържана от Върховна касационна прокуратура без постановление. Заповедта за арест и до ден днешен не е подписана от нея нито пък и е връчена.

На 03.12.2012 г. Гергана е пусната от съда под гаранция.

На 08.12.2012 г. Цветан Цветанов от телевизията обвинява съда, че пуска под гаранция „основния организатор” на международната организирана престъпна група. Цветанов иска всеки задържан да се предава на чуждата държава.

Има ли доказателства за виновността на Гергана?

Досега от Щатите не са пратени такива. Единствените доказателства по делото са 4 клетвени декларации на прокурорите и следователя от ДЕА, които се кълнат, че тя е виновна! Сами по себе си клетвените декларации не са доказателства пред българското законодателство.
След екстрадицията нея я заплашват 68 години затвор.

Каква е вероятността да я екстрадират и осъдят?

Сигурно ще кажете – няма такава, ако тя е невинна. Но ако тя е невинна, защо е лежала в ареста толкова дълго? Защо никой не си е направил труда да провери наистина ли тя е управител на фирмата? И защо две правителства са готови да затворят невинен човек за политически дивиденти.

Излиза, че ако пишете е-мейл на ваш клиент или приятел, и срещу него започне някакво разследване, може да ви екстрадират заради това, че са намерили ваш контакт в неговия компютър.

Също така, може някой да реши да подпише документ, че вие сте виновен и това трябва да се приеме за истина. Хората, които се кълнат, са не други, а прокурорите по делото и агентът по разследването. Няма свидетели, няма факти, няма доказателства, един подпис стига.

Относно договора за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати

След среща с адвокати, специализирани в екстрадиционни, се оказва, че договорът за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати е подписан на основата на “ДОВЕРИЕТО” между двете държави и има споразумение, замолената държава (в случая България) да не иска доказателства за деянията, и да не проверява дали поисканото лице изобщо е извършило престъпление. Така излиза, че може да се екстрадира всеки за всичко, независимо дали е виновен или не.


По-късно днес съдът отложи делото за екстрадицията на Гергана, което ще бъде насрочено за след 3 седмици. Дотогава тя ще остане зад решетките. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руснака Руския

    1 0 Отговор
    в нормалните държави правителство не екстрадира свои граждани, за да ги съдят в чужбина. но жената имала нещастие да се роди в българия.....
  • 2 Христо Христов

    1 0 Отговор
    Евентуалната екстрадиция на нашата гражданка би била пълен абсурд, ако ссичко описано в статията е така...
  • 3 Stone Kold

    1 0 Отговор
    Trqbva im za organi ili sa otkrili neshto koeto gi intriguva
  • 4 Stefan Doychinov

    0 1 Отговор
    Тя е прала пари на ченгетата . На Запад тези номера не минават .
  • 5 ВАСИЛ ДИМЧЕВ

    0 1 Отговор
    Га яди кифтета ни рива. В БГ може да продават всякакви чайчета на баснословни цени.
  • 6 Явор Кръстев

    1 0 Отговор
    В никакъв случай не трябва да се допуска екстрадация!
  • 7 венци

    0 0 Отговор
    ако има дъжава и наши служби за сигурност ще откажат и ще предадът управителят на фармацевтичното дружество, но такава няма.
  • 8 Lili Pesheva

    1 0 Отговор
    Da spasim gergana 4ervenkova
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове