Last news in Fakti

26 Февруари, 2014 07:00 8 620 4

Да живееш с мама и тате - една страшна статистика

  • родители-
  • млади хора-
  • статистика-
  • жилище-
  • фактори

Все повече млади хора предпочитат да живеят с родителите си

Редица социологически проучвания и запитвания показват, че все повече млади възрастни живеят с родителите си. Тези данни се отнасят не само за България, но и за Европейският съюз като цяло както и за САЩ. Оказва се, че в западните страни все повече и повече хора на възраст между 23 и 34 продължават да живеят с родителите си. Но защо? Какви са причините това явление да става все по-интензивно през последните години и порасналите деца да избират да живеят с родителите си дори след като завършат университет, намерят си работа и дори съградят семейство?

Проучване, проведено от „Евростат“ в началото на годината в страните членки на Европейския съюз показа, че броят на младите хора, живеещи с мама и татко, се е увеличил драстично през последните години. По данни на „Галъп интернешънал“ скокът е с една четвърт от 1996 г. насам.

Основните фактори за засилващата се тенденция са много идентични за всяка една от страните членки на ЕС. Сред основните такива са нарастващата безработица, ниските заплати и високите цени на жилищата, които не позволяват на младите хора да живеят сами.

Намирането на отделно място за живеене е важен крайъгълен камък за всеки възрастен, за да се почувства независим и самостоятелен. Въпреки това все повече млади хора не се решават на тази стъпка заради гореспоменатите икономически причини.

Според данните от проучването на Евростат България се подрежда на второ место с 52.8%. Преди нас е само Словакия с 56.6%, а след нас се подрежда Гърция с 51.6%.

Според данните Норвегия – 4.2%, Швеция - 4.1%, Финландия - 4% и Дания – 1.8% са страните, в които най-малко млади хора живеят при родителите си.

Проучването показва още, че най-много млади и безработни хора живеят с родителите си в Гърция, Италия, Швеция и Ирландия. В Австрия, следвана от България, Латвия, Португалия, Испания и Гърция пък има най-много младежи, които работят, но въпреки това продължават да живеят с родителите си.

Разбира се финансовият фактор е много важен, но има ли и друга причина, която да спира мотивацията на младото поколение да напусне семейното гнездо, в което е отраснало?

Авторите на изследването обясняват резултатите и до голяма степен с патриархалните традиции сред южните народи и гражданите на страните от бившия социалистически блок, сред които се подрежда и България. Идеята, че мама и татко винаги ще са до теб и винаги ще ти помагат кара много младежи да предпочитат сигурността на бащиното огнище пред неизвестността на самостоятелното съществуване.

Но цифрите от проучването потвърждават депресиращите факти, че колкото повече се отлага изнасянето в собствено жилище, толкова по-малки стават шансовете на младежите и девойките да се оженят, да си намерят работа на пълно работно време или дори да завършат висшето си образование.

В рамките на данните от проучването си „Галъп интернешънал" е установил, че младите хора са по-склонни да живеят с мама и татко, ако отговарят на поне един от следните три ситуационни фактора: не са женени, безработни са, работят на непълен работен ден или все още не са се дипломирали.

Младите възрастни се чувстват сигурни в дома на родителите си, където, макар и вече на достатъчна възраст все още се грижат за тях, хранят ги, глезят ги и им спестяват един куп разходи. Тази сигурност обаче ги кара да губят амбициите си, да губят желание за прогрес и самостоятелност. Голяма част от тях заявяват, че при първа възможност ще се изнесат, но също така не отричат, че това най-вероятно няма да е скоро.

Дали обаче тази тенденция за стандарт на живот ще се засилва? Дали все повече млади хора ще предпочитат уюта и спокойствието на родния дом пред неясната перспектива на самостоятелното живеене?


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Azazel

    2 2 Отговор
    Мъка...
  • 2 PROFESIONALISTA

    2 4 Отговор
    Живее с мама и тате само този, който нема идея какво да прави с живота си.
  • 3 Ivan2909

    1 1 Отговор
    Hahahaha - iskam da me slojat v grafa "krie6t se" pri na6ite ot oq schrot kude brodi po sveta!
    Buahahaha!
  • 4 Грух

    1 0 Отговор
    Много суха и неточна статия.